Kokosový zákusok so šťavnatou piškótou a čokoládovou polevou
Dnes vám prinášame ďalší zo skvelých domácich zákuskov. Potešte sa výbornou kombináciou kokosu, čokolády a lahodnej piškóty.
Galéria
Ingrediencie:na plech 30 x 40 cm
Cesto:
6 vajec
200 g kryštálového cukru
220 g polohrubej múky
20 g kakaa
1 1/2 KL prášku do pečiva
štipka soli
6 PL oleja
4 PL vody
Kokosová plnka:
200 ml mlieka
125 g stuženého tuku
200 g kryštálového cukru
250 g strúhaného kokosu
Čokoládová plnka:
3 vajcia
200 g kryštálového cukru
2 PL kakaa
100 g tmavej čokolády
250 g masla
Poleva:
120 g tmavej čokolády
30-50 g stuženého tuku (množstvo závisí od druhu čokolády, treba pridávať postupne)
Okrem toho:
džem na potretie piškóty
Postup:
Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Pridáme olej, prešľaháme, vodu, a prešľaháme. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Vyšľaháme bielka so štipkou soli dotuha. Vyšľahané bielka opatrne, ale dôkladne, zamiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút. Zbytočne nevysušujeme piškótu. Stiahneme z piškóty papier a vrátime ju späť na plech. Ešte teplú potrieme džemom. Lepšie sa rozotiera na teplú piškótu.
Kokosová plnka:
Mlieko s cukrom a tukom zahrievame, kým sa cukor a tuk neroztopia. Potom pridáme kokos a krátko povaríme cca 3 minúty, kým sa mlieko trochu vyvarí. Kokosová hmota sa nesmie veľmi vyvariť, lebo potom bude plnka suchá a bude sa rozpadávať. Ešte teplu plnku rozotrieme na piskotu potretú džemom.
Čokoládová plnka:
Čokoládu nalámeme na kocky a za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Miska sa nesmie dotýkať vody, čokoláda sa môže zraziť. Rozpustenú čokoládu odložíme bokom. Nad parou šľaháme vajcia, cukor a kakao. Keď masa začne hustnúť pridáme ochladenú, ale stále tekutú čokoládu. Ešte spolu šľaháme do úplného zhustnutia (cca 5 – 7 minút). Odstavíme z ohňa a za občasného premiešania necháme ochladiť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame ochladenú čokoládovú zmes. Maslo a čokoládová zmes musia mať rovnakú teplotu, inak hrozí, že sa krém zrazí. Čokoládovú plnku natrieme na kokosovú a zákusok dáme zachladiť do chladničky.
Čokoládová poleva:
Čokoládu s tukom za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Necháme ochladiť a polejeme ňou zákusok. Môžeme ponechať iba s čokoládovou polevou, príp. ozdobiť podľa vlastného uváženia. U mňa šľahačková smotana a Maltesers čokoládové cukríky.
Dobrú chuť
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/
su tam male chyby v procese…tak ze piskota nebude nikdy ako „dusa“ ale konzistencie ako chleba,nie ze by chlieb bol zly….)))
Cesto ako na chlieb
Nie su tam chyby,konečne dobrý recept so správnym postupom !!!
ja zas furt mám že piškóta je múka, pr.cukor, vajcia, vanil. cukor a pr.do.peciva. Toto cesto je skôr ako na bábovku…či..?Ale na názve nezáleží – práve som tento koláč upiekla, ešte zajtra ráno dám polevu. Zatiaľ vyzerá SUPER!!!! ďakujem za recept 🙂
Perfektný koláč. Všetkým veľmi chutil. Robila som ho však bez polevy. Už sa mi zdalo, že tam bude príliš veľa cukru. A aj bez nej bol skvelý 🙂
POSIELAM TI ZáKUSOK