nadherny letny dezert s tvarohom a jahodami
Galéria (13)

Nádherný letný dezert s tvarohom a jahodami

Pripravte si tento estetický letný dezert s jahodami a tvarohom, obohatený aj o malé prekvapenie.

Galéria

Ingrediencie:

 
4 vajcia
4 PL kryštálového cukru
4 PL lyžice polohrubej múky (preosiatej)
štipka soli
plech 30 x 40 cm, papier na pečenie
 
Tvarohová plnka:
 
rozpis na formu 30 x 11 x 8 cm
500 g mäkkého tvarohu 
200 ml kyslej pochúťkovej smotany 
2-3 PL práškového cukru
1 KL vanilkového extraktu
postrúhaná kôra z jedného citróna
 
okrem toho: 
 
asi 2 – 3  PL nutely na potretie roládky
asi 300 g jahôd
 
Postup:

Najprv si upečieme piškótu na roládku a na podložku. Zvolila som si úplne jednoduchú piškótu. Bielka našľaháme so štipkou soli. Keď zbelejú, tak pridáme kryštálový cukor a šľaháme, kým nie sú bielka pekne biele, husté a lesklé. Pridáme žĺtka a na najnižších obrátkach ich zašľaháme do bielkov. 

Pridáme preosiatu múku a už iba ručne zľahka, krúživými pohybmi, premiešame, kým sa hmoty pekne spoja. Vylejeme na plech (30 x 40) vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 15 minút. 


 

Po upečení vyberieme z rúry a jeden kraj pozdĺž zarovnáme (asi 2 – 3mm). Odmeriame si šírku formy (u mňa 11 cm) a odrežeme pás piškóty.  Zvyšok piškóty aj s papierom stočíme do rolády a odložíme bokom vychladnúť. Pripravíme si tvarohovú náplň zmiešaním všetkých surovín. 


 

Z vychladnutej rolády stiahneme papier a  natrieme ju nutelou. Opäť stočíme do rolády. Roládu skrátime na dĺžku formy, do ktorej ju budeme vkladať. Formu vyložíme potravinárskou fóliou. Nanesieme 1/2 tvarohového krému, uložíme do prostriedku roládku, a po bokoch uložíme nakrájané jahody. 


 

Ja som vyložila aj po stranách formu plátkami jahôd. Jahody ukladáme špicou dole (po otočení to bude vrch dezertu!). Prepolené jahody na tvarohový krém ukladáme reznou stranou hore. Zakryjeme druhou polovicou krému. Môžeme dať ešte jeden rad prepolených jahôd (ja som nedávala) a prikryjeme odrezaným plátom piškóty. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na dve hodiny do mrazničky, a potom dezert  preložíme do chladničky (najlepšie na celú noc).

Pred podávaním vyklopíme na podnos a odstránime fóliu. Krájame na 1,5 – 2 cm pláty. 
 

  1. Mili says:

    Vyzerá strašne lákavo..milujem tvarohové dezerty,určite si ho niekedy vyskúšam! 🙂

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje