Karamelová torta s penou a praženými arašidmi
Lahodná sladká chuť v podmanivej kombinácii s jemnou penou a chrumkavými arašidmi.
Galéria
Ingrediencie:(na tortovú formu o priemere 24 cm)
4 vajcia
100 g hnedého cukru
4 PL teplej vody
75 g polohrubej múky
25 g Solamylu
1 PL preosiateho kakaa
1 KL prášku do pečiva
štipka soli
Plnka:
1 konzerva salka ( variť vo vode 2,5 – 3 hodiny)
150 g masla
Snehový korpus:
4 bielka
240 g kryštálového cukru
Poleva:
100 g horkej čokolády
30 g masla
200 g arašidov ( lúpaných, pražených)
Postup:
Salko dáme variť do vody na 2,5 až 3 hodiny. Pri varení stále dolievame vodu a dbáme, aby plechovka bola stále ponorená vo vode. Počas varenia plechovku niekoľkokrát otočíme. Necháme vychladnúť. Otvoríme až po vychladnutí, inak môže vystreknúť a horúce vás môže popáliť. Salko si môžete uvariť vopred.
Je dobre, ak si uvaríte naraz dve, kvôli úspore energie. Druhé, neotvorené, môžete skladovať aj mesiac, dva, a v prípade potreby ho už máte pripravené. Upečieme korpus. Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Potom pridáme vodu a opäť šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Zamiešame. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pevné, tak ich už len ručne opatrne zamiešame do žĺtkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemere 24 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov C asi 30 – 35 minút. Zbytočne korpus nevysušujte . Kontrola špajlou. Korpus necháme vychladiť na mriežke.
Na penový korpus vyšľaháme bielka s cukrom, kým je pena pekná, biela a lesklá. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh o priemere 24 cm, alebo si priložíme odnímateľnú obruč z tortovej formy a nanesieme vyšľahané bielka na papier na pečenie. Tenkým nožom oddeľte dookola obruče bielkovú penu a obruč odstráňte. Dáme sušiť do rúry 90 stupňov C (teplovzdušná rúra) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne usušený, ale vo vnútri bol ešte trochu „mokrý“. Necháme dobre vychladnúť a až potom opatrne odstránime papier. Keď je salko dobre vychladené, po lyžiciach pridávame do masla, ktoré sme si predtým našľahali. Vždy dobre prešľaháme, aby sa hmoty spojili.
Skladanie torty:
Korpus rozrežeme na polovicu. Spodnú časť potrieme karamelovým krémom a posypeme posekanými arašidami, na to uložíme penový korpus. Opäť potrieme karamelovým krémom, posypeme posekanými arašidmi a priložíme druhý korpus. Vrch polejeme roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými posekanými arašidmi. Prípadne si môžete zvoliť ľubovoľné zdobenie .
TIP: Je dobré, ak si položíte na podnos dva kancelárske papiere, ktoré po dozdobení torty odstránite a tanier tak ostane čistý.
Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
–>
robíme ju, je výborná aj bez snehového korpusu, je menej sladká, ale chutí tiež 🙂
mozno som blba, ale ako sa zo salka vymiesaneho s maslom dopracujem ku karamelovej plnke?
Zatvorenu konzervu salka das do hrnca s vodou (konzerva je stale zaliata vodou, potom ju nechas variť vo vode 2,5 – 3 hodiny ako mas v recepte. Konzervu vyberies a az po vychladnuti ju otvoris, varenim sa cukor obsiahnuty v Salku skaramelizuje, teda ziskas zaklad na karamelovy krem. Malo by existovat aj hotova verzia „Salko karamel Easy Open“, ale este som to v obchode nevidel.
výborná