
Čím dezinfikovať skladové priestory?
Pred skladovaním úrody chceme natrieť steny v pivnici vápnom – je na to potrebné nejaké špeciálne vápno? Ladislav G., e-mail
Sklad, pivnicu, špajzu, komoru – všetky priestory, v ktorých mienime skladovať ovocie či zeleninu – je nevyhnutné udržiavať v čistote a pravidelne vetrať. Steny je vhodné vymaľovať vápnom na bielenie, ktoré je bežne v ponuke predajní s maliarskymi potrebami. Podľa nasiakavosti podkladu sa odporúča náter dva- až trikrát opakovať. Náter je najlepšie každoročne obnoviť. Steny pod vápenným náterom dýchajú a zachytávajú pachy skladovaných produktov. Vápno dezinfikuje steny, zabraňuje rozmnožovaniu húb a plesní. Pred novým náterom treba starý oškrabať, praskliny a oškreté miesta opraviť sadrou. Pri práci treba dodržiavať bezpečnostné predpisy, používať ochranné okuliare, rukavice, odev a obuv.
Samozrejmosťou by malo byť aj skladovanie v čistých debničkách, nádobách, na policiach, ktoré sme umyli horúcou mydlovou vodou. Ovocie i zeleninu pravidelne aspoň raz za týždeň skontrolujeme, či nie sú napadnuté chorobami a škodcami. Ak je to možné, je lepšie skladovať v osobitnej miestnosti ovocie a v osobitnej zeleninu. Každý druh skladujeme zvlášť, v miestnosti by mal neustále prúdiť vzduch, aby odvádzal teplo.
Text Ing. Hana Szabóová Foto isifa/Shutterstock
Komentáre