Med, peľ a propolis – tri zázraky zo včelieho košíčka
Včelárstvo by nemalo byť chápané iba ako spôsob získavania medu. Okrem medu totiž včely tvoria aj mnoho ďalších zaujímavých a zdravých produktov, ktoré môžu bilanciu včelára podstatne zlepšiť.
Osobitnou oblasťou je získavanie a využívanie propolisu, ktorý donedávna včelári pociťovali iba ako obtiažny tmel, čo im komplikuje prácu v úli. Dnes je významnou zložkou viacerých liekov a kozmetických prípravkov.
Hospodársky význam včelárstva
Optimálny počet včelstiev potrebných na opelenie 1 ha niektorých úžitkových rastlín:
Druh porastu | Včelstvá na 1 ha |
Marhule, čerešne, višne, broskyne | 5 |
Ríbezle, egreše | 5 |
Jablone, hrušky | 4 |
Slivky, slivy, ringloty | 3 |
Vika ozimná, bob, sója | 5 |
Ostatné strukoviny | 3 |
Repka olejná, horčica | 3 – 4 |
Slnečnica | 3 |
Ďatelina lúčna a biela, vičenec | 3 |
Lucerna siata | 5 – 8 |
Facélia | 4 |
Využitie včelích produktov
Energetický med
Výskumníci zistili v mede až dvesto rôznych zlúčenín, napríklad: hroznový cukor – glukóza 30-35 %, ovocný cukor – fruktóza 35-45 %, repný cukor – sacharóza 2-3 %, agátový med 6-10%, iné cukry 7-10 %. Obsahuje rôzne enzýmy, minerálne látky, vitamíny, kyseliny. Živiny v mede sa nachádzajú v tej najprijateľnejšej forme pre ľudský organizmus, pretože sa priamo vstrebávajú do krvi. Krvným obehom sa dostávajú do všetkých tkanív tela, najmä do svalov a do pečene, kde sa pri nadbytku ukladajú ako glykogén. Pre ťažko fyzicky pracujúcich, no i pre športovcov, je med najlepším zdrojom energie.
Okrem toho, med priaznivo pôsobí pri rôznych chorobách žalúdka, obličiek, prostaty, srdcovo-cievnych chorobách, ochoreniach priedušiek. Nie je vhodný pre ľudí chorých na cukrovku.
Výživný peľ
Užívanie peľu tlmí rast niektorých mikróbov, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, upokojuje a potláča nervové napätie. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti. Preto je vhodné, aby ho užívali rekonvalescenti po ťažkých chorobách alebo operáciách, ale aj zdraví ľudia, a to najmä po zvýšenej psychickej záťaži. Starší ľudia si, vďaka nemu, udržia do vysokého veku fyzickú i duševnú kondíciu a dobrú pamäť.
Liečivý propolis
Veľkú časť propolisu vytvárajú včely ako vedľajší produkt, a to pri spracovaní peľu. V obaloch peľových zŕn sa nachádzajú balzamové oleje a živicové látky, ktoré chránia obsah peľových zŕn pred znehodnotením, napríklad pri zlom počasí. Na kŕmenie lariev musia včely peľové zrnká rozbiť a obal odstrániť. Kvapky balzamových a živicových látok potom rozmiestňujú tam, kde je to v úli potrebné. Je nepochybné, že včely vytvárajú propolis oboma spôsobmi, pritom ho navyše obohacujú tráviacim enzýmom a podrobujú mliečnej fermentácii v tráviacich ústrojoch.
V úli má propolis široké využitie: včely propolisom, ako stavebným materiálom, utesňujú škáry, dezinfikujú vnútorné priestory úľa, ale aj mumifikujú veľkých votrelcov (motýľa smrtihlava, myšku, piskora…), ktorých dokážu zneškodniť, ale nevládzu ich z úľa vyniesť.
Najväčšiu výťažnosť propolisu dosahujú včelári, ak položia čisté nepoužité zemiakové vrece na mriežku nad hornými latkami rámikov. Vrece po zatmelení vložíme do chladničky a potom propolis vymrvíme. |
Pozor!Alergici musia každý prostriedok s obsahom propolisu pred začatím použitia najprv otestovať: stačí si natrieť malé množstvo tinktúry na citlivú pokožku vnútornej strany zápästia. Ak sčervená, alebo inak nevhodne zareaguje, nemôžeme propolis odporúčať. |
Dobrá rada
Každé ráno pred raňajkami si nakvapkáme do 1 dcl vlažnej vody 30 kvapiek 30 % propolisovej tinktúry (1 kávová lyžička). Emulzia má protizápalové a antibakteriálne účinky. Časťou emulzie si najskôr dôkladne vykloktáme ústnu dutinu a hrdlo. Zvyšok vypijeme. Propolis v zažívacom ústrojenstve predchádza zápalom žalúdka a čriev i bakteriálnej črevnej nákaze. Liečebný efekt sa umocní, ak do emulzie pridáme 1 lyžičku nektárového medu.
Medovo – propolisová emluzia tíši aj bolesti hlavy pri migréne. Ako profylaxia pred migrénou sa odporúča trikrát denne užívať nektárový včelí med zmiešaný s kvetovým peľom a včelou materskou kašičkou.
Recept na propolisovú tinktúru10 g zomletého a preosiateho propolisu (najlepšie sa melie silno zmrazený) zalejeme 100 ml alkoholu. Odporúča sa 70 – 96 %, pretože výťažky z alkoholu s nižšou koncentráciou sú, podľa názoru niektorých odborníkov, menej účinné. Zmes necháme 10 – 14 dní (niektorí odborníci odpor.účajú až 4 – 5 týždňov) postáť v tmavej sklenenej nádobe. Denne ňou 2 až 4- krát poriadne zatrepeme. Potom tinktúru prefiltrujeme, alebo ju po odstáti a usadení zlejeme. |
Foto: archív Urob si sám
Je to výborné človek ani nevie čo ,všetko mu príroda poskytuje.Treba,len veriť a skúšať.
dobry den ako sa ma pel uživat dakujem
Peľ môžte dať čajovú lyžičku do 1 dl vody alebo džúsu rozmiešať a vypiť je to dobré aj na pečeň
Dobrý deň , narazil som na problém pri spracovaní propolisu , problém spočíva v tom že neviem ako by sa dal oddeliť od vosku , za vašu odpoveď vopred ďakujem.
Prosím, akú dobu spotreby má peľ? Suseda našla v špajzi, v malom uzavretom pohári peľ, kúpený asi pred 6-7 rokmi. Môže ešte použiť? Ďakujem