Ako si vyrobiť jahodovú ovocnú kožu, ktorú budú vaše deti milovať
Pečená ovocná dreň alebo „ovocná koža“, ako sa jej často hovorí, je rýchlou, zdravou a chutnou náhradou za sladkosti pre deti i dospelých. Navyše je zábavná, osviežujúca a v uzatvorenej nádobe vydrží týždne. Môžete ju dokonca hodiť aj do mrazu!
Potrebujete:
230 gramov očistených jahôd
1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
3 lyžice cukru alebo náhradu (môžete ho úplne vynechať)
Postup prípravy
Očistené jahody vložte do mixéra alebo do kuchynského robota a asi minútu ich mixujte, kým nevznikne úplne hladká zmes. Nemal by v nej zostať ani jeden kúsok ovocia vcelku.
Potom prelejte jahodové pyré do hrnca a pridajte citrónovú šťavu a cukor (alebo sladidlo), ak ho chcete použiť. Zmes zahrejte na stredne vysokú teplotu a za stáleho miešania varte asi 10 minút, až kým nie je hustá. Cieľom tohto kroku je odpariť veľkú časť vlhkosti.
Predhrejte rúru na 75-80 stupňov Celzia. Jahodovú zmes rovnomerne nalejte do pekáča alebo plechu vystlaného papierom na pečenie, ktorý potriete olejom. Podľa potreby rozotrite stierkou. Vrstva ovocnej zmesi by mala byť hrubá približne 5 milimetrov. Myslite na to, že počas dlhého pečenia sa z nej ešte odparí voda.
Ovocnú kožu pečte 3-4 hodiny, kým prestane byť ovocná zmes lepkavá, respektíve bude lepkavá len veľmi mierne. Potom ju vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
Premiestnite na dosku vystlanú voskovým papierom a nakrájajte na dlhé prúžky so šírkou 2-3 centimetre. Na krájanie použite krájač na pizzu. Pásy zrolujte a užite si ich!
Koľko trvá príprava jahodovej kože?
Príprava: 5 minút
Pečenie: 4 hodiny
* * *
Alternatíva ovocnej kože s banánmi a jablkom
Podobným spôsobom pripravíte rôzne druhy ovocnej kože. Ak vám zachutí, vyskúšajte alternatívu z kilogramu jahôd v kombinácii s jablkom a dvoma banánmi. V tomto prípade banány hrajú aj úlohu cukru či sladidla.
Umyté a očistené ovocie rozmixujete na hladkú kašu. Plechy vyložíte papierom na pečenie, potriete kokosovým alebo olivovým olejom. Na plech rovnomerne nanesiete tenkú vrstvu zmesi. Sušte šesť hodín v rúre pri teplote 60 stupňov Celzia. „Koža“ je hotová vtedy, keď sa dá ľahko zvliecť z papiera, ale nesmie sa lámať.
Náš tip:
Existujú aj zeleninové verzie kože. Napríklad rozmixované avokádo s paradajkami, cibuľkou, cesnakom. Tvrdšie druhy zeleniny je pred rozmixovaním treba uvariť – mrkva, brokolica, kaleráb. Dochuťte obľúbenými bylinkami a upravte čas pečenia podľa obsahu vody v zelenine.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre