Využitie soli v domácnosti je oveľa širšie, ako len dochucovanie jedál. Od čistenia odtokov až po rýchle chladenie nápojov v letných horúčavách, soľ je dobrým pomocníkom naozaj aj tam, kde by ste to vôbec nečakali.
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Sezóna jahôd je v plnom prúde. Samozbery a trhy ponúkajú nepreberné množstvo čerstvých a lahodných plodov. Ak ste si aj vy dopriali trochu tohto jahodového šťastia, nebojte sa nechať svojej kulinárskej fantázii voľný priebeh a využiť čerstvé jahody na prípravu jednoduchých a chutných pokrmov.
Máte veľa zeleniny alebo len hľadáte lepšiu a najmä zdravšiu alternatívu klasických bujónov? Vyrobte si ich doma bez umelých dochucovadiel či konzervantov. Príprava vám zaberie minimum času a v mrazničke vydržia aj celý rok.
Palacinky v rôznych podobách miluje celý svet, od slaných po sladké, od tenkých až po hrubé, malé i veľké. Stačí pár ingrediencií a za pár minút ich máte na stole. Ak sa vám v minulosti nedarili alebo nevyšli vždy najlepšie, prečítajte si naše tipy. Zaručene sa vám podaria!
Naši rodičia či starí rodičia zvykli vyrábať chutné domáce cestoviny na rôzne spôsoby. Základné cesto pozostávalo len z vajíčka, štipky soli a takého množstva múky, aké absorbovalo vlhkosť z vajca. Vytvorili pevné cesto, ktoré následne buď strúhali alebo vyvaľkali natenko a nakrájali skúsenými pohybmi na tenučké alebo hrubšie rezance podľa chuti.
Ak často jedávate jablká alebo z nich robíte koláče či pyré, vyhodíte množstvo šúp i jadrovníkov. Viete však o tom, že aj tie môžete zužitkovať na domácu dobrotu?
Vyrobiť chutnú klobásu je malé umenie. Nejde len o správnu a vyváženú chuť jednotlivých ingrediencií, ale aj o samotný poctivý proces ich výroby. Ako teda vyrobiť tie najlepšie domáce klobásky? Opýtali sme sa na to lokálneho mäsiara Jozefa Hlístu, ktorý sa spolu so svojím otcom venuje výrobe zabíjačkových špecialít už dlhé roky.
Husté zimné polievky s poriadnou dávkou korenia a byliniek sú to najlepšie, čím sa môžeme zahriať. Komfortné jedlá z jedného hrnca obsahujú všetky potrebné živiny a majú špeciálny dar – potešia nielen telo, ale pohladia aj dušu. Vyskúšajte niektorý z týchto troch chutných receptov.
Dobrá sekaná nikdy nie je zlá. Môžete ju podávať s omáčkou, zemiakovým pyré, jesť len tak s chlebom – a to aj na studeno – či vložiť do žemle na spôsob hamburgeru. Nie vždy sa však podarí naozaj vlhká, jemná a dobre ochutená. Ak chcete skutočne delikátny výsledok, pomôžu vám naše tipy.
Niet nad chutné domáce pečivo. Tieto jemné a voňavé žemličky vás presvedčia o tom, že doma sa dajú vyčarovať tie najlepšie dobroty. Sú výborným jedlom na raňajky aj ako dezert alebo sladký obed, ktorý ocenia aj deti. Príprava trvá 140 minút (kysnutie), pečú sa 20 minút.
Keď sa ochladí, inštinktívne túžime po teplých a výdatnejších jedlách, dezerty nevynímajúc. Vyskúšajte tieto tri typicky jesenné dobroty.
Mikrovlnka je určite šikovný pomocník, ale nie je vhodné používať ju vždy a na všetko. Ak máte čas, určite uprednostnite klasické varenie či ohrievanie. Mikrovlnka je síce užitočná, pohodlná a takmer vždy rýchlejšia možnosť, ale má aj svoje negatíva. Viete, ktoré potraviny by ste nikdy nemali ohrievať či upravovať v mikrovlnke?
Kde sa diskutuje