makove kopytka

Makové kopýtka

Recept na makové koláče zo zemiakového cesta

Cesto: 
500 g varených zemiakov pretlačených cez sito
200 g masla alebo Hery
200 g práškového cukru
550 g hladkej múky
2 vajcia
1 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra 

Náplň: 

200 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 bal Škoricového cukru Dr.Oetker
nastrúhaná citrónová kôra
350 g mletého maku
50 g slivkového lekváru 

Na potretie: 
1 rozšľahané vajce 

1. Do misy dáme pretlačené (alebo nastrúhané) uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
2. Náplň: V hrnci zmiešame mlieko s cukrom, vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou a privedieme do varu. Odstavíme z platne, pridáme mletý mak a lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

3. Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme 1/3 makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry:

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: 2-3 stupeň
Doba pečenia: cca 20-25 minút.

4. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr. Oetker

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje