/ Recepty /

Makové kopýtka

makove kopytka

Recept na makové koláče zo zemiakového cesta

Cesto: 
500 g varených zemiakov pretlačených cez sito
200 g masla alebo Hery
200 g práškového cukru
550 g hladkej múky
2 vajcia
1 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra 

Náplň: 

200 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 bal Škoricového cukru Dr.Oetker
nastrúhaná citrónová kôra
350 g mletého maku
50 g slivkového lekváru 

Na potretie: 
1 rozšľahané vajce 

1. Do misy dáme pretlačené (alebo nastrúhané) uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
2. Náplň: V hrnci zmiešame mlieko s cukrom, vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou a privedieme do varu. Odstavíme z platne, pridáme mletý mak a lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

3. Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme 1/3 makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry:

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: 2-3 stupeň
Doba pečenia: cca 20-25 minút.

4. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr. Oetker

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.