Veríte tomu, že džemy sa dajú pripraviť aj zo zeleniny, nielen z ovocia? Džem z červenej papriky chutí fantasticky a dá sa všestranne použiť. Ak vám z úrody paprík niečo zostalo, vyskúšajte náš recept. Výsledkom je hustá hmota s nádychom pikantnosti, ktorá sa perfektne hodí ako dochucovadlo, omáčka k mäsu, marináda alebo ako súčasť predjedla. Vydrží vám až jeden rok!
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Naši dávni predkovia poznali liečivú silu rastlín, často omnoho lepšie ako my dnes. Poznáte nápoj, ktorému sa hovorí bylinné antibiotikum? Je to bylinkový čaj, ktorý pomáha zmierniť príznaky nachladnutia, kašľa a viróz, funguje aj preventívne. Jeho vôňa pôsobí upokojujúco a prečistí dutiny.
Existuje veľa odrôd sliviek a ešte viac receptov, ako ich zužitkovať. A teraz je rozhodne ten správny čas! Okrem chutných koláčov sú výborné aj na konzervovanie. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si slivky uchovať na dlhé mesiace.
Ak máte radi domáce delikatesy, tento tip na prípravu cesnakovej pasty vás zásobí na celé mesiace. Výhody? Lacná, čisto prírodná, bez chémie a „éčok“, navyše vždy poruke. Cesnak má silu posunúť takmer každé jedlo na úplne novú úroveň, takže niet pochýb o tom, že pastu využijete. I keď šúpanie cesnaku sa javí ako náročná práca, najmä ak ide o veľké množstvo, výsledok určite stojí za to. Ako si vyrobiť domácu cesnakovú pastu – zdravú, chutnú a všestranne použiteľnú?
Máte plnú záhradu egrešov či suseda, ktorý ich pestuje a nestíha spotrebovať? Pripravte si z nich chutné dobroty, ktoré vás potešia aj v zime. Máme pre vás tri výborné tipy.
Pestujete rajčiny? Potom práve v týchto týždňoch máte najkrajšiu úrodu. Ak ju nedokážete spotrebovať priamo, môžete si pripraviť rôzne varené či konzervované dobroty. Okrem kečupu a leča určite oceníte aj domácu omáčku na cestoviny. Vlastne, nie je len na cestoviny – dá sa použiť aj na pečené a grilované mäso, ako dip na hrianky alebo paradajkový základ na pizzu.
Ryby sú vynikajúci zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov a ak si vyberiete tučné, tak i kvalitných omega-3 mastných kyselín. Bez ohľadu na ročné obdobie by mali byť základnou zložkou zdravej a vyváženej stravy. V lete máme k rybám o to bližšie, že ich ponúkajú bufety na kúpaliskách či reštaurácie letoviskách v zahraničí. Chutnú rybu si ľahko pripravíte aj doma. Ako na to?
Obdobie dovoleniek je zároveň časom, ktorý radi trávime s pohárom miešaného drinku v ruke. Veď predsa v lete, najmä pri takých horúčavách, aké máme toto leto, je nevyhnutná dôsledná hydratácia. To znamená v skratke jedno jediné – piť dostatok tekutín, ale predovšetkým vody, nie sladkých a „lepkavých“ nápojov. Presvedčíme vás, že osviežujúce letné drinky môžu byť nízkokalorické a skutočne chutné aj bez cukru či sirupov.
Všetci poznáme mäsové či syrové špízy, ale viete o tom, že sa tieto dobroty dajú pripraviť aj zo zeleniny a ovocia a následne grilovať? Pripravili sme pre vás niekoľko pestrých a šťavnatých receptov, s ktorými budete kráľmi grilovačiek. Ak nemáte gril – špízy jednoducho pripravíte aj v rúre a na posledných pár minút ich zapečiete pod grilom.
Ako na chutný šalát z nových zemiakov? Spoznajte 5 tajomstiev najlepšieho letného zemiakového šalátu
Na Slovensku sme zvyknutí, že zemiakový šalát sa robí zvyčajne zo starých zemiakov a s majonézou, ako neodmysliteľný pokrm na Vianoce či Veľkú noc. Ukážeme vám, ako pripraviť fantastický šalát z nových zemiakov – ideálna pochúťka, ktorá nemôže chýbať na letných piknikoch, pri grilovačkách a záhradných oslavách!
Máte radi poctivé mliečne výrobky? Chcete vyskúšať, ako chutí domáci syr, jogurt, syrová hrudka či žinčica? Hospodár Martin má pre vás množstvo cenných rád a návodov na ich domácu výrobu i na úpravu mlieka z mliečnych automatov či fariem.
Jahody sú úžasným ovocím. Nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantov a vlákniny, ale aj kvôli šťavnatosti a úžasnej chuti. Existuje množstvo receptov z jahôd, avšak nemusia to byť len známe koláče, bublaniny či džemy. Jahody sa dajú dokonca použiť aj do zeleninových šalátov a ďalších slaných jedál. Vyskúšajte niektorý z týchto zaujímavých receptov.
Kde sa diskutuje