Maková torta s višňami (bez múky)
Recept na túto makovo-višňovú tortu obletel slovenský internet. Skúste si ju doma pripraviť a posúďte sami, či sa stala hitom zaslúžene.
Galéria
Ingrediencie:
13 žĺtkov
280 g práškového cukru
280 g mletého maku
13 bielkov
Plnka :
1 višňový kompót (bez kôstok )
500 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti (ja som žiaľ zabudla odvážiť ,ale približne 100-150 g )
4-5 PL mletého maku
1 ČL vanilkového extraktu
Poleva :
višňová šťava
2 plné PL kukuričného škrobu
cukor podľa chuti
Na ozdobu :
vyšľahaná šľahačka zmiešaná s lyžicou mletého maku
kandizované čerešne alebo višne
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme k nim mak a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem s priemerom cca 26 cm, ktoré si vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom .
Pečieme cca 25 – 30 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť . Potom každú tortu rozrežeme na dve polovice a plníme krémom, ktorý si pripravíme tak, že si višne zlejeme od šťavy, potom ich s cukrom rozmixujeme do hladka a následne vymiešame s mascarpone, makom a vanilkou.
Krémom potrieme aj boky torty a dáme do chladu. Medzitým si pripravíme polevu zo zvyšnej višňovej šťavy, ktorú si zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom a uvaríme do polohustej konzistencie. Mierne vychladnutou polevou polejeme tortu a dozdobíme makovou šľahačkou a kandizovanými višňami.
Dobrú chuť 🙂
keď nie múka, tak aspoň 13 vajec !!!!!
ked nie komentar k veci, tak aspon 5 vykricnikov, vsakze.. 😉 podla receptu je torta vhodna aj pre celiatikov, takze super / aj bez muky a s 13 vajcami 🙂
nika,
ako prvé mi napadlo, že super pre bezlepkáčov a potom tiež, že torta z 13 vajec … ach jaaj. Lenže to sú 2 korpusy, čiže bude riadne vysoká torta. Mne sa ten recept páči, lebo je netradičný a určite vyskúšam aspoň z polovičnej dávky.
Pane Bože takú melasu už nikdy nezverejňujte . Mak je veľmi vzácny a Veľmi chutný aj bez takých zložitých úprav ,
Dobrý deň.
Vyskúšali sme recept s višňami, chutil nám, aj našim priateľom. Sme dlho „bezlepkoví“ a tento recept nám spestril náš jedálniček. Túto tortu robievame pomerne pravidelne. Pokiaľ tortu nespotrebujete, jednoducho zamrazíte a môžete sa tešiť nabudúce 🙂
Juraj