image 18292 25 v1
Galéria (6)

Tekvicová torta so škoricou

Vyskúšajte našu netradičnú tortu, ktorej základ tvorí tekvicové pyré, sušienky a krémový syr. 

Galéria

Tekvicová torta so škoricou
Tekvicová torta so škoricou
Tekvicová torta so škoricou
Tekvicová torta so škoricou
Tekvicová torta so škoricou

Ingrediencie:

rozpis je na tortovú formu o priemere 20 cm

sušienkový základ:

200 g maslových sušienok (bez plnky)
80 g rozpusteného masla
2-3 PL práškového cukru

na bielu, pečenú časť:

300 g krémového syra (u mňa Philadelphia)
2 – 3 PL práškového cukru (príp. podľa chuti)
2 žĺtka

na tekvicovú časť:

400 ml tekvicového pyré
1/3 šálky cukru
1/2 šálky mlieka
1/2 KL soli
1 KL mletej škorice
4 bielka
štipka soli
15 g želatíny
2 – 3 PL vody

okrem toho:

250 ml šľahačkovej smotany
2 PL cukru ( ja som vynechala)
mletá škorica na posyp

Tekvica


Postup:

Prípravu tekvicového pyré si pozri TU.

Sušienky pomelieme (postrúhame) a pridáme cukor, premiešame.. Maslo roztopíme a necháme mierne ochladiť. Pridáme ho ku keksom a miešame, kým sa obe hmoty spoja. Na dno tortovej formy nasypeme túto zmes a dobre utlačíme. Inak sa nám bude spodok rozpadať. Môžeme aj na boky do výšky 1 – 1,5 cm. Dobre nám pri utláčaní pomôže pohár s rovným dnom.

Philadelphiu (krémový syr) rozmiešame s cukrom a žĺtkami, a nalejeme na sušienkový základ. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Ak by vrch veľmi tmavol, stačí prehodiť cez tortovú formu papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.

Mlieko, tekvicové pyré, cukor (regulujte si ho podľa svojej chuti), soľ a škoricu povaríme asi 10 – 12 minút, potom teplotu znížime, a za stáleho miešania povaríme, kým nám kaša pekne zhustne.

Medzitým dáme napučať želatínu. Želatínu pokropíme 2 – 3 PL vody a necháme postáť, kým napučí. Potom ju na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. NEVARÍME! Ak by začala želatína tuhnúť, kludne nahrejeme znovu. Z tekvicovej kaše odoberieme 1 – 2 PL do želatíny, dobre rozmiešame a potom pridáme späť do tekvicovej kaše. Dobre prešľaháme, aby sa želatína rovnomerne rozložila v celej kaši.

Tekvicová torta so škoricou

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme bielka, keď sú už biele, pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní nad parou. Šľaháme 10 – 12 minút, pokým nie je pena z bielkov tuhá, lesklá. Bielka vmiešame do tekvicovo – želatínovej zmesi. Túto tekvicovú zmes nalejeme na upečený a vychladený základ. Odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na celú noc.

Tekvicová torta so škoricou

Vyšľaháme šľahačkovú smotanu (môžete s cukrom, ja som ho vynechala). Vrch nemusíme urovnávať. Veľkou lyžicou urobíme také priehlbinky a vrcholčeky poprášime mletou škoricou (resp. muškátovým orieškom). Prajem dobrú chuť!

adkas-tastyfood.blogspot.sk

  1. dziňar says:

    dobrý humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Anonym says:

      ty si humus 🙂

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.