/ Recepty /

Tekvicová torta so škoricou

image 18292 25 v1

Vyskúšajte našu netradičnú tortu, ktorej základ tvorí tekvicové pyré, sušienky a krémový syr. 

Ingrediencie:

rozpis je na tortovú formu o priemere 20 cm

sušienkový základ:

200 g maslových sušienok (bez plnky)
80 g rozpusteného masla
2-3 PL práškového cukru

na bielu, pečenú časť:

300 g krémového syra (u mňa Philadelphia)
2 – 3 PL práškového cukru (príp. podľa chuti)
2 žĺtka

na tekvicovú časť:

400 ml tekvicového pyré
1/3 šálky cukru
1/2 šálky mlieka
1/2 KL soli
1 KL mletej škorice
4 bielka
štipka soli
15 g želatíny
2 – 3 PL vody

okrem toho:

250 ml šľahačkovej smotany
2 PL cukru ( ja som vynechala)
mletá škorica na posyp

Tekvica


Postup:

Prípravu tekvicového pyré si pozri TU.

Sušienky pomelieme (postrúhame) a pridáme cukor, premiešame.. Maslo roztopíme a necháme mierne ochladiť. Pridáme ho ku keksom a miešame, kým sa obe hmoty spoja. Na dno tortovej formy nasypeme túto zmes a dobre utlačíme. Inak sa nám bude spodok rozpadať. Môžeme aj na boky do výšky 1 – 1,5 cm. Dobre nám pri utláčaní pomôže pohár s rovným dnom.

Philadelphiu (krémový syr) rozmiešame s cukrom a žĺtkami, a nalejeme na sušienkový základ. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Ak by vrch veľmi tmavol, stačí prehodiť cez tortovú formu papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.

Mlieko, tekvicové pyré, cukor (regulujte si ho podľa svojej chuti), soľ a škoricu povaríme asi 10 – 12 minút, potom teplotu znížime, a za stáleho miešania povaríme, kým nám kaša pekne zhustne.

Medzitým dáme napučať želatínu. Želatínu pokropíme 2 – 3 PL vody a necháme postáť, kým napučí. Potom ju na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. NEVARÍME! Ak by začala želatína tuhnúť, kludne nahrejeme znovu. Z tekvicovej kaše odoberieme 1 – 2 PL do želatíny, dobre rozmiešame a potom pridáme späť do tekvicovej kaše. Dobre prešľaháme, aby sa želatína rovnomerne rozložila v celej kaši.

Tekvicová torta so škoricou

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme bielka, keď sú už biele, pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní nad parou. Šľaháme 10 – 12 minút, pokým nie je pena z bielkov tuhá, lesklá. Bielka vmiešame do tekvicovo – želatínovej zmesi. Túto tekvicovú zmes nalejeme na upečený a vychladený základ. Odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na celú noc.

Tekvicová torta so škoricou

Vyšľaháme šľahačkovú smotanu (môžete s cukrom, ja som ho vynechala). Vrch nemusíme urovnávať. Veľkou lyžicou urobíme také priehlbinky a vrcholčeky poprášime mletou škoricou (resp. muškátovým orieškom). Prajem dobrú chuť!

adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

  1. dobrý humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. ty si humus 🙂

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.