Moruša previsnutá
Zdroj: istock.com

Atraktívny rast, nízke nároky a chutné plody: Moruša previsnutá môže skrášliť aj vašu záhradu!

Previsnuté moruše vzbudzujú čoraz väčší záujem. Lákajú na atraktívny kaskádovitý rast, nízke pestovateľské nároky a chutné plody, ktoré sú bohatou zásobárňou vitamínov a antioxidantov. Ak hľadáte do záhrady jedinečný solitér, z ktorého budete mať aj úžitok v podobe ovocia do koláčov či džemov, moruša previsnutá môže byť tou správnou voľbou.

V minulosti sa v teplejších častiach našej krajiny pestovali moruše s klasickým, vzpriameným rastom – najmä moruša biela (Morus alba) a moruša čierna (Morus nigra). Ide o mohutné a dlhoveké stromy, ktoré na mieste s plným slnkom rastú bez veľkých nárokov – iba s potrebou občasného presvetlenia koruny. Vzhľadom na to, že sú to stromy dorastajúce až do výšky 12 m, so šírkou koruny okolo 10 metrov a bohatým koreňovým systémom, je ich výskyt v záhradách pri domoch skôr raritný. Nájdete ich však v parkoch a vinohradníckych oblastiach. Vzrastovo menšou alternatívou sa stali moruše previsnuté.

Moruša previsnutá – základná charakteristika

Ako moruše previsnuté (alebo moruše previslé) sú označované šľachtené kultivary moruše bielej (Morus alba ‚Pendula‘) alebo čiernej (Morus nigra ‚Pendula‘), ktoré sú vrúbľované na kompatibilné podpníky v určitej výške – najčastejšie v rozpätí od 1,5 do 2 metrov. Týmto ľudským zásahom dochádza k zmenám v mohutnosti rastu, spôsobe rastu i výslednej veľkosti stromu. Kým klasické moruše rastú ako mohutné vzpriamené stromy s výškou cez 10 metrov, previsnuté moruše dorastajú do výšky 2,5 až 4 metrov a ich korunu tvoria previsnuté konáre, ktoré postupným rozrastaním vytvárajú kaskádovitý „plačúci“ tvar.

Moruša previsnutá
Zdroj: shutterstock.com

Listami sa ponášajú na klasické moruše. Ich listy sú výrazné, srdcovité, širšie a s pílkovitým okrajom. A hoci sú pôvodne šľachtené pre dekoratívny účel, produkujú jedlé plody ako ich vzpriamení „predkovia“.

Plody z previsnutej morušej bielej sú chuťovo jemnejšie až neutrálne, prevláda v nich sladká chuť nad kyslou a pôsobia menej „ovocne“. Plody previsnutej čiernej moruše sú chuťovo výraznejšie, s intenzívnou sladko-kyslou chuťou i vôňou (ako spojenie ostružín a malín). Sú vhodné na výrobu džemov, sirupov, kompótov aj do koláčov.

V akých podmienkach morušu previsnutú pestovať?

Previsnuté kultivary moruší sú dostupné v záhradných centrách. Zvyčajne ide o kontajnerové stromy s výškou 1,5 až 2 metre. Pre kúpou sa zaujímajte, či ide o samoopelivý a mrazuvzdorný kultivar. Tým sa vaša starostlivosť značne uľahčí. Taktiež nezaškodí poznať informáciu o tom, do akej výšky previsnutá moruša ešte podrastie, aby ste vedeli, s akým prírastkom na záhrade počítať.

Moruša previsnutá
Zdroj: shutterstock.com

Základné podmienky na pestovanie

  • Moruši previsnutej sa všeobecne veľmi dobre darí na slnečnom a teplom mieste.
  • Väčšina je plne mrazuvzdorná do teplôt – 25 °C (niektoré aj do – 30 °C). Mladú morušu tak môžete pokojne vysadiť do zeme, nevyžaduje si presun na chránené miesto. Za ochranu v podobe jutového obalu pre kmeň vám však bude mladý strom prvé zimy vďačný.
  • Moruša bude prosperovať v dobre priepustnej pôde. Je citlivá na opakované premokrenie – napríklad státie vo vode po daždi.
  • Mladá moruša si bude vyžadovať pravidelnú zálievku. Staršia a dobre zakorenená moruša však už bude celkom dobre zvládať aj suchšie obdobia.
  • Plody sa na moruši previsnutej objavujú niekoľko rokov po výsadbe. Na previsnutých konároch sú jednoducho dostupné na obratie. Zvyčajne dozrievajú v druhej polovici leta.
  • Korunu previsnutej moruše najlepšie udržíte pravidelným rezom. Tvarovaním a zastrihávaním moruše v čase, kedy nie je v aktívnom raste (na jeseň alebo skoro na jar), odstraňujte najmä staršie a poškodené vetvy a skracujte, čo je navyše. Skúseným záhradkárom sa moruše previsnuté darí tvarovať aj do zaujímavého „dáždnikového“ tvaru.

Text: Lucia Gogová
Foto: istock.com, shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.