Úvod Recepty Stránka 11

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Všetci poznáme mäsové či syrové špízy, ale viete o tom, že sa tieto dobroty dajú pripraviť aj zo zeleniny a ovocia a následne grilovať? Pripravili sme pre vás niekoľko pestrých a šťavnatých receptov, s ktorými budete kráľmi grilovačiek. Ak nemáte gril – špízy jednoducho pripravíte aj v rúre a na posledných pár minút ich zapečiete pod grilom.

Jahody sú úžasným ovocím. Nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantov a vlákniny, ale aj kvôli šťavnatosti a úžasnej chuti. Existuje množstvo receptov z jahôd, avšak nemusia to byť len známe koláče, bublaniny či džemy. Jahody sa dajú dokonca použiť aj do zeleninových šalátov a ďalších slaných jedál. Vyskúšajte niektorý z týchto zaujímavých receptov.

Máte v chladničke veľa vajec, už sa blíži ich termín spotreby a nedokážete ich zužitkovať? Máte možnosť kúpiť väčšie množstvo kvalitných vajec za skvelú cenu, len neviete, čo s nimi? V oboch prípadoch je šikovným riešením mrazenie. Vedeli ste o tom, že aj vajíčka sa dajú zamraziť, len treba vedieť, ako na to?

Okrem sezónnej zeleniny je tu ešte jedna delikatesa, ktorá sa spája s mesiacom máj. Májová bryndza preslávila našu krajinu aj v zahraničí a nie sú to len bryndzové halušky, ktoré s ňou chutia famózne. Bryndza je hviezdou v mnohých ďalších varených/pečených receptoch, samozrejme sú z nej tiež chutné nátierky. Pre inšpiráciu prinášame tri delikátne recepty z bryndze.

Vajíčka by mali byť v každej chladničke. Urobíte z nich rýchly a výživný pokrm na raňajky či na desiatu, potrebujete ich do zapekania, pečenia, večernej omelety so zeleninou. Ďalším bonusom je, že pri dobrom skladovaní vydržia dlho, aj keď nie neobmedzene. Ako dlho teda vajíčka naozaj vydržia? Ako zistiť, či sú stále v poriadku?

Ak sa zaujímate o zdravý životný štýl, určite ste už počuli o pozitívnom vplyve fermentovaných jedál a potravín. Okrem kefíru, kvasenej kapusty či uhoriek k nim patrí ázijská zeleninová delikatesa – kimči. Neexistuje nevyhnutný recept, ktorého sa treba pri príprave domáceho kimči držať, ale skúsení kuchári ponúkajú niekoľko tipov, aby bolo čo najchutnejšie.

Kde sa diskutuje