Tekvicová torta so škoricou
Vyskúšajte našu netradičnú tortu, ktorej základ tvorí tekvicové pyré, sušienky a krémový syr.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis je na tortovú formu o priemere 20 cm
sušienkový základ:
200 g maslových sušienok (bez plnky)
80 g rozpusteného masla
2-3 PL práškového cukru
na bielu, pečenú časť:
300 g krémového syra (u mňa Philadelphia)
2 – 3 PL práškového cukru (príp. podľa chuti)
2 žĺtka
na tekvicovú časť:
400 ml tekvicového pyré
1/3 šálky cukru
1/2 šálky mlieka
1/2 KL soli
1 KL mletej škorice
4 bielka
štipka soli
15 g želatíny
2 – 3 PL vody
okrem toho:
250 ml šľahačkovej smotany
2 PL cukru ( ja som vynechala)
mletá škorica na posyp
Postup:
Prípravu tekvicového pyré si pozri TU.
Sušienky pomelieme (postrúhame) a pridáme cukor, premiešame.. Maslo roztopíme a necháme mierne ochladiť. Pridáme ho ku keksom a miešame, kým sa obe hmoty spoja. Na dno tortovej formy nasypeme túto zmes a dobre utlačíme. Inak sa nám bude spodok rozpadať. Môžeme aj na boky do výšky 1 – 1,5 cm. Dobre nám pri utláčaní pomôže pohár s rovným dnom.
Philadelphiu (krémový syr) rozmiešame s cukrom a žĺtkami, a nalejeme na sušienkový základ. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Ak by vrch veľmi tmavol, stačí prehodiť cez tortovú formu papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.
Mlieko, tekvicové pyré, cukor (regulujte si ho podľa svojej chuti), soľ a škoricu povaríme asi 10 – 12 minút, potom teplotu znížime, a za stáleho miešania povaríme, kým nám kaša pekne zhustne.
Medzitým dáme napučať želatínu. Želatínu pokropíme 2 – 3 PL vody a necháme postáť, kým napučí. Potom ju na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. NEVARÍME! Ak by začala želatína tuhnúť, kludne nahrejeme znovu. Z tekvicovej kaše odoberieme 1 – 2 PL do želatíny, dobre rozmiešame a potom pridáme späť do tekvicovej kaše. Dobre prešľaháme, aby sa želatína rovnomerne rozložila v celej kaši.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme bielka, keď sú už biele, pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní nad parou. Šľaháme 10 – 12 minút, pokým nie je pena z bielkov tuhá, lesklá. Bielka vmiešame do tekvicovo – želatínovej zmesi. Túto tekvicovú zmes nalejeme na upečený a vychladený základ. Odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na celú noc.
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu (môžete s cukrom, ja som ho vynechala). Vrch nemusíme urovnávať. Veľkou lyžicou urobíme také priehlbinky a vrcholčeky poprášime mletou škoricou (resp. muškátovým orieškom). Prajem dobrú chuť!
dobrý humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ty si humus 🙂