Syrovo-bylinkové pečivo
Po Veľkej noci je ten najvyšší čas tešiť sa na máj - lásky čas, pálenie čarodejníc a stavanie májov. Aby Vám čakanie na májové veselie rýchlejšie ubiehalo, v spolupráci s Dr. Oetkerom vám prinášame chutný recept na Syrovo-bylinkové pečivo.
Prísady
Cesto:
125 g hladkej múky
1/2 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
90 g masla alebo Hery
štipka soli
90 g nastrúhaného syra
3 žĺtka
2 KL vody
1 vajce na potretie
semienka alebo korenie na posypanie (mak, kmín, sezam, korenie, paprika)
Syrový krém:
45 g masla
štipka soli
štipka korenia
45 g nastrúhaného syra
100 g nadrobno nakrájanej šunky
nadrobno nakrájaná pažítka (zväzoček)
Príprava:
1. Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme zmäknuté maslo, soľ, nastrúhaný syr, žĺtka a vodu. Všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré potom necháme 1/2 hodiny odležať v chladničke. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku asi 3 mm. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary (vždy zdvojene na spodný a horný diel), ktoré ukladáme na vymastený plech.
2. Pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti posypeme korením alebo semienkami. Dáme piecť do predhriatej rúry:
Elektrická rúra: 170 °C (stredná časť)
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: 2-3 stupeň
Doba pečenia: cca 10-12 minút.
3. Syrový krém: Maslo rozotrieme so soľou a korením, pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku a pažítku. Všetko premiešame.
4. Vychladnuté pečivo spájame syrovým krémom.
Komentáre