/ Recepty /

Kakaové kolieska s pepermintovou náplňou

kakaove kolieska s pepermintovou naplnou

Silné kakaové cesto v spojení s lahodnou pepermintovou náplňou je kombinácia, ktorá k sebe pasuje nielen farebne ale aj chuťovo.

Ingrediencie:
rozpis na 16-20 keksíkov (už zlepených)
150 g kakaa
80 g polohrubej múky
1/4 KL soli
120 g mäkkého masla
100 g práškového cukru
1 veľké vajce
 
Náplň:


250 g práškového cukru 
70 g  mäkkého masla (v pôvodnom recepte slaného)
3-4 PL šľahačkovej smotany
1-2 KL pepermintového extraktu (množstvo si upravte podľa svojej chuti)
zopár kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva
 
Poleva:
100 g horkej čokolády (u mňa mliečna)
 
Postup:
Maslo vymiešame s cukrom do penista. Pridáme vajce a dobre prešľaháme. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a štipkou soli. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na hodinu odležať.
 


 

Cesto vyberieme a rozvaľkáme na veľmi malom množstve múky na hrúbku 3 mm. Trochu ťažšie sa vaľkalo, ale treba ho s rukami priebežne upravovať do obdĺžnikového tvaru a tak pokračovať v jeho vaľkaní. Formičkou vykrajujeme kolieska o priemere 5 cm a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie aspoň 1 cm od seba. 
 

 
Na jeden plech mi vyšlo 20 kusov koliesok. Zvyšky cesta zhnetieme a vykrajujeme ďalšie kolieska. Všetko cesto zužitkujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 10 minút. Po vybratí z rúry necháme postáť na plechu 2-3 minúty, kým kolieska stvrdnú a potom ich preložíme na mriežku do úplného vychladenia. 
 

 
Pripravíme si náplň. Maslo s cukrom a smotanou vymiešame na hladký, zamatový krém. Smotanu pridávajte postupne, aby krém nebol riedky. V pôvodnom recepte sú uvedené 3 PL, ja som pridala 4 lyžice. Potom pridáme pepermintovú príchuť. Množstvo si regulujte podľa intenzity extraktu. 
 
 
Nakoniec pridáme potravinársku farbu. Opäť dobre prešľaháme. Naplníme cukrárenské vrecko a nanesieme plnku na polovicu koliesok. Prikryjeme druhou polovicou koliesok. Nad parou roztopíme čokoládu a po miernom ochladení kolieska pofŕkame čokoládou. Necháme čokoládu zatuhnúť a môžeme podávať.

 

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.