Dvor a záhrada

Praktické postupy do záhrady a na dvor, návody pre svojpomocnú výrobu záhradného nábytku, stavieb a záhradných doplnkov.

Záhradný kozub nám poslúži aj ako udiareň a gril. Jeho výstavbou, ktorá trvá približne desať dní, získame za krátky čas a nízke náklady výhodnú stavbu s dlhodobým využívaním.

Vo vresovisku vytvárame vhodné podmienky na pestovanie kyslomilných rastlín, akými sú vresy, vresovce, rododendrony, azalky... Ideálny substrát by mal obsahovať rašelinu, piesok a kôru. Rastliny vysádzame kvitnúce, aby sme vedeli daný kultivar vo vresovisku správne farebne zladiť s inými.

Veľa rodinných domov je postavených vo svahovitom teréne. V tom istom prostredí sú vysadené aj ovocné stromčeky. Práve tu vzniká problém, ako postaviť rebrík, aby sme mohli na ňom bezpečne stáť a robiť údržbu domu alebo oberať ovocie. Riešenie je v prirobení predlžovacej nohy k jednej strane rebríka s možnosťou nastavenia potrebnej výšky podľa sklonu terénu, resp. schodov. Prídavné nohy môžeme nasadiť aj na bočné nohy rebríka. Takto môžeme upraviť akýkoľvek vyrobený alebo kúpený rebrík.

Vhodne navrhnutý živý plot je pýchou každého záhradníka. Odborník vám poradí, kedy založiť živý plot v záhrade a ako ho strihať. Nezabudnite, že vždyzelené kry môžete upravovať od septembra až do prvých mrazov.

Je čas na skrášlenie nádvoria či záhrady. Ak milujeme kvety a chceme byť nimi čo najviac obklopení, vyrobíme si rôzne kvetináče alebo stojany na kvety, napríklad z truhlíc, kvetinových vozíkov... Jednou z možností kvetinovej výsadby je aj tento kvetinový stojan. Nápad to síce nie je nový, ale zaujímavý.

Niektoré kúpené prístroje a zariadenia na odháňanie škodcov možno upraviť, aby lepšie slúžili svojmu účelu. Všetky poznatky vychádzajú zo skúseností nášho čitateľa. Úpravy by mal zvládnuť každý zručný človek aj v domácich podmienkach.

Na vetranie skleníka sú automatické vetráky väčšinou veľmi drahé a náročné na výrobu. Jednoduchý automatický otvárač okien je vyrobený zo starého tlmiča auta. Takáto súčiastka sa určite nájde u každého automobilistu.

Metóda úpravy zeleniny nazývaná bielenie je  založená na poznatku, že listy, stopky, púčiky, hlávky či iné časti rastliny získavajú veľmi jemnú a lahodnú chuť vtedy, keď im nedoprajeme slnečné lúče. Rastliny potom nevytvárajú nový chlorofyl a získavajú svetlejšiu bielu alebo bledožltú farbu.