Recept na tradičné bryndzové pirohy

22.04.2013
Recept na tradičné bryndzové pirohy

Ak ste si náhodou doma ešte nerobili vlastné tradičné slovenské pirohy, nadišiel čas na zmenu. 

Ingrediencie:


450 g zemiakov uvarených v šupke (najlepšie deň vopred)
500 g polohrubej múky
1 vajce
200 ml teplej vody
1,5 KL soli
125 g bryndze
70 g masla
cca 100 g údenej slaninky
smotana
cibuľka (príp. pažítka, kôpor...)
 
Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, soli, vody a 2 PL postrúhaných uvarených zemiakov zahnetieme cesto. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.
 
Recept na tradičné bryndzové pirohy 2

Recept na tradičné bryndzové pirohy 3

Medzitým si pripravíme plnku. Zvyšok postrúhaných zemiakov, bryndzu a maslo vymiešame na plnku. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Cesto preložíme a pritlačíme kraje vidličkou. Mám aj formičku na pirohy, ale akosi mi to takto lepšie pasuje :)
 
Recept na tradičné bryndzové pirohy 4
 
Pirohy varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli. Keď pirohy zovrú, ešte ich krátko povaríme cca 5-7 minút. Po vybratí z vody ich opláchneme vlažnou vodou.
 
Recept na tradičné bryndzové pirohy 5
 
Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridáme kyslú smotanu, prípadne kôpor, pažítku, cibuľku (praženú), kto má ako rád.

Recept na tradičné bryndzové pirohy 1

Dobrú chuť :)
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
 

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
StanoFlex | 14.10.2018, 05:54
Mám 16 rokou ale keď som zo uvidel tak som si povedal že zajtra to urobím a bol to veľký šmak
Eva | 10.05.2018, 22:10
Tak tento recept ma zaujal, zaajtra idem robiť, môj syn ich zbožňuje :) :) :)
Vojtech Rosička | 12.12.2017, 14:40
Mnam Mnam fajne ako mariška.
Vlado | 10.05.2016, 18:08
Na Liptove sa pridáva "mätka" krásne voňavá
Vladino | 05.09.2015, 09:29
Tlač receptu nefunguje, resp. funguje, ale vytlačí sa tam milión vecí, které vytlačiť nepotrebujem. Potrebujem vytlačiť len recept, stačí bez obrázkov.
Vladino | 05.09.2015, 09:06
Smotana ako poleva je odporný hnus, ktorý bol zavedený v reštauráciách po sametovej revolúcii, aby viac zarobili. Tisíkrát lepšie než smotana je zamiešať do hotových pirôh bryndzu (samozrejme, po vybratí z vody). A potom na ne prídu škvarky, prípadne nasekaná pažítka. To sú potom tie pravé bryndzové pirohy! MŇAM!!! :-)
Maja | 12.09.2017, 09:59
Vlado súhlasím s tebou
Jola | 09.07.2015, 20:29
nebíčko v papuľke :-) dakujem za receptík :-) vyskúšala som a už robím len vaše.
MIroslav Novák | 04.06.2015, 17:54
Super recept, chutnali hlavne maličkej. Mám na pirohy formu ktorou vyrobím pirohy rychlo. Dá sa kúpiť v tomto obchode http://pipera.cz/eshop/cs/formy-na-pirohy/13-forma-na-pirohy.html Na youtube je niekde aj video s návodom.
| 27.05.2015, 11:35
a načo olej do vody na varenie?
JankoHrasko | 15.09.2016, 16:47
Aby Ti ich nelepilo
| 24.08.2014, 09:17
DAKUJEM ZA VYNIKAJUCI RECEPT
jarmila | 17.01.2014, 13:21
úplne fantastické, veľmi sme si pochutili
dominika | 05.09.2013, 10:46
cca koľko pirohov víjde z tejto dávky?
Anita | 15.04.2014, 20:06
Mne vyslo 29 :)
denisa | 27.04.2013, 06:10
a davaju sa do vriacej vody varit alebo do studenej a cakame dokym zovru?
lubipe | 27.04.2013, 10:10
Jasné, že do vriacej!
majino | 26.04.2013, 19:17
najlepsie jedlo na svete!
Prečítajte si
Reklama