Toto sú 3 TOP recepty roku 2019 zo sociálnych sietí
Aj keď je rok 2019 už za nami, priniesol mnoho zaujímavých nápadov, ktoré si môžeme preniesť do budúcnosti. Napríklad: recepty na dobroty, ktoré získali na sociálnych sieťach najviac hlasov. Viete, ktoré patrili k najobľúbenejším?
Galéria
Lievancová tácka (Maslové lievance)
Tento recept je skvelým tipom na víkendové raňajky, hoci aj do postele. Základom sú maslové lievance, ktoré uložíte na tácku s rôznymi druhmi doplnkov: bobuľové ovocie, jogurt, džem, nakrájaný banán, nutela, maslo, slaninka, arašidové maslo… Každý si k nim dá to, na čo má chuť alebo vyskúša viacero druhov.
Na maslové lievance potrebujete:
2 šálky univerzálnej múky
2 lyžice cukru
1 lyžica prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky soli
2 šálky cmaru
2 veľké vajcia
1 polievková lyžica vanilkového extraktu
¼ šálky nesoleného masla, rozpusteného a mierne ochladeného
maslo alebo olej na opekanie na panvici
Postup prípravy lievancov
Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V samostatnej miske zmiešajte cmar, vajcia, vanilku a rozpustené maslo. Pridajte k suchým prísadám a vytvorte jednotnú hmotu.
Predhrejte panvicu (ideálne určenú priamo na lievance) na miernom ohni a namažte ju maslom alebo olejom.
Nalejte menšie dávky cesta a opekajte. Keď je okraj suchý a v strede sa objavujú bublinky, je čas lievance otočiť. Druhú stranu opekajte kratšie. Podávajte ihneď.
Banánovo čokoládový chlebík
Ľahký, jednoduchý, rýchly a chutí výborne.
Na banánový chlebík potrebujete:
1 šálka univerzálnej múky
1/2 šálky holandského kakaa
1 lyžička sódy bikarbóny
1/2 čajovej lyžičky morskej soli
3 veľké hnedé banány, roztlačené
1/4 šálky nesoleného masla, roztopte a nechajte mierne vychladnúť
1/4 šálky repkového alebo kokosového oleja
3/4 šálky hnedého cukru
1 veľké vajce
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1 šálka rozdrobených čokoládových lupienkov
Postup prípravy chlebíka
Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Vymažte formu na pečenie. Zmiešajte múku, kakaový prášok, jedlú sódu a morskú soľ.
Roztlačené banány zmiešajte s rozpusteným maslom a olejom, premiešajte. Pridajte cukor, vajcia, vanilkový extrakt. Suché prísady vmiešajte do vlhkých prísad. Pridajte 3/4 šálky čokoládových lupienkov.
Cesto nalejte do pripravenej formy. Posypte zvyšnými lupienkami a pečte 50 až 65 minút – testujte špáradlom. Nechajte vychladnúť, vyklopte a podávajte. Dobrú chuť!
Toskánsky šalát s tuniakom a fazuľou
Zo zdravých receptov získal veľmi veľa pozitívnych hodnotení tento jednoduchý a zdravý šalát.
Na toskánsky šalát potrebujete:
4 šálky špenátu alebo iného obľúbeného listového šalátu
1 konzerva fazule – 425 g
1 konzerva tuniaka
1/2 šálky cherry paradajok
1/4 šálky nakrájaných olív
tenké plátky z jednej červenej cibule
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
šťava 1/2 citróna
1/4 šálky drveného syra feta
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
Postup prípravy šalátu
Fazuľu prepláchnite a nechajte vodu odtiecť, všetky ingrediencie zmiešajte. Pokvapkajte olivovým olejom a šťavou z citróna, pridajte feta syr, poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock
Zdroj: huffpost.com
Komentáre