/ Recepty /

Bleskový recept na majonézový šalát

image 37906 25 v1

Pripravte si s nami chutný a ľahký majonézový šalát na vianočný stôl.

UROB SI SÁM

Šalát

SPOLU: 3,50 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++

KONTROLNÝ ZOZNAM

Majonézový šalát 3,50 €

• 1 kg zemiakov (0,65 €/kg)
 1 červená cibuľa alebo šalotka
 konzerva sterilizovanej kukurice
 2-3 mrkvy
 1/2 vrecúška mrazeného hrášku
2-3 kyslé uhorky
 2 žĺtky
 soľ, korenie
 lyžička horčice
 olej podľa potreby
vyberme olej bez arómy a výraznej chuti, napr. repkový

POSTUP

1. ZELENINA
Zeleninu uvaríme a nakrájame nadrobno, zemiaky na krúžky. 

2. Z ČOHO MAJONÉZU?
Ostáva len urobiť majonézu. Použijeme na ňu olej, žĺtky, soľ a citrónovú šťavu. 

3. ŽĹTKY A OLEJ
Z vajíčok oddelíme žĺtky. Žĺtky rozšľaháme vo väčšej mise. Majonézu urobíme jednoducho tak, že za stáleho šľahania pridávame k žĺtkom po kvapkách olej. 

4. ŠĽAHAJME RÝCHLO!
Najlepšie je použiť mixér s metličkou. Postupne pridávame olej, až kým nezačne byť hmota krémová, keď prestaneme šľahať, mala by byť pevná. 

5. ZMIEŠANIE
Majonézu dochutíme soľou a korením, môžeme pridať aj lyžičku horčice. Pridáme ju do šalátu a dobre premiešame. Šalát necháme odstáť v chlade. 

Dobrú chuť!

OŠÚPAŤ, VARIŤ, KRÁJAŤ

Pri príprave zemiakového šalátu je potrebné zeleninu uvariť a nakrájať. Zemiaky uvaríme najlepšie deň vopred a ošúpeme. Nakrájame na kolieska. Pridáme nasekanú cibuľu, čím drobnejšie, tým lepšie. Ošúpanú mrkvu varíme vo vode domäkka (asi 10 minút) a potom nasekáme. Na rovnaké kúsky nakrájame i uhorky. Hrášok necháme rozmraziť a tiež pridáme k zelenine.

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

  1. Zemiaky by mali byť tiež nakrájané na kocky.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.