Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Misa krásnych jabĺk v kuchyni na pracovnej doske alebo na stole vyzerá určite pôsobivo, no nenechávajte ich vystavené dlhšie ako týždeň. Na misku dávajte len toľko jabĺk, koľko ste schopní v priebehu týždňa zjesť. Aby zostali čerstvé čo najdlhšie, chráňte ich pred priamym slnečným žiarením.

Jedným z najlepších spôsobov, ako kompenzovať neustále rastúce náklady na potraviny, je pestovať si vlastnú zeleninu. Ak si dokážete dobre naplánovať pestovanie jednotlivých druhov s ohľadom na mrazenie, nakladanie či iný spôsob konzervovania úrody, môžete ušetriť desiatky až stovky eur. Ako však určiť, koľko rastlín musíte pestovať, aby vám úroda stačila na dlhší čas?

Pestovanie vlastných rajčiakov zo semien je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaša záhrada bola toto leto plná úrody chutných červených plodov – a presne tých odrôd, ktoré máte najradšej. Navyše je to zábavné, obohacujúce a na výber máte podstatne viac druhov semien ako už predpestovaných sadeníc z obchodov.

Každoročne pribúdajú na trh nové zaujímavé odrody – vytvorené tak, aby ponúkli nielen nezvyčajné tvary či farebnosť, ale aj unikátne chute. A to všetko pri nenáročnej starostlivosti. Je prirodzené, že pre mnohých záhradníkov je možnosť vyskúšať si pestovanie nových rastlín každoročnou výzvou. Hľadáte jedinečný druh zeleniny, ktorým by ste ozvláštnili vašu záhradu? Vypestujte si niektoré z týchto zaujímavých plodín.

Ananás z vlastnej úrody? Áno, je to možné, pretože sa veľmi ľahko rozmnožuje na svetlom a teplom okne orientovanom na juh. Stačí, ak použijete z plodu ananásu listový odrezok, ktorý pri príprave ananásu väčšinou vyhadzujeme.

Jana Komadelová -

Ak chcete mať bohatú úrodu, musíte svoje ovocné stromy pravidelne rezať. A práve v zimných mesiacoch je najvhodnejší čas na rez jadrovín, ako sú jablone, hrušky a duly. Správny rez nie je až taký náročný, ak poznáte niekoľko základných pravidiel. S týmito tipmi to zvládnete.

Či už pripravujete kuracie mäso, dusenú zeleninu, fašírky, marinádu alebo dresing – cesnak urobí každé jedlo ešte chutnejším. Nehovoriac o tom, že je plný zdraviu prospešných látok. Jediný problém je jeho lúpanie. Tenké vrstvy šupiek sa neodstraňujú najľahšie, našťastie aj na to vymysleli šikovní kuchári zjednodušenie.

Už piaty rok kontrolujeme v záhradách, sadoch, skleníkoch a poľných pokusoch baktérie Bacillus mojavensis (amazoN), ich práca je veľkým úspechom na podporu rastu a zlepšenie zdravotného stavu rastlín. Po nespočetných štúdiách demonštrujeme aspoň sedem spôsobov, ako sú tieto baktérie na prospech pre naše rastliny.

Kde sa diskutuje