Cuketová polievka s bazalkou poteší aj gurmánov
Cuketová polievka s čerstvou bazalkou je jednoduchá na prípravu, a napriek tomu svojou chuťou očarí každého gurmána.
Ingrediencie:
500 g cukety (ideálne mladej)
50g bazalkového pesta
olivový olej
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
čerstvá bazalka
50ml šľahačková smotana
Postup:
- Cuktetu umyjeme, odrežeme konce a spolu so šupkou aj vnútrom nakrájame na kocky. Ak pracujeme so staršou cuketou, vnútorné semienka môžme radšej odstrániť. Do hrnca dáme zohriať olivový olej a podusíme na ňom cuketu spolu s cesnakom nakrájaným na plátky.
- Cuketu v hrnci zalejeme hrnčekom vriacej vody a povaríme. Keď je mäkká, pridáme pesto, soľ, čierne korenie a povaríme približne 3 minúty.
- Polievku odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť (nie priveľmi, len aby nebola vriaca) a ponorným mixérom mixujeme. Pridáme za hrsť bazalkových lístkov a mixujeme ďalej tak, aby polievka nebola celkom hladká – aby sme v nej našli aj kúsky cukety a bazalky.
- Na záver pridáme smotanu a ešte krátko pomixujeme.
- Podávame teplú ozdobenú bazalkou, prípadne s chrumkavými krutónmi, ktoré môžme potrieť cesnakom.
Želáme dobrú chuť!
Autor a foto: Anna Martausová
Komentáre