Mini tortičky z čerstvých jahôd ulahodia chutiam a ozdobia váš stôl
Nielen chuťový, ale aj estetický zážitok, vám darujú tieto chutné a krásne jahodové tortičky.
Galéria
Ingrediencie:
na 4 tortičky
300 g čerstvých jahôd (myslím, že by sa dali použiť aj mrazené alebo z kompótu)
1-2 PL cukru (u mňa hnedý)
80 – 100 ml jahodového sirupu
4 plátky plátkovej želatíny
250 ml šľahačkovej smotany
18 ks dlhých cukrárenských piškót
okrem toho na ozdobu:
100 ml šľahačkovej smotany
2 – 3 čerstvé jahody
Postup:
Jahody pokrájame na menšie kúsky, dáme do kastrólika, podlejeme sirupom a pridáme cukor podľa potreby. Jahody necháme prejsť varom a odstavíme ich. Do studenej vody namočíme plátky želatíny. Jahody rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko. Zmäknuté želatínové plátky vyžmýkame od vody, pridáme ich do teplých rozmixovaných jahôd. Dobre premiešame, kým sa želatína celkom nerozpustí.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Asi dve lyžice šľahačkovej smotany pridáme do vychladnutej jahodovo – želatínovej zmesi. Dobre premiešame a potom to všetko vmiešame do vyšľahanej šľahačky. Vmiešavame po častiach jemnými krúživými pohybmi, aby sme šľahačku veľmi „nerozbili“.
Zapekacie mištičky (alebo iné) vyložíme dvomi asi 3cm pásmi alobalu tak, aby sa pásy alobalu na dne mištičky križovali, a okraje obalových pásov prevísali cez mištičku (pozri foto). Uľahčí nám to vyberanie stuhnutého dezertu z mištičky. Dlhé piškóty prerežeme na polovicu (najlepšie nám k tomu poslúži zúbkovaný nôž, – režeme na tej pocukrovanej strane).
Vyložíme nimi dokola mištičku, a to tak, že pocukrovaná strana piškóty bude na tortičke z vonkajšej strany a plníme jahodovou penou. Odložíme do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny do úplného stuhnutia. Pred podávaním vyberieme z mištičky, odstránime alobal. Vrch môžeme vyzdobiť podľa vlastnej fantázie napr. vyšľahanou šľahačkou a čerstvými jahodami alebo iba jahodami…
🙂
mala slovna zasoba? ci len navysujes pocet komentarov na tomto webe? 😀