Domáce syrové fondue
Zdroj: Dagmar von Cramm/Eschenbach Porzellan

Syrové fondue, z ktorého nepriberiete: Prekvapte silvestrovskú návštevu touto špecialitou!

Už ste niekedy jedli či dokonca pripravovali fondue? Toto pôvodom švajčiarske jedlo je ako stvorené na delenie sa s priateľmi.

Nasledujúci recept je odľahčenou verziou fondue, ktoré je bohaté na tučné syry, a vznikol v spolupráci s uznávanou výživovou špecialistkou. Je síce menej kalorický, ale stále poteší všetkých gurmánov.

Budeme potrebovať

Na fondue:

  • 400 g karfiolu (obratých ružičiek)
  • 200 ml nealkoholického piva
  • 400 g polotvrdého syra (Ementál, Gouda, Appenzeller, Gruyère…)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • 1 polievková lyžica kremžskej horčice
  • worcesterská omáčka
  • muškátový oriešok (mletý)
  • soľ
  • čierne korenie

Prílohy:

  • 100 g ovocia (figy, jablká alebo hrušky)
  • 300 g zeleniny (koktailové paradajky, uhorka, batat, mrkva, brokolica)
  • malé šampiňóny
  • 200 g sedliackeho chleba

Postup prípravy syrového fondue

  1. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Ružičky karfiolu umyjeme, veľké kusy si nakrájame na menšie.
  2. V hrnci si zohrejeme pivo, pridáme karfiol a cesnak a prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 až 15 minút, kým karfiol nezmäkne.
  3. Ovocie a zeleninu si medzitým umyjeme a očistíme, prípadne ošúpeme. Zeleninu typu brokolica, batat či mrkva uvaríme v osolenej vode, avšak nie príliš domäkka. Šampiňóny dáme na grilovaciu panvicu alebo do rúry.
  4. Uvarený karfiol rozmixujeme, pridáme škrob, ktorý zabráni tvorbe hrudiek, a privedieme k varu.
  5. Nastrúhame si syr najemno a postupne ho primiešame ku karfiolu, kým sa neroztopí. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
  6. Podľa chuti pridáme ešte horčicou a worcesterskú omáčkou. Ak nám fondue príde husté, rozriedime ho trochou vody, v ktorej sa varila zelenina.
  7. Podávame s pripravenou zeleninou, ovocím, šampiňónmi a kockami chleba.
  8. Hotové fondue by sa malo preliať do fondue nádoby, ktorá sa neustále zahrieva nad plameňom, aby nestuhlo.
Náš tip: Namiesto piva môžeme v recepte použiť aj suché biele víno.

Text: Sláva Štefancová
Foto: Dagmar von Cramm/Eschenbach Porzellan

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.