Ochutené maslo je dnes veľkým hitom nielen na sociálnych sieťach. Nemusíte ho kupovať v obchode – vyrobíte si ho veľmi ľahko a podľa vlastných preferencií aj doma. Na sladko či na slano, chutí výborne a je dobrým pomocníkom aj pri varení a pečení.
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Husté jedlá zo sušených húb sú počas týchto chladných dní ideálnym obedom aj večerou. Pripravte si bohatú polievku, v ktorej budú zastúpené všetky dôležité zložky živín. Zohrejú, zasýtia, dodajú vitamíny a minerály. Jedlom „z jedného hrnca“ ušetríte čas aj energiu. Vyskúšajte niektorý z našich troch zimných hubových receptov.
Baza čierna sa po stáročia používa ako liek proti prechladnutiu a chrípke. Zvyšuje imunitu a je silným prostriedkom na liečbu vírusových infekcií. Vyskúšajte recept na bazový sirup, ktorý podporí vaše zdravie a stojí o podstatne menej ako sirupy z obchodu či lekárne.
Pre mnohých z nás je zima pochmúrnym obdobím, a to špeciálne tohtoročná. Navyše, ak máme pestovateľské sklony, aj záhrada nám chýba. Nehovoriac o slnečných lúčoch. Napriek nepríjemnému počasiu vonku si predsa len môžeme niečo zdravé a chutné vypestovať aj doma v teple. A dokonca veľmi rýchlo. Viete, ako si naklíčiť mungo fazuľky?
Jablká sú plné vlákniny, vitamínu C a sú chutné vo všetkých formách. Osviežia každý dezert či koláč a chutia každej vekovej kategórii. So škoricou vytvárajú voňavú slávnostnú kombináciu, chutia aj s vanilkou či samotné. Problémom je, že sa nám ich nechce vždy čistiť a krájať, aby sme ich použili do kompótu alebo do plnky. Máme pre vás jednoduché a šikovné riešenie.
Ak máte doma niekoľko prezretých banánov, a zároveň máte chuť dopriať si sladkú dobrotu ku kávičke alebo čaju, pripravte si s nami túto vynikajúcu bábovku.
Pre Číňanov a Indov, ktorí ho pestujú už 3000 rokov, bol a je nielen liečivom, ale aj súčasťou každodenného jedálnička. Jedným z najznámejších milovníkov ďumbieru bol čínsky filozof Konfucius, ktorý ho musel mať v každom jedle.
Koláč štedrák patrí na štedrovečerný stôl, lebo vďaka bohatosti surovín obdarúva svojich konzumentov rozmanitými odtieňmi chutí. Rozšírený je najmä na juhozápadnom Slovensku. Ten náš je zaujímavý tým, že má tvar torty.
Makové mlieko je vhodné pre všetkých, pretože nezaťažuje trávenie a obsahuje veľké množstvo potrebného vápnika. Jeho príprava je jednoduchá a využiť ho môžete aj pri vianočnom pečení.
Med je pre mnohých symbolom vianočných sviatkov, no v zimnom období je aj dôležitou prevenciou proti chorobám, a tiež liečivým zázrakom z prírody.
Prudko čokoládová torta, po ktorej sa len tak zapráši
Takmer každý z nás premýšľa nad tým, ako sa dá ušetriť pri nakupovaní. Najjednoduchšou cestou je nekupovať to, čo si viete pripraviť sami a lacnejšie. Veľkou záťažou pre naše životné prostredie a peňaženku, sú prípravky na pranie bielizne. Viete, ako si vyrobíte voňavú a zjemňujúcu domácu aviváž?
Kde sa diskutuje