Nepečená citrónová torta výborne osvieži
Osviežujúca torta jemnej citrónovej chuti s nepečeným orieškovým korpusom. Rýchla a nenáročná príprava. Už len skrotiť svoje maškrtné jazýčky a počkať, kým vám v chladničke poriadne stuhne.
Galéria
Ingrediencie:rozpis na tortovú formu 24 cm
korpus:
300 g maslových sušienok
200 g lieskovcových orieškov
150 g rozpusteného masla
plnka:
500 g ricotty (u mňa 250 g mascarpone, 250 g mäkkého tvarohu)
200 g práškového cukru
500 ml jogurtu
20 g práškovej želatíny
50 ml citrónového likéru
2 KL citrónového extraktu
kôra a šťava z 1 väčšieho citróna
2 ks citrónového želé (Galaretka citrónová)
500 ml vody
alebo si pripravte citrónové želé:
300 g vody
šťava a kôra z 1 citróna
100 g cukru
1 vanilkový cukor
50 ml citrónového likéru
10 g práškovej želatíny
trochu žltého potravinárskeho farbiva
okrem toho na ozdobu:
200 ml šľahačkovej smotany
70 g mandľových lupienkov
Príp. čerstvý citrón, limetka
Postup:
Na suchej panvici opražíme lieskové oriešky. Odstavíme zo sporáka a necháme ich vychladiť. Keksíky pomelieme (postrúhame), pridáme pomleté lieskové oriešky a rozpustene maslo. Dobre vymiešame a touto zmesou vyložíme dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Silno, veľmi silno, zmes utlačíme, aby sa korpus pri krájaní nerozpadával. Odložíme do mrazničky, kým si pripravíme ďalšiu vrstvu.
Želatínu dáme napučať s 5 PL vody. Ricottu (u mňa mascarpone) vymiešame s cukrom. Potom pridáme jogurt, nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna, citrónový extrakt, citrónový likér (možno vynechať) a dobre všetko spolu vymiešame.
Napučanú želatínu na veľmi miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. Nevaríme, energicky miešame, aby sa nám všetky hrudky rozpustili. Potom do tejto želatíny, keď je už tekutá, odoberieme 2 – 3 PL z jogurtovej masy a dobre ju rozmiešame v želatíne. Za stáleho šľahania pridáme rozmiešanú želatínu do zvyšku jogurtovej masy a dobre prešľaháme mixérom, aby sa želatína dostala rovnomerne do celej masy.
Vylejeme na keksíkový základ, zarovnáme a odložíme opäť na pár minút do mrazničky (cca 15min). Ak máme citrónovú galaretku, tak ju pripravíme podľa návodu, iba znížime vodu na polovicu, čiže na 500 ml vody použijeme 2 galaretky (citrónové želé). Chladnúcou, ale ešte stále tekutou, galaretkou zalejeme vrch torty a odložíme do chladničky stuhnúť. Minimálne na 4 hodiny, najlepšie však cez noc.
Ak nemáme hotové citrónové želé, tak si ho vyrobíme takto:
Želatínu dáme napučať s 5 PL vody. Vodu, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, šťavu z citróna uvaríme na sirup. Odšťavíme a precedíme cez sitko. Pridáme citrónový likér, potravinársku farbu, dobre zamiešame. Ja som pridala aj trochu citrónového extraktu do želatíny, ale nedoporučujem to, lebo sa utvorili také mastné fľaky. Napučanú želatínu zalejeme týmto teplým sirupom a dobre vymiešame, aby sme nemali hrudky. Ochladenou, ale ešte stále tekutou želatínou zalejeme tortu . Odložíme do chladničky na pár hodín.
Pred podávaním ozdobíme tortu vyšľahanou šľahačkovou smotanou, boky potrieme malým množstvom šľahačky a na ňu dáme mandľové lupienky opražené na suchej panvici. Ozdobíme kúskami citróna, limetky alebo podľa ľubovôle …
dobre