Veľkorysá premena kúpeľne

velkorysa premena kupelne

Niekedy je to dispozícia bytu, čo nedovoľuje zväčšiť alebo aspoň prispôsobiť kúpeľňu celkom podľa vlastných predstáv. Inokedy zase nedostatok nápadov. Ani jedno, ani druhé neplatilo pri rekonštrukcii tejto panelákovej kúpeľne, ktorú jej majitelia pomocou dobrého nápadu vyslobodili z úzkoprsosti umakartového jadra a premenili na priestor veľkoryso sa ponúkajúci na každodennú očistu.

Rozhodnutie ukradnúť pre kúpeľňu zopár centimetrov z inej miestnosti bytu vyvstalo z celkom nenápadnej myšlienky, s ktorou sa najprv len pohrávali, ale po čase sa im natoľko zapáčilo riešenie, ktoré ponúkala, že sa rozhodli zrealizovať ju. Klasické umakartové jadro s necelým štvorcovým metrom pre toaletu a sotva tromi štvorcovými metrami pre kúpeľňu bolo pre mladý pár neprijateľné nielen z estetických, ale aj z praktických dôvodov.

„V prvom rade sme chceli niečo iné,“ hovorí Martin. „Chceli sme priestrannejšiu kúpeľňu, ale keby sme vyhodili jadro a urobili novú murovku, nič by sme nevyriešili. Navyše, mali sme sen – dvojumývadlo. No v pôvodnej kúpeľni to vzhľadom na priestorové obmedzenia nebolo možné.“ Martin a Michaela však patria medzi šťastlivcov, ktorým priala dispozícia ich bytu. Nie vždy sa dá zväčšiť pôdorys kúpeľne na úkor inej miestnosti, najmä ak ide o byt v staršom paneláku. Prvotný nápad – zbaviť sa jadra a spojiť kúpeľňu a toaletu s predsieňou – sa javil ako najschodnejšie riešenie. Ale bol v tom háčik. Cez predsieň sa vchádzalo do bytu. Vonkajšia chodba pred bytom, ktorá sa ťahá pozdĺž predsiene a haly, však nenápadne núkala východisko (a to doslova)  – posunúť vchodové dvere z predsiene o niekoľko metrov ďalej do haly.

Podľa vlastných predstáv
Skôr než si mohli Martin s Michaelou a partou majstrov vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce, museli absolvovať tortúru spojenú s vybavovaním stavebného povolenia, ktorého súčasťou bolo nielen odborné stanovisko statika a požiarnikov (posunutie vchodových dverí bol zásah do nosnej steny), ale aj niekoľkonásobné stretnutia s vlastníkmi susedných bytov. „Niektorí susedia sa obávali, že im spadne dom na hlavu. Keďže naše riešenie bolo pre nich niečo nové, báli sa, že vznikne nejaká „módna vlna“ a zrazu bude chcieť rekonštruovať každý,“ spomína Martin. Po troch mesiacoch vybavovačiek, telefonátov, podpisovania a vysvetľovania konečne držali v rukách stavebné povolenie, ktoré však veľmi rýchlo vymenili za vŕtačky, kladivá a iné pracovné náradie. Kúpeľňa bola posledná a najťažšia fáza rekonštrukcie celého bytu.

 
Vytúžené dvojumývadlo s dostatočne veľkou plochou na odkladanie drobností na každodennú hygienu je zapustené do podstavca z pórobetónu. Svoje miesto našlo pri stene vedľa vstupných dverí. Dnes je len splneným snom dvoch mladých ľudí, jeho praktickosť preverí až budúcnosť, keď sa rodina rozrastie.  Toaleta zostala z praktických dôvodov na svojom mieste. Na izoláciu z minulosti môže už len spomínať, teraz je súčasťou veľkej kúpeľne, od umývacej časti ju oddeľuje len krátka stienka. 

Po vybúraní a odprataní pôvodného jadra  – na svojom mieste zostali len zvislé inštalačné vedenia (stúpačky) a záchod – bolo treba napraviť pokrivený charakter podlahy aj stien. „Strop, ktorý bol mimochodom tiež v dezolátnom stave, sme znížili a inštalovali doň bodové svetlá,“ dodáva Martin. Ďalším síce nenápadným, ale účinným presvetľovacím prvkom je malé vetracie okienko na stene oddeľujúcej kúpeľňu od kuchyne.

 
Kam nechodí slnko, tam pomôžu svetlá… Vďaka premyslenej inštalácii svietidiel nad zrkadlom a bodových svetiel zabudovaných v zníženom strope získala kúpeľňa ďalší rozmer.  Vo veľkom kúpeľňovom priestore sa našlo miesto aj na práčku – v kúte oproti toalete. Okrem nej nábytok vyrobený na mieru prichýlil aj kôš na bielizeň, vešiaky a skrinku na sedenie.

Čo v novovzniknutom priestore s rozlohou takmer sedem a pol metra nemohlo chýbať, bolo vytúžené dvojumývadlo s dostatočným odkladacím priestorom, pohodlná a veľká vaňa, skrinky na uteráky a čistiace potreby, práčka a… jasné farby. Optimistická oranžovo-biela kombinácia obkladačiek a dlažby dokáže dodať energiu už pri rannej očiste a podnietiť k relaxovaniu vo večernom kúpeli a navyše harmonicky ladí s belostnou sanitou. Oživujúce sólo hrajú listely vedúce v horizontálnych líniách. Nefalšovanou hrou rozmerného zrkadla nad umývadlom, svetla a jasných farieb pôsobí kúpeľňa ako celok veľmi vzdušne a príjemne.

Nápad, ktorý sa v tomto prípade zaobišiel aj bez pomoci architekta, priniesol Michaele a Martinovi pohodlie v súčasnosti a nádej na bezproblémovejší chod každodenného očistného rituálu detí v budúcnosti.

 
Pôvodný stav: 1 – predsieň, 2 – hala, 3 – kúpeľňa, 4 – WC, 5 – izba, 6 – kuchyňa, 7 – lodžia, 8 – izba, 9 – izba Súčasný stav: 1 – hala spojená s obývacou izbou, 2 – kúpeľňa a WC, 3 – kuchyňa, 4 – lodžia, 5 – spálňa, 6 – izba

Text: Martina Deríková
Foto: Dano Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.