Neexistuje lepší čas na prerezávanie jabloní! Ako ich strihať a prečo práve teraz?

Ako správne strihať jabloň
Zdroj: iStock

Neexistuje lepší čas na prerezávanie jabloní ako studené zimné dni. Nielenže je to menej stresujúce pre jablone, ale taktiež bude tento proces jednoduchší pre vás. Nezabúdajte, že pravidelné prerezávanie všetkých ovocných stromov je mimoriadne dôležité pre ich zdravie a produktivitu. U jabloní to platí špeciálne.

Čo sa stane, ak jabloň neostriháte?

Keď konáre jablone necháte rásť bez rezu podľa ľubovôle, vznikne z nich postupne prepletená spleť. Aj keď na prvý pohľad strom vyzerá ako hustý a bohatý, v skutočnosti nebude rodiť tak, ako by ste očakávali. Správnym prerezávaním znásobíte zdravie i množstvo úrody jabloní.

Prepletené neostrihané konáre blokujú potrebné slnečné svetlo a cirkuláciu vzduchu do vnútra koruny stromu. Slnko i prúdenie vzduchu sú dôležité na presušenie listov po silných dažďoch a rannej rose. Inak jablone potrápia plesne a iné choroby.

Ďalšie dôvody, prečo udržiavať jablone rezom

Hustá zarastená koruna lístia znamená tiež slabšiu úrodu. Prečo? Pretože jabloň vyčerpáva energiu, ktorú by mohla použiť na vytváranie kvalitných kvetov a dozrievania ovocia na udržiavanie prebytočných končatín a listov. Nadmerný rast ovplyvňuje aj kvalitu ovocia. Žiadneho ovocinára nepotešia menšie, nedostatočne vyvinuté, zdeformované a menej chutné plody.

Asi najdôležitejší zo všetkého je fakt, že nestrihané jablone sa veľmi rýchlo zmenia na slabé stromy s konármi, ktoré ťažko odolávajú náročným poveternostným podmienkam alebo záťaži plodov koncom leta. Výsledkom sú poškodené alebo odumreté stromy v čase, keď mali bohato a chutne rodiť.

Výhody zimného rezu jabloní

Prerezávanie jabloní v zime má niekoľko výhod. Prvou z nich je prehľadnosť štruktúry konárov, ktorú v zime vidíme omnoho lepšie, lebo strom nemá listy. Zimný rez je lepší aj pre strom, pretože je v období vegetačného pokoja a nespôsobí mu stres. Nemusí však robiť stres ani vám – udržiavať jablone vo forme je jednoduchšie, ako by ste si mohli myslieť. Stačí poznať niekoľko kľúčových tipov a rez košatých jabloní vám nezaberie viac ako hodinu-dve práce.

Ako strihať jablone v zime

Správne prerezávanie jabloní v zime spočíva v troch fázach rezu:

  1. Odstraňovanie poškodených častí a konárov
  2. Presvetľovací rez – rez na otvorenie stredu koruny
  3. Skrátenie rastu / tvarovanie
Prerezávanie konárov jabloní
Zdroj: iStock

Či už používate prerezávaciu alebo malú reťazovú pílu na väčšie konáre, nožnice na prerezávanie stredne hrubých konárov alebo ručné nožnice na malé rezy – vždy sa uistite, že sú ostré a čisté. Ostré čepele zanechávajú čisté rezy, ktoré sa rýchlo hoja. Staré opotrebované čepele môžu drevo roztrhnúť a poškodiť ho. Nezabudnite očistiť týchto pomocníkov aj medzi rezom jednotlivých stromov. Stačí použiť handričku s bieliacim prípravkom.


Skúsení záhradkári odporúčajú pri reze jednu základnú fintu: Keď robíte akékoľvek rezy, vždy urobte rez v jednej rovine s konárom alebo kmeňom, ktorý je najbližšie. Zarovnaný rez udržuje strom silný a eliminuje vyrastanie slabých odnoží zo zrezaných konárov.

1. Odstránenie poškodených častí a konárov

Najskôr odstráňte všetky konáre alebo časti stromu, ktoré majú známky poškodenia alebo choroby. Odstránením poškodeného alebo chorého dreva pomôžete stromu, aby neplytval svojimi zdrojmi a energiou na jeho liečbu.

2. Presvetľovací rez – preriedenie koruny stromu

Po odstránení poškodeného dreva je čas preriediť korunu jablone. Riedenie je nevyhnutné kvôli prepusteniu svetla a vzduchu do stredu stromu. Odstráňte konáre, ktoré rastú smerom nadol alebo vodorovne, tie jednoducho nedokážu udržať množstvo ovocia. Ponechajte iba vetvy, ktoré rastú smerom nahor, pretože dokážu udržať váhu plodov.

Riedenie ukončite odrezaním všetkých konárov, ktoré sa navzájom prekrývajú. Z dvoch, ktoré sa pretínajú, odrežte tenší alebo slabší. Pokračujte v riedení tak, aby všetky vnútorné vetvy mali svoj vlastný priestor.

Skrátenie konárov jabloní
Zdroj: iStock

3. Skrátenie rastu / tvarovanie

Tretí a posledný krok prerezávania znamená vytvarovanie stromu a mierne skrátenie rastu z predchádzajúceho roka. Výsledkom je ľahšia údržbu stromu a viac živín na tvorbu jabĺk.

Nové časti konárov – „nové drevo“, ktoré vyrástlo minulý rok, nájdete ľahko. Je oveľa svetlejšie a má menej kôry. Ak ho chcete zostrihať, odrežte len 1/4 až 1/3 rastu z predchádzajúceho roka. Výsledok? Viac ovocia sa urodí v strede stromu na dreve, ktoré je pevnejšie a hrubšie.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.