Pripravte si domáci citrónový krém
Krém je vhodný na priamu konzumáciu, napr. na palacinky, dolky, do pečených buchiet alebo ho možno natrieť na pečivo. Nechajte sa zviesť jeho jemne kyselkavou chuťou...
Galéria
Lemon curd
Ingrediencie:
3 väčšie citróny (šťava aj kôra)
200 g kryštálového cukru
2 žĺtka
2 vajcia
1 PL solamylu
1 PL oleja
Postup:
V hrnci zmiešame citrónovú kôru, citrónovú šťavu (precedenú), vajcia, žĺtka, solamyl a rozšľaháme metličkou. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Dávame pozor, aby nám krém neprihorel. Obsahuje škrob, ktorý rýchlo a ľahko sa pripáli. Môžeme občas dať mimo sporáka a dobre premiešať, aby krém nezhrčkavel. Vrátime na oheň a opäť miešame a varíme do zhustnutia (má mať konzistenciu redšieho pudingu). Opäť stiahneme z platne a primiešame olej. Dobre premiešame a vrátime na sporák. Za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu a odstavíme z ohňa. Prelejeme do uzatvárateľnej fľaše a necháme úplne vychladnúť. Chladnutím ešte trochu viac stuhne. Držíme v chladničke. Vraj by mal krém vydržať uzatvorený v chladničke dva týždne, ale u nás sa to vždy zjedlo pred týmto termínom 🙂
Mnam, vyzera to dobre, určite vyskusam…
da sa pouzit namiesto solamylu nieco ine? dakujem
Je to lemon curd…. predava sa niekde, napr. Tesco. Ja robin doma bez oleja a solamylu len s maslom, poly sa nahrieva na sporaku, nesmie zovriet, lebo sa zrazi. Krasne zhustne aj bez solamylu. To potom pripomina skor puding.
super…skúsim
a nedá sa to zasterilizovať a uložiť do zásoby do špajze?
nie je mi to jasne – to z tych troch citronov vyzmykam stavu? a potom co s duzinou? a tu koru nastruham na struhadle??
Krem je velmi dobry… hned jak sme ho spravili tak sme ho aj zjedli,… 🙂 Vyborny!
Tento recept poznám už 40 rokov ako citrónový rôsol, robila ho ešte moja mamka, dávam namiesto oleja čisté maslo a na spodok pohára piškóty a na vrch šľahačku, ktorú posypem čokoládou a je to skvelý dezert mňááám, musím ho zas urobiť
Ahoj, tip na dobrý krém/rôsol.