Bleskový recept na majonézový šalát
Pripravte si s nami chutný a ľahký majonézový šalát na vianočný stôl.
Galéria
UROB SI SÁM
Šalát
SPOLU: 3,50 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++
KONTROLNÝ ZOZNAM
Majonézový šalát 3,50 €
• 1 kg zemiakov (0,65 €/kg)
• 1 červená cibuľa alebo šalotka
• konzerva sterilizovanej kukurice
• 2-3 mrkvy
• 1/2 vrecúška mrazeného hrášku
• 2-3 kyslé uhorky
• 2 žĺtky
• soľ, korenie
• lyžička horčice
• olej podľa potreby
vyberme olej bez arómy a výraznej chuti, napr. repkový
POSTUP
1. ZELENINA
Zeleninu uvaríme a nakrájame nadrobno, zemiaky na krúžky.
2. Z ČOHO MAJONÉZU?
Ostáva len urobiť majonézu. Použijeme na ňu olej, žĺtky, soľ a citrónovú šťavu.
3. ŽĹTKY A OLEJ
Z vajíčok oddelíme žĺtky. Žĺtky rozšľaháme vo väčšej mise. Majonézu urobíme jednoducho tak, že za stáleho šľahania pridávame k žĺtkom po kvapkách olej.
4. ŠĽAHAJME RÝCHLO!
Najlepšie je použiť mixér s metličkou. Postupne pridávame olej, až kým nezačne byť hmota krémová, keď prestaneme šľahať, mala by byť pevná.
5. ZMIEŠANIE
Majonézu dochutíme soľou a korením, môžeme pridať aj lyžičku horčice. Pridáme ju do šalátu a dobre premiešame. Šalát necháme odstáť v chlade.
Dobrú chuť!
OŠÚPAŤ, VARIŤ, KRÁJAŤ
Pri príprave zemiakového šalátu je potrebné zeleninu uvariť a nakrájať. Zemiaky uvaríme najlepšie deň vopred a ošúpeme. Nakrájame na kolieska. Pridáme nasekanú cibuľu, čím drobnejšie, tým lepšie. Ošúpanú mrkvu varíme vo vode domäkka (asi 10 minút) a potom nasekáme. Na rovnaké kúsky nakrájame i uhorky. Hrášok necháme rozmraziť a tiež pridáme k zelenine.
Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o.
Zemiaky by mali byť tiež nakrájané na kocky.