Ručný lis na suchú trávu

rucny lis na suchu travu

Pri chove domácich zvierat je potrebné na zimné obdobie zabezpečiť krmivo z  trávnych porastov. Na odnesenie suchého sena sa väčšinou používajú tzv. batohové plachty. Pripravené seno v plachte bolo samému človeku ťažko uviazať a prepraviť na káre. Tento problém je vyriešený využitím prípravku – nádoby – na stlačenie sena a jeho vytvarovanie do vhodných balíkov. Rozmer nádoby si zvolíme tak, aby zodpovedal rozmerom prepravnej káry. Nádoba je riešená tým spôsobom, aby uložené seno bolo možné utlačiť a previazať do balíka. Takto previazaný balík z nádoby vyberieme a uložíme do prepravnej káry.

Seno po stlačení môžeme previazať rôznymi spôsobmi: stiahnutím pomocou popruhov alebo gumových laniek alebo aj obyčajným špagátom. V tomto prípade boli ako najvhodnejší spôsob na uväzovania balíka použité tri kusy upínacích pásov s fixačnou zámkou, ktorými utlačené seno pohodlne utiahneme. Utiahnutý balík jednoducho uviažeme povrazom. Po vytiahnutí balíka z prípravku pásy uvoľníme na využitie ďalšieho balíka.
Výroba nádoby

Konštrukcia nádoby je zhotovená z L profilov 20 × 20 × 3 mm. Na bok nádoby sú priskrutkované plné „steny“, ktoré v častiach viazania vytvoria medzeru asi 30 mm na navlečenie sťahovacieho špagáta (upínacieho pásu). Uložíme ho tam ešte pred stláčaním sena. Dno nádoby je plné, bez medzier. Na steny a dno je vhodné použiť materiál hrubý asi 5 až 7 mm (preglejka). Riešenie konštrukcie si nevyžaduje zvláštne úpravy materiálu, okrem zvárania a vŕtania dier na upevnenie stien.

Výhodou takejto nádoby je, že ju uložíme do prepravnej káry a posledný balík prevezieme v nádobe. V tomto prípade má nádoba hmotnosť 16 kg a na jej výrobu sme spotrebovali 10 m L profilov 20 × 20 × 3 mm.

Ing. Ján Šimo, Nedožery – Brezany
Foto: autor
–>

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.