Nové číslo hobby magazínu Urob si sám október 2012 v predaji
Milí čitatelia,leto je za nami a prichádza jeseň so svojimi nostalgickými dňami. Nie však smutnými. Čaká nás zber úrody ovocia a jeho uskladnenie. Téme sa podrobnejšie venujeme v rubrike Záhrada. A hoci máte s touto prácou skúsenosti, nápady, ktoré pre vás pripravila naša šikovná kolegyňa Martinka, vás určite budú inšpirovať. A keď už sme pri skladovaní, prečítajte si aj článok o možných chorobách skladovaného ovocia. Jeseň je však časom nielen zberu, ale aj výsadby. V rubrike Záhrada preto nájdete cenné rady, ako pripraviť sadivo a pôdu na cesnak.
V rubrikách zameraných na návody nájdete pekne zrealizovaný nápad od nášho stáleho čitateľa – ohýbačku plechu. S takýmto náradím sa už možno pustiť do poriadnej klampiarčiny. Pritom ho nestála veľa peňazí. Debna na náradie do záhrady je zasa užitočná pre toho, kto ešte nemá chatku, ale potrebuje obrábať pôdu.
Galéria
K hlavným témam našich rozhovorov so známymi patrí starosť o bývanie pre mladé rodiny. Úvery sú drahé, treba na ne veľa pracovať, a pritom sa musíme postarať aj o deti. Kde teda vziať peniaze na bývanie? Britský architekt vyriešil túto otázku po svojom. Postavil si dom iba za 3 600 eur. Pravda, pomohol si pritom všetkým, čo mu len príroda poskytla a ľudia darovali. Výsledok vidieť na fotografiách… Môj komentár je, že ani v ťažkej situácii sa netreba vzdávať, ale treba hľadať riešenie a jednoducho niečo urobiť. Príslovie hovorí, pomôž si sám, človeče, a aj Boh ti pomôže. Zaujímavé je aj ekologické bývanie v tvare iglu či jurty, lebo hoci je drahšie, postavené je z certifikovaných stavebných materiálov, ale vďaka dobrej izolácii šetrí energiou na vykurovanie.
Takže toľko na úvod, milí čitatelia. Dúfam, že som vás naladil na to, aby ste sa s chuťou zahryzli do nášho šťavnatého októbrového jabĺčka. A že v ňom nenájdete nepríjemného červíka v podobe nevydareného článku. V mene redakcie a vydavateľstva vám želám do nasledujúceho obdobia pohodu, zdravie, ako aj veľa tvorivých nápadov.
Stanislav Botur
Zimné uskladnenie
Foto: archív autora, thinkstock.com, wikipedia.org
Záhradkársky rok sa jeseňou a zberom zaslúženej úrody uzatvára. To, čo sme si dopestovali nad priamy konzum po zbere úrody, kvalitne uskladníme. Aby nám úroda ovocia vydržala čo najdlhšie, povieme si viac nielen o podmienkach skladovania, ale aj o zbere. Tam sa to totiž všetko začína.
Záleží na pozberovej zrelosti semiačka v plode. Skoré odrody zberáme v konzumnej zrelosti, keď je dužina najchutnejšia, zvyčajne aj vývoj semena už dospel do reprodukčnej zrelosti (keby sme ho zasiali do výživnej pôdy, po určitom čase vyklíči a dá život novému plodnému stromu). Takéto plody sa aj vplyvom vzniku oddeľujúcej kôrovej vrstvy na stopke ľahšie trhajú, alebo dokonca samy opadávajú.
Neskoré a zimné odrody sú charakteristické tým, že do ich zberu pred príchodom zimy ešte semiačka nestačili dozrieť, čo vidieť aj na nezrelej dužine, preto potrebujú ešte určitý čas vyživovať semená až do ich reprodukčnej zrelosti. A práve tento čas je naša šanca na ich uchovávanie na sklade pre neskorší zimný či až predjarný konzum. Úpravou skladovacích podmienok máme možnosť predĺžiť tento čas dozrievania spomalením rýchlosti ich zrenia, a to nielen znížením skladovacej teploty (pre každý druh a odrodu sú teploty trochu iné) – v zásade by teplota skladovacieho prostredia nemala byť nižšia ako 0,5 °C.
Pokračovanie článku nájdete v októbrovom čísle časopisu Urob si sám –>
Komentáre