/ Recepty /

Baránok s makovými kučierkami

Baránok s makovými kučierkami

Jedna z rôznych variácií na veľkonočného baránka

Cesto: 
400 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 KL soli
1 bal sušeného Droždia Dr.Oetker
150-200 ml vlažného mlieka
1 vajce 

Náplň: 
250 ml mlieka
25 g práškového cukru
2 PL medu
nastrúhaná kôra z 2 citrónov
100 g mletého maku
4 PL strúhanky 

Na ozdobu a potretie: 
1 vajce
1 hrozienko
1 bal Práškového cukru s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker 

1. Múku, práškový a vanilínový cukor, soľ a droždie premiešame. Pridáme vlažné mlieko, vajce a ručne spracujeme. Necháme 15 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ešte raz premiesime, povrch poprášime hladkou múkou, prekryjeme a podľa potreby necháme 30-90 minút kysnúť.

2. Náplň: mlieko zmiešame s práškovým cukrom, medom, citrónovou kôrou a prevaríme. Odstavíme z platne, pridáme mletý mak zmiešaný so strúhankou a dobre rozmiešame. Necháme trochu vychladnúť.

3. Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3. Zbytok cesta vyvaľkáme na plát asi 30×40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potrieme makovou náplňou, zrolujeme a rozkrájame na kolieska široké cca 2 cm. Zo zbytku cesta vytvarujeme hlavu, nožičky a chvostík. Jednotlivé kúsky ukladáme na vymazaný plech do tvaru baránka. Potrieme rozšľahaným vajcom a ešte chvíľu necháme kysnúť. Potom dáme piecť do predhriatej rúry:

Elektrická rúra: 180 – 200 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: 3-4 stupeň
Doba pečenia: cca 30-40 minút.

TIP: Mak môžeme nahradiť mletými orechmi

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

  1. skúsim na veľkú noc naložiťť do formy na barančeka…už sa teším

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.