Zdroj: Dagmar von Cramm/Eschenbach Porzellan
Syrové fondue, z ktorého nepriberiete: Prekvapte silvestrovskú návštevu touto špecialitou!
Už ste niekedy jedli či dokonca pripravovali fondue? Toto pôvodom švajčiarske jedlo je ako stvorené na delenie sa s priateľmi.
Nasledujúci recept je odľahčenou verziou fondue, ktoré je bohaté na tučné syry, a vznikol v spolupráci s uznávanou výživovou špecialistkou. Je síce menej kalorický, ale stále poteší všetkých gurmánov.
Budeme potrebovať
Na fondue:
- 400 g karfiolu (obratých ružičiek)
- 200 ml nealkoholického piva
- 400 g polotvrdého syra (Ementál, Gouda, Appenzeller, Gruyère…)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica škrobu
- 1 polievková lyžica kremžskej horčice
- worcesterská omáčka
- muškátový oriešok (mletý)
- soľ
- čierne korenie
Prílohy:
- 100 g ovocia (figy, jablká alebo hrušky)
- 300 g zeleniny (koktailové paradajky, uhorka, batat, mrkva, brokolica)
- malé šampiňóny
- 200 g sedliackeho chleba
Postup prípravy syrového fondue
- Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Ružičky karfiolu umyjeme, veľké kusy si nakrájame na menšie.
- V hrnci si zohrejeme pivo, pridáme karfiol a cesnak a prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 až 15 minút, kým karfiol nezmäkne.
- Ovocie a zeleninu si medzitým umyjeme a očistíme, prípadne ošúpeme. Zeleninu typu brokolica, batat či mrkva uvaríme v osolenej vode, avšak nie príliš domäkka. Šampiňóny dáme na grilovaciu panvicu alebo do rúry.
- Uvarený karfiol rozmixujeme, pridáme škrob, ktorý zabráni tvorbe hrudiek, a privedieme k varu.
- Nastrúhame si syr najemno a postupne ho primiešame ku karfiolu, kým sa neroztopí. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Podľa chuti pridáme ešte horčicou a worcesterskú omáčkou. Ak nám fondue príde husté, rozriedime ho trochou vody, v ktorej sa varila zelenina.
- Podávame s pripravenou zeleninou, ovocím, šampiňónmi a kockami chleba.
- Hotové fondue by sa malo preliať do fondue nádoby, ktorá sa neustále zahrieva nad plameňom, aby nestuhlo.
Náš tip: Namiesto piva môžeme v recepte použiť aj suché biele víno.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Dagmar von Cramm/Eschenbach Porzellan
Komentáre