Postavte si praktický bylinkár vhodný aj na terasu či balkón

postavte si prakticky bylinkar vhodny aj na terasu ci balkon

Záhon na bylinky, hlávkový šalát či reďkovku možno vďaka bylinkáru na nohách podvihnúť do výšky pása. Čerstvé suroviny do kuchyne sú tak na dosah ruky. Bez ohľadu na to, či bylinkár umiestnime na terasu, balkón, alebo do dvora.

UROB SI SÁM
náročnosť:  ***
čas: 6 hodín
náklady: 21 €
ľudia: 1
obdobie: celoročne

Kontrolný zoznam

MATERIÁL                   21 €
•  lazúra                    5,50 €
Lazurol Topdecor S1035, 750 ml
•  fungicíd                    11 €
Lazurol Fungi V1405, 1 000 ml
•  smrekový masív     11 €
hrúbka 22 a 32 mm
•  spojovací materiál    2 €
•  fólia, geotextília         3 €

NÁRADIE A POMÔCKY

•  akumulátorová skrutkovačka
•  stolová píla
•  štetec

PRACOVNÝ POSTUP

1. HRÚBKOVANIE
Dosky nahrúbkujeme na 30 mm. Vyberme rezivo bez hrčí a hĺbkových prasklín, aby sme mali istotu, že nosná konštrukcia bude pevná.



2. ROZMIETANIE

Pozdĺžnym rezom ich rozmietneme na hranoly s prierezom 3 × 6 cm. Ak pracujeme vonku, namiesto stolovej píly použijeme ručnú kotúčovú.



3. KRÁTENIE

Hranoly nakrátime podľa rozpisu dielcov. Vrchné zošikmenia pílime so sklonom 41°. Poskytnú celoplošnú oporu veľkým vnútorným bočniciam.

4. SPOJ
Sériou rezov vytvoríme plátované spoje tak, aby vznikli dve konzoly v tvare písmena H. Plátovanie dáva konzolám stabilitu.

5. ZAISTENIE
Spoje nelepíme, ale zaistíme ich skrutkou s metrickým závitom a podložkou. Hranol pod hlavou skrutky zabráni jej prekrúcaniu.



6. STREDNÍK

Konzoly spojíme priečnikom, čím vznikne rám bylinkára. Od tohto momentu máme úplnú predstavu o jeho veľkosti. Hlavičky skrutiek zapustíme.

7. LEM
K rámu priskrutkujeme bočné lemy tak, aby polovicou svojej šírky pretŕčali nad hroty nôh. Predvŕtanie zabráni praskaniu dosiek.

8. UZAVRETIE
Vrchný lem uzavrieme priskrutkovaním čelnej dvojice dielcov. Skrutkami ich upevníme nielen do dosky, ale aj do hranolčeka nohy.

9. HOBĽOVANIE
Pripravíme si dosky na bočnice. Aj keď jednotná hrúbka nie je nevyhnutná, nahrúbkovanie zjednoduší prácu pri zostavovaní panelov.

10. BOČNICE
Na dosky priklincujeme zvlaky, aby z nich vznikli plošné diely, ktoré sa stanú bočnicami. Klincované spoje urobíme obojstranne.

11. ZVLAK
Zvlakom bočnice tzv. zavetrujeme, aby sa pri záťaži pod váhou zeminy či na nerovnom teréne nedeformovali. Opäť pribíjame z líca i rubu.

12. SKOSENIE
Zvlaky opílime so zošikmením 41°, aby pri montáži hrany neprekážali. Použiť možno nielen stolovú pílu, ale aj ručnú kotúčovú alebo priamočiaru.



13. VLOŽENIE

Bočnice vložíme do rámu a upravíme prípadné nepresnosti, ktoré vznikli pri zostavovaní či krátení. Upevníme ich skrutkami do lemov a nôh.

14. ČELÁ
Na dosky si nakreslíme chýbajúce diely k čelám a potom ich napílime. Dbáme pritom na to, aby sme vynechali škáry na roztiahnutie dielcov vplyvom vlhkosti.



15. UPEVNENIE

Skrutkami čelá upevníme na správne miesto. Skrutkujeme priamo do bočníc. Bylinkár sa vďaka tomu výrazne spevní.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



16. NAPUSTENIE
Konštrukciu ošetríme troma nátermi bezfarebného fungicídneho prípravku. Aby sme lepšie ochránili nohy, vložíme ich do misiek s roztokom.

17. MORENIE
Aby kvetník odolával poveternostným vplyvom, napustíme ho tenkovrstvovou lazúrou na báze olejov. Takýto povrch odpudí vodu a bude sa ľahko renovovať.



18. ASFALT

Póry spodnej časti nôh uzavrieme asfaltom. Aby sme ho nemuseli teplom rozpúšťať, použijeme asfaltovú emulziu.

19. FÓLIA
Vnútro kvetníka vystelieme agrofóliou, ktorú posilníme vrstvou geotextílie. Na upevnenie použijeme pripináčiky, nezabudnime na odtokové otvory.

dobré rady

OCHRANA DREVA
Ochrániť drevo pred nepriazňou počasia a hubami je pri tomto projekte kľúčové. Bola by škoda, ak by niektorá z nosných častí zlyhala skôr, ako sa ukončí záhradkárska sezóna. Preto nenechajte nič na náhodu a obmedzujte styk dreva s pôdou.

NOHY V SUCHU
Položiť bylinkár na štyri tehly alebo betónové tvárnice je rozumné rovnako, ako zaistiť oplechovanie jeho nôh. Cieľom je vytvoriť vrstvu oddeľujúcu od neho huby a mikroorganizmy žijúce v pôde. Asfaltový náter, fungicídny prípravok a lazúra majú obmedzenú účinnosť, na niekoľko rokov sa však dokážu vyrovnať s hrozbou aj bez pomoci.

FÓLIA
Ak zeminu či substrát v bylinkári oddelíte od dreva fóliou a geotextíliou výrazne tým predĺžite jeho životnosť. Kým geotextília zastaví rast korienkov, fólia zabráni prenikaniu vlhkosti. Dôležité je však perforovať (prederaviť) dno tejto výstelky, aby nadbytočná zrážková i zálievková voda mohla odtekať.

ÚDRŽBA

Lazúrovú povrchovú úpravu obnovte vždy vtedy, ak zistíte, že prestala odpudzovať vodu. Jej výhodou je, že zabraňuje aj prístupu ultrafialového žiarenia, ktoré postupom času narúša povrchové vrstvy dreva. Vyhnite sa použitiu farieb a hrubovrstvových lazúr.

ÚLOŽNÝ PRIESTOR
Na priečniky spájajúce nohy je možné upevniť dvojicu dosiek, ktoré vytvoria úložný priestor na odkladanie drobného záhradného náradia či nádob na polievanie. Praktické sú aj vešiačiky na obrube či oboch čelách.

ZÁHON NA BALKÓN
Bylinkár nám pomôže vytvoriť si malú úžitkovú záhradku kdekoľvek. Najviac úrody poskytne pri pestovaní plodín s krátkym vegetačným obdobím. Na predĺženie sezóny je výhodné prekryť ho fóliovým krytom na oblúkovej drôtenej konštrukcii.

ĽAHKÝ SUBSTRÁT
Ľahčený záhradnícky substrát je vhodnejší ako zemina zo záhrady. Zadrží viac vody a umožní jednoduchšiu manipuláciu pri presune z miesta na miesto.

OLEJOVÁ LAZÚRA
Tenkovrstvá lazúra Lazurol Topdecor S1035 preniká hlboko do suchého dreva a vytvára vysychavú olejovú bariéru chrániacu pred vodou. Výhodou je pohodlná obnova náteru.
CENA 5,50 €, sieť predajní s farbami

Rozpis dielov a nákresy nájdete v časopise Urob si sám júl 2013

Text, foto a realizácia:
Milan Gigel, redaktor denníka SME
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.