domaca udiaren
Galéria (7)

Domáca udiareň

Aby mäsové výrobky vydržali čo najdlhšie, je potrebné ich konzervovať. Najviac používaným spôsobom je údenie. Hlavným problémom však zostáva vhodná, a hlavne lacná udiareň.

Galéria

V tomto prípade boli na udiareň použité už hotové diely.
• Na samotnú udiareň sa použila plechová dvojdielna šatňová skriňa.
• Ako ohnisko sa použil bubon z vyradenej práčky (plnenie spredu).
• Na prepojenie ohniska s udiarňou sa použila dymová rúra s priemerom 130 mm s jedným kolenom.

Potrebné úpravy

1. Aby bolo možné udiareň napojiť na ohnisko, privaríme na bočnú stenu hrdlo na napojenie dymovej rúry. V stene medzi šatňovými priestormi vyrežeme otvor na prienik dymu do obidvoch priestorov skrine.

2. Ohnisko urobíme z vyradeného bubna automatickej práčky. Keďže bubon je dierovaný, veľmi dobre vyhovuje na spaľovanie pilín. Bubon osadíme na tri nožičky. Na zachytávanie dymu vyrobíme zo starého plechového suda klobúk (poklop), ktorým ohnisko zakryjeme. Hore vystrihneme hrdlo na napojenie dymovej rúry.

3. Dymová rúra pozostáva z kolena a rúry. Obidva konce dymovodu vybavíme manžetami na ľahké napojenie na hrdlo klobúka a hrdlo udiarne.

Ing. Ján Šimo, Nedožery-Brezany
Foto: autor
Podľa podkladov autora prekreslil: Marián Varga
Zdroj: časopis Urob si sám

  1. Steeffo says:

    velmi neprakticke prosim pozriet moju udiaren a fecebooku stefan uporsky

    1. Fdadsf says:

      Taky stary a hra sa ako male decko s facebookom.Neviem co mate za problemy s udiarnou z plechu ja ju mam a neni problem,problem je vo vas,ze to neviete.Inak nechapem autora naco tam nechava sdrednu priecku a robi do nej otvor????Sak ju vyhodim celu a nie je problem,naco 2 dvere?? sak 1 stacia nie??

      1. 77adhoc says:

        Fdadsf, neviem preco si si komlikoval zivot. Podla tvojich narokov by ti na udenie asi stacil aj kalfas alebo kybel.

    2. 77adhoc says:

      Je rok 2012, tak neviem, preco tu ukazuju ludom 40-rocne napady z ery „zlate ceske rucicky“???Grratulujem. Nadherny prvok zahradnej architektury!!!

  2. Rharing says:

    mám skusenosti z udením v plechovej skrini.Uplne špatne. Nakolko sa udi v zime,plechová skrin nedokáže udržat potrebnu teplotu a čo naviac rozdielom vonkajšej a vnutornej teploty sa rosí.Doporučujem plechovu nahradit drevennou.

    1. Monik says:

      Ja som tiež údil v skrini aj v sude, vedľa bolo ohnisko.Mäso sa rosilo aj ked som predohrial udiareň aj mäso.Po stenách stekala skondenzovaná voda s dechtom.udržiaval som teplotu vnútri 20 aj 40 stupňou.Slanina smrdela ešte aj cez leto.Teraz si spravím drevenú udiareň, cca 50c70 cm, vysokú asi 1,2 m s kúreniskom vedľa udiarne.

  3. Shlavaty says:

    Ja som ju vyskúšal, je to pravda, že keď je vonku okolo -2 až + 5 st.C. v udiarni sa kondenzuje voda a všetko sa rosí. Na vrh udiarne treba položiť dosky, prípadne textíliu. Na udiarni treba tiež vo vrchnej časti karbo-brúskou po bokoch vyrezať ďalšie 3-4 vetráky asi 5×40 cm. Teplotu udržiavať na 20 max.30 st.C. Ja som klobásy údil slivkovým drevom 6-7 h to stačilo. Zaúdili sa k spokojnosti konzumentov.

    1. Charitun says:

      já ju mám tiež z takejto skrinky, strednú priečku som vyhodil a dvierka spojil skrutkami. zvyšnú medzeru vyplnil kúskom dosky. Najväčší problém je s kondenzátom ktorý kvapká na klobásky a slaninu a zanecháva čierne škvrny. Otvory vetracie mám tiež vyrezané cca 2 * 50 cm na celej zadnej strane. Keby bola strieška šikmo asi by to nevadilo. Vyskúšam odrezať strechu a nadradiť ju šikmou drevenou.

      1. Anonym says:

        problem som mal tiež ale odstranil som ho jednoducho. Vyrezal som celu vrchnu časť, na okrajoch som nechal asi tak 20 ať 25mm a do tohto otvoru som vyrobil drevene veko s prieduchmy na ktore som s merdzerou asi 20 mm umiestnilvyrobenu striešku z pozinkovaneho plechu a ptresahom okrajov skrinky 40 až 50 mm, takže aj ked prši mi púo nej nesteka voda. Naviac prieduchy potom už nie je treba, lebo všetok dým vystupa medzerou medzi strieškou a vyrobeným vekom

      2. Ján says:

        Mám takúto plechovú udiareň, proti kondenzu položím ešte dovnútra nad klobásy striešku – poličku zo zvyškov perodrážkového obkladu, kondenz z plechu kvapká na ňu a schne, prerodrážka zabráni pretečeniu na klobásy. Ešte som nemal zatečenú klobásu. Plechová strecha zostala kvôli dažďu a snehu. Údim na studeno, 20 – 30°C.

    2. Zaneta says:

      A co ak sa mi cez tie otvory do toho dostanu hlodavce.?

  4. Lado711 says:

    Nazdar páni ja mam udiaren plechovu zo starej elektrorozvodnej skrine vrch som zrezal do mierneho uhla a strechu spravil drevennu pod vrchom narezal otvori asi 5 na 30 a ešte zopar dier ohnisko mam asi 60 cm pred udiarnou vysoka je 200 šírka 80 cm a hlbka 60 cm v strede mam antikorovy dierovany plech ktori tam nema ani niaku špecialnu funkciu podla množstva vyrokov mam 4 alebo 8 palic v dvoch radoch nad sebou zatial som vyudil vždy ale ma to jednu nevyhodu plech je strašne hruby adlho trva až sa prehreje ale chcem drevennu neviem som len amater ale predsa drevo je drevo s pozdravom Laco

  5. Marian Sieklik says:

    Chcel by som sa opýtať skúsených.Ako ste odstránili náter z vnútra skrine.Mám v pláne spraviť si udiaren,no bojím sa tej farby.Za rady vopred dakujem.

  6. Kika says:

    Ahojte neviete mi dakto poradit dajaky r&chly jednoduchy napad a hlavne lacny na malinku udiaren kotra sa da pripravit doma, potrebujem na na vyudenei zopar chilli papriciek do jednej omacky…..dakujem velmi pekne

    1. michal says:

      Kika, netráp sa udiarnou, kúp piliny daj ich do starého hrnca jemne pokrop vodou a daj na dno trúby, nad tým ponechaj rost kam dáš papriky. Trubu si predhrej na 200 stupnov, keď tam všetko vlozis stiahni ju na 30/40 stupnov

      1. Martin J. says:

        Miško, hlavne si mal poradiť, že nech to robí v letnej kuchyni 😉

  7. ján says:

    je nutné zbaviť kôry drevo na údenie slivkové

  8. Adrika says:

    Chcela by som sa spytat, ako ste riesili ohnisko, pretoze na obrazku nevidim ziadny otvor, ci dvierka… Dakujem za odpoved

  9. Jarmila says:

    Ja som si urobila udiareň z dreva ale cítim na tom mäse decht a tiez aj klobásy a pritom údim z jabloňovým drevom, Prečo ?

    1. Anonym says:

      Ahoj Jarka. Mal som podobný problém, zrýchlil som prechod dymu cez udiareň pootvorením klapky, pomohlo. René

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.