/ Recepty /

Jahodový zákusok s jemnou piškótou a so šľahačkou

jahodovy zakusok s jemnou piskotou a so slahackou

Jemnú piškótu pokrýva šťavnatá a osviežujúca jahodová plnka, schovaná pod bielou prikrývkou zo šľahačky.

Ingrediencie:
(na plech 30×40 cm)
 
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
100 ml oleja
100 ml vody
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
 
jahodová masa:


2 jahodové kompóty  (plechovka 400 ml)
3 zlaté klasy
3 PL kryštálového cukru  (cukor si regulujte podľa svojej chuti)
v prípade potreby cca 100 ml jahodového sirupu, príp. vody
2 vanilkové cukre
 
na ozdobu:


500 ml šľahačkovej smotany (alebo 300 ml mlieka a 2 šľahačky v prášku)
1 PL práškového cukru (možno vynechať)
 
Postup: 


Žĺtky vyšľaháme do penista s kryštálovým cukrom. Pridáme olej, prešľaháme, pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme preosiatu muku zmiešanú s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a opatrne vmiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Kontrola špajlou. Cesto necháme vychladnúť.
 


 

Jahody vylejeme z plechovky a popučíme ich. Nemixujeme. Výborne poslúži pučítko na zemiaky. Odmeriame si 2 jahodové kompóty a doplníme sirupom alebo vodou na celkové množstvo 850 ml. Pridáme zlaté klasy, vanilkový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu.
 

Za občasného premiešania necháme vychladnúť.  Vychladnutú kašu natrieme na piškótu a odložíme do chladničky dobre schladiť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a natrieme na zákusok. Pokrájame na rezy (kocky) a prípadne môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.

 

Pozn. Nedávno som čítala, že šľahačkovú smotanu je dobre na 10 minút pred šľahaním vložiť do mrazničky, aby sa dobre vyšľahala a dobre držala tvar. V UK je šľahačková smotana taká hustá, že nie je potrebné pridávať ani smetafix , takže neviem posúdiť túto radu. Ešte som nikdy nemala problém, aby som šľahačkovú smotanu nevyšľahala.

Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

 

Komentáre

  1. Ďakujeme! koláč sa podaril, a je veľmi dobrý.

  2. Fantastický zákusok včera som ho upliekla mamičke k meninám.Nesklamal ma ani hostí!Dlho nevydržal.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.