/ Recepty /

Ako si vyrobiť jahodovú ovocnú kožu, ktorú budú vaše deti milovať

jahodová ovocná koža
Zdroj: istock.com

Pečená ovocná dreň alebo „ovocná koža“, ako sa jej často hovorí, je rýchlou, zdravou a chutnou náhradou za sladkosti pre deti i dospelých. Navyše je zábavná, osviežujúca a v uzatvorenej nádobe vydrží týždne. Môžete ju dokonca hodiť aj do mrazu!

Potrebujete:

230 gramov očistených jahôd

1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy

3 lyžice cukru alebo náhradu (môžete ho úplne vynechať)

Postup prípravy

Očistené jahody vložte do mixéra alebo do kuchynského robota a asi minútu ich mixujte, kým nevznikne úplne hladká zmes. Nemal by v nej zostať ani jeden kúsok ovocia vcelku.

Potom prelejte jahodové pyré do hrnca a pridajte citrónovú šťavu a cukor (alebo sladidlo), ak ho chcete použiť. Zmes zahrejte na stredne vysokú teplotu a za stáleho miešania varte asi 10 minút, až kým nie je hustá. Cieľom tohto kroku je odpariť veľkú časť vlhkosti.

Predhrejte rúru na 75-80 stupňov Celzia. Jahodovú zmes rovnomerne nalejte do pekáča alebo plechu vystlaného papierom na pečenie, ktorý potriete olejom. Podľa potreby rozotrite stierkou. Vrstva ovocnej zmesi by mala byť hrubá približne 5 milimetrov. Myslite na to, že počas dlhého pečenia sa z nej ešte odparí voda.

Ovocnú kožu pečte 3-4 hodiny, kým prestane byť ovocná zmes lepkavá, respektíve bude lepkavá len veľmi mierne. Potom ju vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

Premiestnite na dosku vystlanú voskovým papierom a nakrájajte na dlhé prúžky so šírkou 2-3 centimetre. Na krájanie použite krájač na pizzu. Pásy zrolujte a užite si ich!

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



jahodová ovocná koža
Zdroj: istock.com

Koľko trvá príprava jahodovej kože?

Príprava: 5 minút
Pečenie: 4 hodiny

* * *

Alternatíva ovocnej kože s banánmi a jablkom

Podobným spôsobom pripravíte rôzne druhy ovocnej kože. Ak vám zachutí, vyskúšajte alternatívu z kilogramu jahôd v kombinácii s jablkom a dvoma banánmi. V tomto prípade banány hrajú aj úlohu cukru či sladidla.

Umyté a očistené ovocie rozmixujete na hladkú kašu. Plechy vyložíte papierom na pečenie, potriete kokosovým alebo olivovým olejom. Na plech rovnomerne nanesiete tenkú vrstvu zmesi. Sušte šesť hodín v rúre pri teplote 60 stupňov Celzia. „Koža“ je hotová vtedy, keď sa dá ľahko zvliecť z papiera, ale nesmie sa lámať.

jahodová ovocná koža
Zdroj: istock.com

Náš tip:

Existujú aj zeleninové verzie kože. Napríklad rozmixované avokádo s paradajkami, cibuľkou, cesnakom. Tvrdšie druhy zeleniny je pred rozmixovaním treba uvariť – mrkva, brokolica, kaleráb. Dochuťte obľúbenými bylinkami a upravte čas pečenia podľa obsahu vody v zelenine.

Sabína Zavarská

Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.