/ Recepty /

Recept na tradičné bryndzové pirohy

recept na tradicne bryndzove pirohy

Ak ste si náhodou doma ešte nerobili vlastné tradičné slovenské pirohy, nadišiel čas na zmenu. 

Ingrediencie:

450 g zemiakov uvarených v šupke (najlepšie deň vopred)
500 g polohrubej múky
1 vajce
200 ml teplej vody
1,5 KL soli
125 g bryndze
70 g masla
cca 100 g údenej slaninky
smotana
cibuľka (príp. pažítka, kôpor…)
Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, soli, vody a 2 PL postrúhaných uvarených zemiakov zahnetieme cesto. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.

Medzitým si pripravíme plnku. Zvyšok postrúhaných zemiakov, bryndzu a maslo vymiešame na plnku. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Cesto preložíme a pritlačíme kraje vidličkou. Mám aj formičku na pirohy, ale akosi mi to takto lepšie pasuje 🙂
Pirohy varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli. Keď pirohy zovrú, ešte ich krátko povaríme cca 5-7 minút. Po vybratí z vody ich opláchneme vlažnou vodou.

Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridáme kyslú smotanu, prípadne kôpor, pažítku, cibuľku (praženú), kto má ako rád.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

Komentáre

  1. najlepsie jedlo na svete!

  2. a davaju sa do vriacej vody varit alebo do studenej a cakame dokym zovru?

    1. Jasné, že do vriacej!

  3. cca koľko pirohov víjde z tejto dávky?

    1. Mne vyslo 29 🙂

  4. úplne fantastické, veľmi sme si pochutili

  5. DAKUJEM ZA VYNIKAJUCI RECEPT

  6. a načo olej do vody na varenie?

    1. JankoHrasko says:

      Aby Ti ich nelepilo

  7. MIroslav Novák says:

    Super recept, chutnali hlavne maličkej. Mám na pirohy formu ktorou vyrobím pirohy rychlo.
    Dá sa kúpiť v tomto obchode http://pipera.cz/eshop/cs/formy-na-pirohy/13-forma-na-pirohy.html
    Na youtube je niekde aj video s návodom.

  8. nebíčko v papuľke 🙂 dakujem za receptík 🙂 vyskúšala som a už robím len vaše.

  9. Smotana ako poleva je odporný hnus, ktorý bol zavedený v reštauráciách po sametovej revolúcii, aby viac zarobili.
    Tisíkrát lepšie než smotana je zamiešať do hotových pirôh bryndzu (samozrejme, po vybratí z vody). A potom na ne prídu škvarky, prípadne nasekaná pažítka. To sú potom tie pravé bryndzové pirohy! MŇAM!!! 🙂

    1. Vlado súhlasím s tebou

  10. Tlač receptu nefunguje, resp. funguje, ale vytlačí sa tam milión vecí, které vytlačiť nepotrebujem. Potrebujem vytlačiť len recept, stačí bez obrázkov.

  11. Na Liptove sa pridáva „mätka“ krásne voňavá

  12. Vojtech Rosička says:

    Mnam Mnam fajne ako mariška.

  13. Tak tento recept ma zaujal, zaajtra idem robiť, môj syn ich zbožňuje 🙂 🙂 🙂

  14. Mám 16 rokou ale keď som zo uvidel tak som si povedal že zajtra to urobím a bol to veľký šmak

  15. su vynikajuce, ani uz ine recepty nepozeram

  16. Mozem cesto urobit den vopred, nechat v chladnicek a az potom ho valkat?

  17. Urobila som iba z polovice dávky, a vyšlo mi 12 VEĽKÝCH pirohov ktoré zabrali tanier – Co su podľa mňa 4 porcie.

  18. Áno, môžeš, len si ho ešte raz poriadne premies.

  19. Za mě super recept. Měla jsem trochu strach, aby se těsto nelepilo, ale pracovalo se s ním krásně.👍

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.