Jahodový zákusok s jemnou piškótou a so šľahačkou
Jemnú piškótu pokrýva šťavnatá a osviežujúca jahodová plnka, schovaná pod bielou prikrývkou zo šľahačky.
Galéria
Ingrediencie:
(na plech 30×40 cm)
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
100 ml oleja
100 ml vody
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
jahodová masa:
2 jahodové kompóty (plechovka 400 ml)
3 zlaté klasy
3 PL kryštálového cukru (cukor si regulujte podľa svojej chuti)
v prípade potreby cca 100 ml jahodového sirupu, príp. vody
2 vanilkové cukre
na ozdobu:
500 ml šľahačkovej smotany (alebo 300 ml mlieka a 2 šľahačky v prášku)
1 PL práškového cukru (možno vynechať)
Postup:
Žĺtky vyšľaháme do penista s kryštálovým cukrom. Pridáme olej, prešľaháme, pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme preosiatu muku zmiešanú s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a opatrne vmiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Kontrola špajlou. Cesto necháme vychladnúť.
Jahody vylejeme z plechovky a popučíme ich. Nemixujeme. Výborne poslúži pučítko na zemiaky. Odmeriame si 2 jahodové kompóty a doplníme sirupom alebo vodou na celkové množstvo 850 ml. Pridáme zlaté klasy, vanilkový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu.
Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu natrieme na piškótu a odložíme do chladničky dobre schladiť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a natrieme na zákusok. Pokrájame na rezy (kocky) a prípadne môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.
Pozn. Nedávno som čítala, že šľahačkovú smotanu je dobre na 10 minút pred šľahaním vložiť do mrazničky, aby sa dobre vyšľahala a dobre držala tvar. V UK je šľahačková smotana taká hustá, že nie je potrebné pridávať ani smetafix , takže neviem posúdiť túto radu. Ešte som nikdy nemala problém, aby som šľahačkovú smotanu nevyšľahala.
Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
Ďakujeme! koláč sa podaril, a je veľmi dobrý.
Fantastický zákusok včera som ho upliekla mamičke k meninám.Nesklamal ma ani hostí!Dlho nevydržal.