Osviežujúci matchovo-citrónový koláč
Galéria (11)

Osviežujúci matchovo-citrónový koláč

Ak máte radi chuť a vôňu zeleného čaju v spojení s osviežujúcim citrónom, tento koláč určite zaradíte medzi svoje obľúbené. Okrem očarujúcej chuti zaujme aj netradičnou farbou a ľahkosťou jeho prípravy.

Galéria

Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Stenové prvky vlna a arte
Bábovka
Matcha koláč - 6a
Matcha koláč - 6b

Ingrediencie:

1 citrón
Matcha (mletý zelený čaj)
1/2 prášku do pečiva
1-2 balíčky vanilkového cukru
100g práškového cukru
400g polohrubej múky
1 smotanový biely jogurt
100ml rastlinného oleja
3 vajíčka
Zlatý klas – 20g 

POSTUP:


1. Pripravíme si ingrediencie, citrón vyberieme s peknou kôrou a chemicky neošetrený (v prípade, že je ošetrený ho dôkladne umyjeme).


2. Zmiešame si všetky sypké suroviny okrem matchy. Pridáme celé tri vajíčka a olej a spojíme všetky ingrediencie. Následne pridáme jogurt a vymiešame hladké cesto (ak by bolo cesto príliš tuhé, pridáme trošku mlieka).


3. Do cesta nastrúhame kôru z celého citróna a vytlačíme šťavu z polovice citróna. Dôkladne premiešame a oddelíme približne polovicu cesta do osobitnej misky.


4. Polovicu cesta zmiešame s jednou lyžičkou prášku matcha.


5. Do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlebík (srnčí chrbát) striedavo navrstvíme biele a zelené cesto. Na povrchu vytvoríme pomocou špáradla ľubovoľný vzor.


6. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, po 15 minútach teplotu znížime na približne 170 stupňov a pečieme kým koláč nie je po okrajoch zlatistý (keď do neho pichneme špáradlo, musí ostať suché).


7. Servírujeme ideálne so zeleným čajom s citrónom alebo s čiernym čajom s cukrom a mliekom. Výborne koláč zvýrazní aj citrónová poleva, ktorú pripravíme zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou.

U nás zatiaľ netradičný, no v Ázii (najmä v Japonsku) veľmi obľúbený dezert. My sme ho pozmenili pre naše podmienky a chute pridaním výraznejšej citrónovej zložky, zatiaľ čo v Japonsku robia koláčik originálne z ryžovej múky a len s matcha práškom. Matcha obsahuje významné antioxidanty a mnohé iné prospešné látky, ktoré posilnia vašu imunitu. Okrem toho obsahuje aj povzbudivé látky (keďže sú to vlastne mleté listy zeleného čaju), čiže nahradí aj kávu alebo energetický nápoj. Vďaka tomu vás tento dezert po obede neunaví, ale práve naopak – dodá vám energiu aj na popoludnie.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.