Úvod Recepty Stránka 11

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Vajíčkové šaláty si mnohí pamätáme ešte z lahôdok v období socializmu. Neraz tvorili typické študentské jedlo – spolu s vlašským, parížskym, rybacím či feferónovým šalátom. Prečo si nepripraviť chutný šalát z vajíčok aj dnes, vo vlastnej kuchyni?

K jarnej zelenine neodmysliteľne patrí zelená a biela špargľa. Zelené stonky špargle sú tenšie, biele hrubšie a drevnatejšie, preto si vyžadujú dôkladnejšiu úpravu. Možno neviete o tom, že biela špargľa je rovnaká rastlina ako zelená špargľa, ale chýba jej farba, pretože sa pestuje prikrytá. Nedochádza teda k fotosyntéze.

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je cibuľovitá, trváca rastlina príbuzná pažítke. Rastie voľne vo vlhkých lesoch, v močariskách, alebo v blízkosti odtokových žľabov. Používame ho rovnako ako pór, pažítku a jarnú cibuľku. Najčastejšie však namiesto klasického cesnaku – s malými zmenami a predstavivosťou. Vďaka jemnej pikantnej chuti sa z neho robí tiež pesto a pridáva sa do omáčok.

Aj keď je počasie ešte dosť vrtkavé a veľmi jar nepripomína, kalendár hovorí jasne. Nič nechutí počas sivej zimy lepšie ako svieže jarné polievky. Prinášame niekoľko chutných receptov, ktoré sú krásne voňavé a plné vitamínov.

Predstavte si, že aj na zdravej pochúťke sa dá maškrtiť. Neveríte? Je to skutočná pravda. Dnes nájdete množstvo takýchto receptov. Existujú zdravé náhrady jedál, ktorým sa bežne vyhýbate. Neuveríte, ale jedlá, ako palacinky, lievance či brownies, sa dajú urobiť aj v inej forme. Asi si poviete, že to určite nechutí tak ako originál. Nerobte závery, kým neochutnáte.