karamelova torta s penou a prazenymi arasidmi
Galéria (12)

Karamelová torta s penou a praženými arašidmi

Lahodná sladká chuť v podmanivej kombinácii s jemnou penou a chrumkavými arašidmi.

Galéria

Ingrediencie:

(na tortovú formu o priemere 24 cm)

4  vajcia

100 g hnedého cukru

4 PL teplej vody

75 g polohrubej múky

25 g Solamylu

1 PL preosiateho kakaa

1 KL prášku do pečiva

štipka soli

Plnka:

1 konzerva salka ( variť vo vode 2,5 – 3 hodiny)

150 g masla

 

Snehový korpus:

4 bielka

240 g kryštálového cukru

 

Poleva:

100 g horkej čokolády

30 g masla

 
Okrem toho:

200 g arašidov ( lúpaných, pražených)

 

Postup:

Salko dáme variť do vody na 2,5 až 3 hodiny. Pri varení stále dolievame vodu a dbáme, aby plechovka bola stále ponorená vo vode. Počas varenia plechovku niekoľkokrát otočíme. Necháme vychladnúť. Otvoríme až po vychladnutí, inak môže vystreknúť a horúce vás môže popáliť. Salko si môžete uvariť vopred.

 

Je dobre, ak si uvaríte naraz dve, kvôli úspore energie. Druhé, neotvorené, môžete skladovať aj mesiac, dva, a v prípade potreby ho už máte pripravené. Upečieme korpus. Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Potom pridáme vodu a opäť šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Zamiešame. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pevné, tak ich už len ručne opatrne zamiešame do žĺtkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemere 24 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov C asi 30 – 35 minút. Zbytočne korpus   nevysušujte . Kontrola špajlou. Korpus necháme vychladiť na mriežke.

Na penový korpus vyšľaháme bielka s cukrom, kým je pena pekná, biela a lesklá. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh o priemere 24 cm, alebo si priložíme odnímateľnú obruč z tortovej formy a nanesieme vyšľahané bielka na papier na pečenie. Tenkým nožom oddeľte dookola obruče bielkovú penu a obruč odstráňte. Dáme sušiť do rúry 90 stupňov C (teplovzdušná rúra) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne usušený, ale vo vnútri bol ešte trochu „mokrý“. Necháme dobre vychladnúť a až potom opatrne odstránime papier. Keď je salko dobre vychladené, po lyžiciach pridávame do masla, ktoré sme si predtým našľahali. Vždy dobre prešľaháme, aby sa hmoty spojili.

Skladanie torty:

Korpus rozrežeme na polovicu. Spodnú časť potrieme karamelovým krémom a posypeme posekanými arašidami, na to uložíme penový korpus. Opäť potrieme karamelovým krémom, posypeme posekanými arašidmi a priložíme druhý korpus. Vrch polejeme roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými posekanými arašidmi. Prípadne si môžete zvoliť ľubovoľné zdobenie . 

TIP: Je dobré, ak si položíte na podnos dva kancelárske papiere, ktoré po dozdobení torty odstránite a tanier tak ostane čistý.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

–>

  1. brioska says:

    robíme ju, je výborná aj bez snehového korpusu, je menej sladká, ale chutí tiež 🙂

  2. coolpix says:

    mozno som blba, ale ako sa zo salka vymiesaneho s maslom dopracujem ku karamelovej plnke?

    1. Botafogo says:

      Zatvorenu konzervu salka das do hrnca s vodou (konzerva je stale zaliata vodou, potom ju nechas variť vo vode 2,5 – 3 hodiny ako mas v recepte. Konzervu vyberies a az po vychladnuti ju otvoris, varenim sa cukor obsiahnuty v Salku skaramelizuje, teda ziskas zaklad na karamelovy krem. Malo by existovat aj hotova verzia „Salko karamel Easy Open“, ale este som to v obchode nevidel.

  3. Janka says:

    výborná

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje