Najlepšie recepty z broskýň, o ktorých ste možno nevedeli
Broskyne sú vďaka svojej šťavnatosti a sviežej chuti veľmi obľúbenou súčasťou sladkých receptov. Nájdete ich však aj v moderných zeleninovo-ovocných šalátoch. Známy je tiež recept na kurací alebo bravčový rezeň zapečený s broskyňou a syrom. Máte chuť vyskúšať nové recepty z broskýň?
Galéria
Marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami
Fantastický recept na jesennú večeru, ktorý sa hodí aj na sviatočný stôl. Kombinácia marinovaného bravčového mäsa s grilovanými broskyňami prekvapí každého svojou delikátnou chuťou.
Na marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami potrebujete:
1/3 šálky balzamikového octu
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
3 lyžice medu
1 polievková lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu,
120 až 140 g chudých vykostené bravčových kotliet
morská soľ, mleté čierne korenie
4 broskyne, rozpolené a odkôstkované
čerstvý tymianu na ozdobu
Ako pripravíte marinované bravčové kotlety s grilovanými broskyňami
V miske spolu vyšľahajte ocot, olej, med a rozmarín. Odložte si 2 polievkové lyžice zmesi a zvyšok pridajte do vrecka na zips. Vložte doň bravčové mäso a za občasného otáčania ho nechajte hodinu v chlade.
Panvicu vymažte olivovým olejom a nechajte rozohriať na stredne vysokú teplotu. Bravčové mäso vyberte z chladničky, marinovací roztok zlikvidujte. Mäso ešte dochuťte soľou a korením a opekajte na panvici asi 5 až 6 minút na každej strane.
Medzitým na grilovacej panvici ugrilujte broskyne. Stačí 3 až 5 minút, aby boli jemné a šťavnaté. Preložte ich na tanier, ochuťte korením a potrite odloženou marinádou. Podávajte uložené na mäse a ozdobte tymianom.
Obrátený broskyňový koláč
Existuje množstvo chutných koláčov s broskyňami, ale tento sa rozhodne oplatí vyskúšať. Špeciálne, ak máte okrem broskýň radi vanilku a med.
Na obrátený broskyňový koláč potrebujete
Na topping:
⅓ šálky medu, najlepšie lesného
¼ šálky nesoleného masla
5-6 broskýň, nakrájaných na mesiačiky
Na cesto:
1 a ¼ šálky univerzálnej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
1 a ½ šálky kryštálového cukru
1 a ½ šálky zmäknutého nesoleného masla
2 lyžičky vanilkového extraktu
6 veľkých vajec
1 a ½ šálky lieskových orechov, zomletých najemno
¾ šálky mletých mandlí
Ako pripravíte obrátený broskyňový koláč
Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. V malom hrnci rozpustite maslo a vmiešajte med. Varte, kým sa nezačnú vytvárať malé bublinky, asi 2 minúty.
Vymastite a múkou vysypte tortovú formu alebo inú formu na pečenie. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na dno torty poukladajte nakrájané broskyne – smerom od vonkajších okrajov dovnútra tak, aby sa mierne prekrývali. Pokryte celé dno formy. Teraz broskyne zalejte medovou zmesou a odstavte.
Pripravte si cesto:
V miske vyšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ.
V druhej miske vyšľahajte cukor s maslom a vanilkovým extraktom. Po jednom do zmesi zašľahajte vajcia, pridajte mleté lieskové orechy a mandle. Znížte rýchlosť a pridajte múkovú zmes. Dobre premiešajte.
Cesto nalejte na broskyne a vrch uhlaďte. Pečte približne 55 minút, kým koláč nie je zlatohnedý, urobte test špáradlom. Nechajte ho 15 minút chladnúť. Potom otvorte formu, na koláč položte tanier a rýchlo ho preklopte hore dnom do taniera.
Sabína Zavarská
Foto: Istock
Milá pani Sabina, ako môžete dať variť med s maslom a neprísť o všetky užitočné veci v ňom? Med sa prihrievaním nad 40 stupňov Celzia mení na cukor a je po mede. Je to v každej včelárskej príručke.