Výroba tradičnej črpačky
Galéria (12) Zdroj: Ondrej Majtán

Kúsok dreva, z ktorého dýcha tradícia: Ako si doma vyrobiť tradičnú slovenskú črpačku

Črpačku používali lesníci, poľovníci, drevorubači a pastieri na pitie vody. Má tvar veľkej lyžice a ucho na nosenie. Zvyčajne sa vyrábala z jedného kusu dreva listnatých stromov a následne sa zdobila vruborezom alebo plochým reliéfom. V nasledujúcom návode sa vám pokúsim priblížiť výrobu mojej črpačky.

Galéria

Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky
Výroba tradičnej črpačky

Dôležitý je výber materiálu. Drevo musí byť minimálne vzduchosuché, t.j. 2-3 roky uložené na vzdušnom mieste a chránené pred dažďom a slnkom. Vhodným drevom sú listnaté dreviny ako napr.: javor, lipa, čerešňa, jabloň, slivka.

Postup výroby tradičnej črpačky

Keď máme vhodný materiál, prejdeme k nákresu. Rozmery si určíme podľa potreby a veľkosti materiálu. Ja som použil priemer 10 cm a dĺžku rúčky 9 cm.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Na vydlabanie vnútornej časti črpačky som použil ohnuté dláto na misky a tzv. lyžičkár.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

V nasledujúcom kroku som pristúpil k samotnému vyrezaniu prebytočného materiálu. Tu mi poslúžila pásová píla. Kto ju nemá, tak sa dá osekať nahrubo sekerou alebo ručne pílou. Chce to určitú zručnosť.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Následne som dal črpačku na bočnú stranu a nakreslil som budúci tvar ucha a vonkajší tvar črpačky. Hrúbka steny nádobky by mala byť približne 8 mm a okraj zúžený, aby sa z nej dobre pilo.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Podľa nákresu som vyrezal tvar nahrubo a dočistil rašpľou. Finálnu podobu dorobím rezbárskym nožom/dlátom.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Rúčku si môžete dozdobiť podľa svojich predstáv, najlepšie podľa historických predlôh.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Ak treba, môžete črpačku prebrúsiť brúsnym papierom. Ak máte kvalitné rezbárske náradie, brúsiť netreba – rez je hladší ako po vybrúsení. Črpačku  som na záver ošetril ľanovým olejom (môžete použiť aj včelí vosk).

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

Črpačka je hotová.

Výroba tradičnej črpačky
Zdroj: Ondrej Majtán

 Text, foto a realizácia: Ondrej Majtán

Máte aj vy za sebou zaujímavý domáci projekt, ktorým by ste mohli inšpirovať iných? Neváhajte, pošlite nám ho na email ussportal@jaga.sk a my vás za to radi odmeníme!

Urobsisam.sk – Miesto, kde sa aj vaša práca môže stať majstrovstvom!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.