Vysmážaná štedrovečerná ryba bez smaženia!
Vyprážaný kaprík alebo rybie filé so zemiakovým šalátom je stálym vianočným pokrmom vo väčšine slovenských domácností. Pri našom spôsobe prípravy si však môžete byť istí, že jedlo bude ľahko stráviteľné, lebo sa počas prípravy nebude „kúpať“ v oleji
Galéria
UROB SI SÁM
Ryba
SPOLU: 10 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 45 minút
NÁROČNOSŤ: ++
KONTROLNÝ ZOZNAM
Ryba bez smaženia 10 €
• ryba
napr. kapor (3,50 €/kg) alebo rybie filé
(8 €/kg)
• strúhanka
odporúčame strúhanku z kukuričných vločiek
• hladká múka
• vajce, soľ, korenie
• citrónová šťava
• olej alebo maslo
POSTUP
1. FILÉ
Rybu alebo filé umyjeme, osušíme a ochutíme soľou a korením. Do troch tanierov si rozložíme trojobal: múku, vajce a strúhanku.
2. OBAĽOVAVANIE V MÚKE
Rybu obalíme najskôr v múke.
3. VO VAJCI
Potom filé opatrne obalíme vo vajíčku…
4. V STRÚHANKE
… a na záver v strúhanke z kukuričných vločiek.
5. NA PEKÁČ
Takto pripravenú rybu uložíme na pekáč (plech) vystlaný papierom na pečenie. Rybu pri pečení netreba prevracať, ale ak chceme, môžeme, no opatrne, aby sa nepotrhala.
6. PRED PEČENÍM
Zľahka ju pokvapkáme olejom alebo na ňu položíme plátok masla. Pečieme pri 180 °C asi 20 – 30 minút.
Dobrú chuť!
AUTORKA RADÍ
Pred podávaním „vypražené“ kúsky ryby pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s fit prílohou v podobe zeleniny alebo aj s majonézovým šalátom.
Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o
Usušenú ryby by som nejedol…….
Ja takto robím bežne „vyprážaný “ karfiol, kuracie, morčacie, teľacie ale i bravčové rezne zakrývam alobalom a pečiem v rúre cca 15 min. a potom otočím na druhých 15 min. Jedlo je chutnejšie a hlavne bez masti, ale aj bez zbytočného typického zápachu po vyprážaní. Každému doporučujem
Romanka skús to