Bielková roláda s citrónovou plnkou
Veľmi jemná roláda bez múky, ktorá sa priam rozplýva na jazyku.
Galéria
Ingrediencie:
5 bielkov
225 g jemného kryštálového cukru
1/2 KL octu
1 KL solamylu
1/2 KL vanilkového extraktu
štipka soli
na krém:
250 ml šľahačkovej smotany
4 PL lemon curd (typický citrónový krém)
trochu práškového cukru na posyp
Návod na prípravu krému nájdete TU.
Postup:
Bielky našľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme. Potom pridáme ocot, vanilkový extrakt a solamyl. Opäť dobre prešľaháme. Na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie rozotrieme vyšľahané bielky. Nemusíme ich roztierať úplne do rohov plechu. Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Nevysušme ho zbytočne! Necháme vychladnúť. Papier na pečenie (čistý) poprášime práškovým cukrom a vychladnuté cesto vyklopíme.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Pridáme lemon curd a krátko prešľaháme, kým sa obe hmoty spoja. Roládu natrieme krémom a stočíme ju. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.
Poznámka:
Ja som použila až 300 ml šľahačkovej smotany a pridala som 2 PL lemon curdu, preto je plnky tak veľa. Myslím, že použitie trochu menšieho plechu by bolo ideálne. Roláda by bola trochu hrubšia a krajšia.
dobrý deň aká náhrada by sa mohla pouzit namiesto toho lemon curd, resp. kde ho dostaneme…vdaka
aj mna by zaujímalo čo namiesto lemon curd
citronova roladabez muky