Vynikajúca čokoládová torta bez múky
Korpus bez múky a plnka bez cukru... Napriek tomu sú chute príjemne prepojené. Sladkastá chuť banánu v plnke (nahrádza cukor) s horkastou chuťou čokolády s vyšším obsahom kakaa dávajú tejto tortičke skvelú chuť.
Ingrediencie:
rozpis na tortovú formu o priemere 20 cm
Korpus:
3 vajcia
50 g hnedého cukru
25 g kakaa
štipka soli
Plnka:
2 banány
100 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
250 g mascarpone
Poleva:
80 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
80 ml šľahačkovej smotany
okrem toho:
na ozdobu posekané lúpané lieskovce opražené na suchej panvici, alebo pistácie (iné orechy), čoko hobliny (podľa svojej chuti)
Postup:
Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Šľaháme, kým žĺtka zdvojnásobia svoj objem.
V druhej mise dotuha našľaháme bielka so štipkou soli. K žĺtkam pridáme preosiate kakao a premiešame. Bielka zľahka primiešame k žĺtkovej zmesi, kým sa obe hmoty nespoja.
Vylejeme cesto do pripravenej tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 15 minút.
Nevysušujte zbytočne cesto. Ja som piekla 13 minút. Každá rúra pečie inak, tak to treba odsledovať a urobiť kontrolu špajľou.
Tortu necháme ochladiť v rúre pri otvorených dvierkach.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Jeden banán popučíme vidličkou na kašu. Pridáme k čokoláde popučený banán a premiešame. Potom pridáme mascarpone a našľaháme do hladkého krému.
Na korpus natrieme trochu krému a nakrájame banán na hrubšie kolieska. Prikryme zvyškom krému, uhladíme a odložíme cca na 15 minút do mrazničky, aby krém stuhol.
Možno odložiť aj do chladničky, ale treba rátať s dlhším časom chladenia.
Smotanu zahrejeme a pred bodom varenia odstavíme z ohňa. Pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým dostaneme peknú kompaktnú polevu. Polejeme vrch torty a zdobíme podľa vlastného uváženia. Tortu uskladňujeme v chlade.
torta bez múky
kde zohnať toľko očí, keďže bielka získame z očí, bielky z vajec