image 51955 25 v1

Čím dezinfikovať skladové priestory?

Pred skladovaním úrody chceme natrieť steny v pivnici vápnom – je na to potrebné nejaké špeciálne vápno? Ladislav G., e-mail

Sklad, pivnicu, špajzu, komoru – všetky priestory, v ktorých mienime skladovať ovocie či zeleninu – je nevyhnutné udržiavať v čistote a pravidelne vetrať. Steny je vhodné vymaľovať vápnom na bielenie, ktoré je bežne v ponuke predajní s maliarskymi potrebami. Podľa nasiakavosti podkladu sa odporúča náter dva- až trikrát opakovať. Náter je najlepšie každoročne obnoviť. Steny pod vápenným náterom dýchajú a zachytávajú pachy skladovaných produktov. Vápno dezinfikuje steny, zabraňuje rozmnožovaniu húb a plesní. Pred novým náterom treba starý oškrabať, praskliny a oškreté miesta opraviť sadrou. Pri práci treba dodržiavať bezpečnostné predpisy, používať ochranné okuliare, rukavice, odev a obuv.

Samozrejmosťou by malo byť aj skladovanie v čistých debničkách, nádobách, na policiach, ktoré sme umyli horúcou mydlovou vodou. Ovocie i zeleninu pravidelne aspoň raz za týždeň skontrolujeme, či nie sú napadnuté chorobami a škodcami. Ak je to možné, je lepšie skladovať v osobitnej miestnosti ovocie a v osobitnej zeleninu. Každý druh skladujeme zvlášť, v miestnosti by mal neustále prúdiť vzduch, aby odvádzal teplo.

Text Ing. Hana Szabóová Foto isifa/Shutterstock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.