/ Recepty /

Najlepšie recepty z broskýň, o ktorých ste možno nevedeli

Marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami
Zdroj: iStock

Broskyne sú vďaka svojej šťavnatosti a sviežej chuti veľmi obľúbenou súčasťou sladkých receptov. Nájdete ich však aj v moderných zeleninovo-ovocných šalátoch. Známy je tiež recept na kurací alebo bravčový rezeň zapečený s broskyňou a syrom. Máte chuť vyskúšať nové recepty z broskýň?

Marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami

Fantastický recept na jesennú večeru, ktorý sa hodí aj na sviatočný stôl. Kombinácia marinovaného bravčového mäsa s grilovanými broskyňami prekvapí každého svojou delikátnou chuťou.

Na marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami potrebujete:

1/3 šálky balzamikového octu
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
3 lyžice medu
1 polievková lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu,
120 až 140 g chudých vykostené bravčových kotliet
morská soľ, mleté čierne korenie
4 broskyne, rozpolené a odkôstkované
čerstvý tymianu na ozdobu

Marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami
Zdroj: iStock

Ako pripravíte marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami

V miske spolu vyšľahajte ocot, olej, med a rozmarín. Odložte si 2 polievkové lyžice zmesi a zvyšok pridajte do vrecka na zips. Vložte doň bravčové mäso a za občasného otáčania ho nechajte hodinu v chlade.

Panvicu vymažte olivovým olejom a nechajte rozohriať na stredne vysokú teplotu. Bravčové mäso vyberte z chladničky, marinovací roztok zlikvidujte. Mäso ešte dochuťte soľou a korením a opekajte na panvici asi 5 až 6 minút na každej strane.

Medzitým na grilovacej panvici ugrilujte broskyne. Stačí 3 až 5 minút, aby boli jemné a šťavnaté. Preložte ich na tanier, ochuťte korením a potrite odloženou marinádou. Podávajte uložené na mäse a ozdobte tymianom.

Obrátený broskyňový koláč

Existuje množstvo chutných koláčov s broskyňami, ale tento sa rozhodne oplatí vyskúšať. Špeciálne, ak máte okrem broskýň radi vanilku a med.

krájanie broskýň
Zdroj: iStock

Na obrátený broskyňový koláč potrebujete

Na topping:

⅓ šálky medu, najlepšie lesného
¼ šálky nesoleného masla
5-6 broskýň, nakrájaných na mesiačiky

Na cesto:

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



1 a ¼ šálky univerzálnej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
1 a ½ šálky kryštálového cukru
1 a ½ šálky zmäknutého nesoleného masla
2 lyžičky vanilkového extraktu
6 veľkých vajec
1 a ½ šálky lieskových orechov, zomletých najemno
¾ šálky mletých mandlí

obrátený broskyňový koláč
Zdroj: iStock

Ako pripravíte obrátený broskyňový koláč

Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. V malom hrnci rozpustite maslo a vmiešajte med. Varte, kým sa nezačnú vytvárať malé bublinky, asi 2 minúty.

Vymastite a múkou vysypte tortovú formu alebo inú formu na pečenie. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na dno torty poukladajte nakrájané broskyne – smerom od vonkajších okrajov dovnútra tak, aby sa mierne prekrývali. Pokryte celé dno formy. Teraz broskyne zalejte medovou zmesou a odstavte.

Pripravte si cesto:

V miske vyšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ.

V druhej miske vyšľahajte cukor s maslom a vanilkovým extraktom. Po jednom do zmesi zašľahajte vajcia, pridajte mleté lieskové orechy a mandle. Znížte rýchlosť a pridajte múkovú zmes. Dobre premiešajte.

Cesto nalejte na broskyne a vrch uhlaďte. Pečte približne 55 minút, kým koláč nie je zlatohnedý, urobte test špáradlom. Nechajte ho 15 minút chladnúť. Potom otvorte formu, na koláč položte tanier a rýchlo ho preklopte hore dnom do taniera.

Sabína Zavarská
Foto: Istock

Komentáre

  1. Vladimír Repka says:

    Milá pani Sabina, ako môžete dať variť med s maslom a neprísť o všetky užitočné veci v ňom? Med sa prihrievaním nad 40 stupňov Celzia mení na cukor a je po mede. Je to v každej včelárskej príručke.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.