Baránok s makovými kučierkami
Jedna z rôznych variácií na veľkonočného baránka
Cesto:
400 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 KL soli
1 bal sušeného Droždia Dr.Oetker
150-200 ml vlažného mlieka
1 vajce
Náplň:
250 ml mlieka
25 g práškového cukru
2 PL medu
nastrúhaná kôra z 2 citrónov
100 g mletého maku
4 PL strúhanky
Na ozdobu a potretie:
1 vajce
1 hrozienko
1 bal Práškového cukru s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
1. Múku, práškový a vanilínový cukor, soľ a droždie premiešame. Pridáme vlažné mlieko, vajce a ručne spracujeme. Necháme 15 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ešte raz premiesime, povrch poprášime hladkou múkou, prekryjeme a podľa potreby necháme 30-90 minút kysnúť.
2. Náplň: mlieko zmiešame s práškovým cukrom, medom, citrónovou kôrou a prevaríme. Odstavíme z platne, pridáme mletý mak zmiešaný so strúhankou a dobre rozmiešame. Necháme trochu vychladnúť.
3. Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3. Zbytok cesta vyvaľkáme na plát asi 30×40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potrieme makovou náplňou, zrolujeme a rozkrájame na kolieska široké cca 2 cm. Zo zbytku cesta vytvarujeme hlavu, nožičky a chvostík. Jednotlivé kúsky ukladáme na vymazaný plech do tvaru baránka. Potrieme rozšľahaným vajcom a ešte chvíľu necháme kysnúť. Potom dáme piecť do predhriatej rúry:
Elektrická rúra: 180 – 200 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: 3-4 stupeň
Doba pečenia: cca 30-40 minút.
TIP: Mak môžeme nahradiť mletými orechmi
skúsim na veľkú noc naložiťť do formy na barančeka…už sa teším