Úvod Recepty Stránka 18

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

K jarnej zelenine neodmysliteľne patrí zelená a biela špargľa. Zelené stonky špargle sú tenšie, biele hrubšie a drevnatejšie, preto si vyžadujú dôkladnejšiu úpravu. Možno neviete o tom, že biela špargľa je rovnaká rastlina ako zelená špargľa, ale chýba jej farba, pretože sa pestuje prikrytá. Nedochádza teda k fotosyntéze.

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je cibuľovitá, trváca rastlina príbuzná pažítke. Rastie voľne vo vlhkých lesoch, v močariskách, alebo v blízkosti odtokových žľabov. Používame ho rovnako ako pór, pažítku a jarnú cibuľku. Najčastejšie však namiesto klasického cesnaku – s malými zmenami a predstavivosťou. Vďaka jemnej pikantnej chuti sa z neho robí tiež pesto a pridáva sa do omáčok.

Aj keď je počasie ešte dosť vrtkavé a veľmi jar nepripomína, kalendár hovorí jasne. Nič nechutí počas sivej zimy lepšie ako svieže jarné polievky. Prinášame niekoľko chutných receptov, ktoré sú krásne voňavé a plné vitamínov.

Predstavte si, že aj na zdravej pochúťke sa dá maškrtiť. Neveríte? Je to skutočná pravda. Dnes nájdete množstvo takýchto receptov. Existujú zdravé náhrady jedál, ktorým sa bežne vyhýbate. Neuveríte, ale jedlá, ako palacinky, lievance či brownies, sa dajú urobiť aj v inej forme. Asi si poviete, že to určite nechutí tak ako originál. Nerobte závery, kým neochutnáte.

Kto by nemal rád sýte horúce polievky z jedného hrnca, ktoré môžete jesť na obed i na večeru? Hoci u nás poznáme šošovicovú polievku najmä v kyslej verzii, existuje množstvo receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Vybrali sme pre vás dve mimoriadne chutné a výživné šošovicové polievky – jednu s mäskom, druhú na vegetariánsky spôsob.

Kde sa diskutuje