
Nepodceňujte zimný rez! Skúsený ovocinár radí, ako ho správne vykonať a vyhnúť sa chybám
Zimný rez ovocných drevín je kľúčový pre zdravú a bohatú úrodu. V rozhovore s renomovaným ovocinárom Mariánom Komžíkom sa dozviete, prečo ho nepodceňovať, ako ho správne vykonať a vyhnúť sa chybám. Čítajte ďalej a získajte cenné rady pre vaše ovocné stromy.
Je zimný rez potrebný pre všetky druhy ovocných stromov, alebo je prospešný len pre určité druhy?
Vo všeobecnosti by sa mal využívať pri všetkých ovocných druhoch. Rozdielna je však jeho intenzita, ktorá závisí od viacerých faktorov. Napríklad mladé stromy treba rozhodne rezať pravidelne a razantnejšie, aby ste vytvarovali kvalitné základy koruny. Naopak, pri starších vysokokmenných stromoch môžete rez v niektorých rokoch pokojne aj vynechať. Je potrebné napríklad zohľadniť aj to, či bol na stromoch vykonaný letný rez. Napríklad pri kôstkovinách, ktoré boli ošetrené po zbere dôkladným letným rezom, sa v jarnom období robí už iba jemný korekčný rez. Naopak, pokiaľ letný rez nebol vykonaný, je potrebné vykonať razantnejší zimný rez.
Aký je optimálny čas na vykonanie zimného rezu ovocných stromov?
Mal by sa vykonávať v období, keď sa už v danej oblasti skončili silné zimné mrazy. Pre túto prácu si vyberte bezmrazové dni, keď konáre nie sú krehké a nedochádza k ich poškodeniu počas rezu. Samozrejme, aj sa menej narobíte v porovnaní s rezom zamrznutých konárov. Termín by však nemal byť príliš neskorý. Niektoré druhy, napríklad maliny, černice, ríbezle či egreše, rašia veľmi skoro. Je preto dôležité stihnúť rez ešte pred rašením. Naopak, pri stromoch, ktoré chcete oslabiť v raste, pokojne vykonajte rez až po odkvitnutí.
Aké sú hlavné ciele zimného rezu ovocných drevín?
Ide najmä o základný tvarovací rez, ktorým cielene a vedome budujete architektúru a štruktúru koruny. Keďže sa vykonáva až v predjarnom období, zohľadňuje sa pri ňom aj prípadné zimné poškodenie, napríklad mrazmi alebo ťažkým snehom.
Aké kritériá by mali záhradníci použiť pri rozhodovaní, ktoré vetvy orezať a ktoré ponechať?
To je otázka, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať pár riadkami. Ovocinár sa to učí minimálne jeden semester na vysokej škole a následne celý život v sade s nožnicami, s knihou v zime pred krbom a so zošitom na seminároch a inštruktážach v teréne. Na pochopenie základov rezu odporúčam každému naštudovať si dôkladne zákony rastu a rodivosti ovocných stromov. Je to veľmi dobrý odrazový mostík, ktorý pomôže každému pochopiť základy tejto dôležitej agrotechnickej operácie.
Aké sú najčastejšie chyby pri zimnom reze a ako sa im dá predísť?
Najčastejšou chybou je zvyčajne to, že nožnice chytá do ruky aj človek, ktorý ani netuší, na čo vlastne slúžia. Každý pestovateľ by mal pred vykonaním rezu skutočne vedieť, čo robí, v opačnom prípade sa dopustí veľmi rýchlo často nezvratných chýb. Každé cvaknutie nožnicami má svoj zmysel, a preto musíte vopred vedieť, kde ho urobiť. Na to potrebujete ovládať zákony rastu a rodivosti. Pretože už pri tom cvaknutí musíte presne vedieť, ako strom na daný rez zareaguje. Bez toho to proste nejde a ak toto niekto neovláda, skutočne mu úprimne odporúčam si tieto veci doštudovať. Lebo keď na jar vidím v korunách stromov tých „ježkov“, tak mi vždy príde až ľúto stromu.
Ako zimný rez ovplyvňuje množstvo a kvalitu úrody plodov?
Veľmi. Tvarujete ním korunu a zároveň udržiavate rovnováhu medzi rastom a rodivosťou. Keď necháte v korune veľa dreva, násada môže byť taká, že už ani prebierkou plodov nedokážete dosiahnuť ich kvalitu. Keď málo, úroda bude nízka, plody sa budú zle skladovať a stromy budú zbytočne divoko rásť. Samozrejme, na úkor chýbajúcej úrody. Je preto dôležité pristupovať k rezu citlivo a vedieť, kde je hranica.
Ktoré druhy ovocných stromov najviac profitujú zo zimného rezu?
Zimný rez vyžadujú všetky ovocné druhy a všetky aj z neho profitujú. Najväčší efekt však zaregistrujete pri intenzívnych tvaroch s potrebou pravidelnej obnovy výhonov. Tam je nielen kvalita rezu, ale tiež jeho pravidelnosť doslova a do písmena nevyhnutnosť.
Aké dôsledky môže mať zanedbanie zimného rezu pri stromoch, ktoré ho potrebujú?
Stromy bez rezu majú zvyčajne prehustené koruny. V tých počas vegetácie neprúdi dobre vzduch a bývajú skôr napádané hubovými chorobami. Násada v prehustených korunách je vysoká, plody sú však malé a nekvalitné. Pri jadrovinách dochádza v týchto prípadoch k striedavej plodnosti, čiže v ďalšom roku sme bez úrody. A, samozrejme, nezrezaný strom je neusmernený strom. My určujeme, ako a kam má rásť a tým predchádzame nerovnováhe v štruktúre koruny. A presne na to slúži rez.
Môžete vysvetliť rozdiel medzi výchovným rezným postupom a udržiavacím rezom?
Výchovným rezom budujete v prvých rokoch po výsadbe architektúru koruny. Po dosiahnutí jej konečných rozmerov pristupujete k udržiavaciemu rezu, ktorým udržujete každoročne rovnováhu medzi rastom a rodivosťou. Tu treba použiť odbornosť a citlivý prístup, hranica medzi dobre a zle vykonaným rezom je veľmi tenká.
Aké sú odlišné prístupy k rezu mladých ovocných stromov v porovnaní so staršími stromami?
V prípade mladých stromov budujete spomínanú architektúru koruny. Aby ste ju dopestovali, je rez v prvých rokoch hlbší. V prípade starších stromov už nič nebudujete, ale iba udržiavate. Preto sa zameriavajte viac-menej na pravidelnú obnovu vyrodených častí koruny a ich nahrádzanie novými perspektívnymi výhonmi, ktoré budú namiesto tých starých rásť vo vymedzenom perimetri koruny. Takýmto spôsobom udržujete krehkú rovnováhu medzi rastom a rodivosťou. V prípade starších stromov, ktoré už začínajú zasychať a chýba im vitalita, robíte aj tzv. zmladzovací rez. Ide opäť o hlbší zásah, ktorého cieľom je opätovne naštartovať vitálny rast, napríklad postupnou obnovou komplet celej koruny.
Ktoré nástroje sú najefektívnejšie pre zimný rez – mali by záhradníci používať pílky, alebo stačia nožnice?
V prípade intenzívnych tvarov, kde každoročne obmieňate výhony, sú zvyčajne plne postačujúce kvalitné nožnice. Pílku však treba mať vždy poruke, vždy sa stane, že sa nájde aj hrubší konár, na ktorý nožnice nestačia. Výborne sa robí tiež s pákovými nožnicami, ktoré majú väčšiu silu, odrežú hrubší priemer a dosiahnu ďalej. Napríklad, v prípade malín sa vďaka nim nemusíte tak hlboko ohýnať. V prípade starších stromov a vyšších pestovateľských tvarov sa bez pílky nezaobídete. Každému však osobne odporúčam kupovať kvalitné náradie, ktoré je síce o čosi drahšie, ale často nám vydrží celý život. Napríklad značkové nožnice za 40 € neviete v bežnej záhrade zodrať. Ak si kúpite 10-eurové nožnice z čínskej linky kdesi na výstave, po roku si môžete kupovať ďalšie. Veľmi dobrým riešením sú dnes aj AKU varianty záhradného náradia. Ja som si veľmi rýchlo zvykol na AKU nožnice, rovnako ako aj AKU pílku. Výkon s nimi je omnoho vyšší, človek sa nenarobí ani z pätiny a ruka nebolí. A to je dôležité.
Aké kroky môžu záhradníci podniknúť na prevenciu infekcií a podporu rýchleho hojenia rezov?
Udržovať stromy v dobrej kondícii, vykonávať rez v správnom období, zatierať rany a používať čisté náradie, ktoré je vhodné po každom strome dezinfikovať. No a samozrejmosťou je kvalitné náradie, ktoré robí čisté rezy, ktoré sa následne rýchlo a bezproblémovo hoja.
Aký typ náteru sa odporúča na ošetrenie rán po reze a kedy by mal byť aplikovaný?
Ideálne je použiť stromový balzam. Veľmi dobre však poslúžia aj priemyselné vápenné farbivá, do ktorých ešte môžete pridať trošku fungicídu na báze medi. Rany zatierate čo najskôr po reze, aby ste čas, keď by cez ranu mohla do stromu vniknúť infekcia, skrátili na nevyhnutné minimum.
Text: Jana Komadelová, v spolupráci s Mariánom Komžíkom
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Pán vlastne nepovedal vôbec nič. Na každú otázku rovnaká odpoved- to si treba naštudovať. Ďakujem za prínosný rozhovor
súhlas
Strata času s týmto článkom, dlhe čítanie o ničom.
Dobrý článok, ktorý ukázal, že strihu stromov treba rozumieť, pochopiť, prečo sa to robí, a nie iba bezhlavo strihať, lebo ‚treba‘.. Tiež mi je niekedy ľúto, keď vidím tie kadejako dostrihané ovocné stromy, no ľudia povedia: veď zarodili. Áno, strom zarodí stále, no mať 100kg kvalitného ovocia nie je to isté, ako mať aj 200 takého, že polovicu vyhodíte pri krájaní (narobíte sa), a polovicu pri zimovaní….
A z pár článkov sa človek naozaj nenaučí dobre strihať stromy… 😉