Ako si postaviť v záhrade letnú kuchyňu
Vonku je príjemný jarný, letný alebo jesenný deň, máte krásnu záhradu, ale väčšinu času v nej vlastne nie ste. Prídete domov, popoludňajšie a večerné slniečko pobáda relaxovať vonku na lavičke, ale vy musíte ešte niečo pripraviť na večeru. Prečo sa znovu zatvárať doma? Postavte si radšej vonkajšiu kuchyňu.
Galéria
1 Voľba miesta a veľkosť
Čím bližšie je vonkajšia kuchyňa k tej domácej, vnútornej, tým lepšie. Je to praktické, keď treba napríklad rýchlo preniesť chýbajúce veci. Aj keď máte všetko dokonale zariadené, ale napríklad sa zhorší počasie, je jednoduchšie potraviny aj riad preniesť dnu. Veľkosť kuchyne sa odvíja od veľkoleposti vašich kulinárskych plánov. Kuchyňa na fotkách slúži na varenie počas seminárov, takže pre rodinu či pár postačí aj menšia. Ak často organizujete rodinné párty alebo oslavy, prípadne spracovávate úrodu, doprajte si radšej viac miesta. Ďalším kritériom je dostupnosť vody, elektriny a jednoduchý prístup zo záhrady aj z domu.
Jedlo možno servírovať na „stôl“ vo výklenku. foto: Jaroslav Svoboda
2 Dizajn stavby
Vonkajšia kuchyňa môže byť obyčajný drevený prístrešok v ľubovoľnom tvare, ale aj záhradný altán, kamenný antický chrám, jaskyňa vytesaná do skaly alebo zastrešená pergola obrastená popínavkami (odolnou odrodou viniča či sibírskym kivi). Dôležité je, aby sa vám páčila, bola praktická, ladila so zvyškom záhrady, svietilo na ňu len dopoludňajšie a neskoro popoludňajšie slnko (chránená zástenou, záclonou alebo vegetáciou pred južným úpalom) a aby strana, odkiaľ často fúka vietor, ako aj severná strana boli uzatvorené. Luxus alebo skromnosť závisia od šikovnosti staviteľa, financií a osobného vkusu. Betónové monštrá, zložité dlažby, obklady a oceľové konštrukcie strácajú na kráse, časom chátrajú a ťažko sa menia. Čím je stavba jednoduchšia a prírodnejšia, tým lepšie sa dá za pochodu prispôsobiť novým potrebám, o ktorých ste predtým nevedeli. Podlaha môže byť napríklad len z udupanej hliny pokrytej drevenou štiepkou či slamou – celý rok sa nemusí umývať, na jeseň ju použijete ako mulč k rastlinám a na jar si doprajete do kuchyne celkom novú vrstvu.
Odborník radí
Ak nemôžete alebo nechcete do kuchyne inštalovať vodovod s pitnou vodou (na zimu sa musí vypustiť!), riešením je nosiť ju v plastových bareloch, ktoré sa používajú v kancelárskych aquamatoch – dá sa na ne dokúpiť pumpička, ktorú ľahko nasadíte na hrdlo nádoby. Ja si v nich nosím vodu na pitie a varenie z kvalitných prírodných studničiek aj do domu.
Na schovanie suchých potravín pred myšami som nechal vyrobiť do obyčajných plechových sudov dvierka (na magnet). Aby sudy nehrdzaveli, vymaľovali sme ich. A zároveň slúžia ako dva podstavce na ďalší stôl, keď ho treba. foto: Jaroslav Svoboda
3 Kolobeh vody
Dažďová voda zo strechy kuchyne (aj domu, ak je blízko) sa môže zachytávať do nádrže s kohútikom a využiť na umývanie riadu. Môžete ju ľahko filtrovať cez piesok alebo drevné uhlie. Špinavá voda je skvelé hnojivo, odpad z drezu možno zaviesť do záhrady – s takouto vodou možno zavlažovať stromy, kry, trvalky aj popínavky, ktoré rastú naokolo. Stačí jednoduchá vsakovacia jama vysypaná štrkom, do ktorej vedie rúra z odpadu z drezu. Nie je to legislatívne povolené riešenie do skolaudovaných domov, ale zalievať záhradu vodou z umytého riadu vám nikto nemôže zakázať. Samozrejme, ideálne je používať ekologické umývacie prostriedky. V jednoduchšom variante môžete mať namiesto drezu len lavór a z neho vždy vylievať vodu na záhony.
Vybudovať betónové základy pod stĺpiky s oceľovými pätkami trvalo 2 h (vrátane výkopu). Konštrukciu (6 × 3 m) aj so strechou pokrytou trapézovými plechmi som postavil sám behom dvoch dní. Zariadiť vnútro kuchyne trvalo ďalšie dva dni (niektoré detaily sa dolaďujú a vylepšujú priebežne). Ako priority som zvolil praktickosť, rýchlosť a jednoduchosť. Na ukážku umelecko-remeselných zručností som nemal čas a, pravdupovediac, ani tie zručnosti. Cenu materiálu odhadujem približne na 440 eur. foto: Jaroslav Svoboda
4 Prepojenie s ekozáhradou
Ak si pestujete vlastnú zeleninu, ovocie, bylinky, jedlé trvalky, potom je skvelé, keď dizajn záhrady začlení tieto rastliny do blízkeho okolia kuchyne. Čím bližšie niečo z toho rastie, tým je väčšia šanca, že to pozberáte a využijete. Kopček s kameňmi, levanduľou, šalviou a materinou dúškou navodí príjemnú stredomorskú atmosféru. Čo je na očiach, to sa počíta. Na slnečnej strane kuchyne sa môžu povíjať dyne hokaido, ačokča, uhorky či fazuľa. Blízko by mal byť aj kompost, do ktorého možno dávať organické zvyšky po každom varení. Záhradné posedenie so stolom a ohniskom by takisto malo byť súčasťou letnej kuchyne, aby ten, kto pripravuje jedlo, bol začlenený do spoločnosti.
Otvorené ohnisko s kotlíkom by nemalo v záhrade chýbať. foto: Jaroslav Svoboda
dobrá rada
Dôležitým prvkom je kompost. Ten nemusí byť úplne nalepený na záhradnú kuchyňu, ale môže byť niekde blízko, napríklad pod stromom alebo za krami.
5 Na čom sa dá variť
Môžete si vybrať z viacerých variantov. Elektrina s platničkami sa mi však zdá najmenej zaujímavá. Na mikrovlnku radšej zabudnite (aj doma) – ničí potraviny a žiarenie, ktoré vydáva, nie je pre ľudí zdravé. Plynové varné dosky na propán-butánové bomby môžu byť praktické, 10-kilogramová bomba vydrží celú sezónu, ich prevádzka je lacnejšia ako elektrina. Na tento účel možno zakúpiť luxusnú 4- alebo 5-horákovú plynovú dosku (vhodnú na propán-bután), prípadne si vystačíte aj s kempingovým varičom a malou 2-kilogramovou bombou. Báječný je antikorový kotlík na trojnožke nad ohniskom. Kedykoľvek je pekné počasie, je to perfektná voľba na varenie kotlíkových gulášov, polievok aj bylinkových čajov. Vôňa ohňa, trocha dreva – romantika zaručená. Navyše, vždy si môžete na palici niečo opiecť. Počas silnejšieho vetra či dažďa to však nie je praktické. Keď je veľmi slnečno, dá sa využiť aj koncentračný solárny varič – ide o konštrukciu v tvare televízneho satelitu z lešteného kovu, ktorá smeruje slnečné lúče na hrniec umiestnený na stojan vo svojom strede. Veľký hrniec vody sa pri poludňajšom slnku varí behom desiatich minút. Dá sa takto aj zapekať (v dvoch hrncoch v sebe). S mrakmi však výkon solárneho variča klesá a takisto ho treba po polhodinách otáčať – podľa toho, ako putuje slnko po oblohe. Osobne už roky používam kombináciu kotlíka, propán-butánu a solárneho variča, čo pokrýva všetky možnosti počasia a príležitosti.
Keď je veľmi slnečno, na varenie možno využiť aj koncentračný solárny varič.foto: Jaroslav Svoboda
Text a foto: Jaroslav Svoboda
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.
Moze byt. A co stavebne povolenie / oznamenie ?
povolenie netreba, ked to nema viac ako 25m2 podorys
robil som doma altanok/pristresok na dve auta, tak som to riesil a chcel som byt precizny, tak som pri ohlaseni na miestnom stavebnom urade (10e stoji) aj pripojil suhlas od oboch susedov, aj z katastralnej mapy moj pozemok, kde som naznacil, kde bude stavba stat + pridal som samozrejme aj nacrt pristresku, pohral som sa s pravitkom, aj nejake koty som tam hodil, pohodka.
no ak nemas ziadnu inu stavbu tak potrebujes povolenie, ak je to doplnkova stavba k hlavnej stavbe tak staci ohlasenie (ak to splna parametre, napr rozlohu)
tak neviem, keby mi toto niekto postavil bez upravenia terenu a minimalne bez dlazby, tak ho pekne krasne vypoklonkujem… to co ste sem dali aky vytvor/nedorobok…
Architekt zrejme pochadza z ciganskej osady….
Očakával som dačo fakt štýlové, takže ma tento článok moc nenadchol. Neuvažuje autor pripraviť návod pre náročnejších ? (pozerám že nebudem sám kto chce stavať dačo k domu čo ale dobre aj vyzerá)
Toto je skvelý nápad prevzatí z cigánskych osád!!!!!!!