med pel a propolis tri zazraky zo vcelieho kosicka

Med, peľ a propolis – tri zázraky zo včelieho košíčka

Včelárstvo by nemalo byť chápané iba ako spôsob získavania medu. Okrem medu totiž včely tvoria aj mnoho ďalších zaujímavých a zdravých produktov, ktoré môžu bilanciu včelára podstatne zlepšiť.

Stále väčšiu popularitu si získava napríklad peľ, či už  ako potravinový doplnok pre ľudí, alebo i v kozmetickom priemysle. Rovnako stúpa aj záujem o včelí vosk.

Osobitnou oblasťou je získavanie a využívanie propolisu, ktorý donedávna včelári pociťovali iba ako obtiažny tmel, čo im komplikuje prácu v úli. Dnes je významnou zložkou viacerých liekov a kozmetických prípravkov.

Hospodársky význam včelárstva

Bolo by načase, aby si aj záhradníci a poľnohospodári uvedomili, že sa včelár na nich nepriživuje, ale naopak, niekoľkonásobne im zvyšuje výnosy. Opeľovanie včelami je najpotrebnejšie najmä oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom, kde sa pestuje pohánka, slnečnica, horčica, ďatelina, lucerna, ovocné stromy, tekvicová zelenina a bavlna. Veď včasné a kvalitné opelenie, spojené s dobrou agrotechnikou, zvyšuje napríklad výnosy ovocia o 25-30 %, pohánky o 40-60 %, slnečnice o 40-50 %, ďateliny lúčnej o 50-75 %.  Opeľovanie včelami, okrem zvýšenej úrodnosti, pozitívne ovplyvňuje aj kvalitu plodov a semien: napríklad slnečnicové semená majú vyšší obsah oleja.

Optimálny počet včelstiev potrebných na opelenie 1 ha niektorých úžitkových rastlín:

Druh porastu Včelstvá na 1 ha
Marhule, čerešne, višne, broskyne 5
Ríbezle, egreše 5
Jablone, hrušky 4
Slivky, slivy, ringloty 3
Vika ozimná, bob, sója 5
Ostatné strukoviny 3
Repka olejná, horčica 3 – 4
Slnečnica 3
Ďatelina lúčna a biela, vičenec 3
Lucerna siata 5 – 8
Facélia 4

Využitie včelích produktov

Prišla doba, keď sa včelár nemôže uživiť len z predaja medu, ale musí získavať aj iné včelie produkty: med z obsahom materskej kašičky, peľ, vosk, propolis.

Energetický med

Med je pre človeka nevyčerpateľným a veľmi kvalitným zdrojom energie. Priaznivo pôsobí pri rôznych chorobách žalúdka, obličiek, prostaty, srdcovo-cievnych chorobách, ochoreniach priedušiek. Nie je vhodný pre ľudí chorých na cukrovku.

Výskumníci zistili v mede až dvesto rôznych zlúčenín, napríklad: hroznový cukor – glukóza 30-35 %, ovocný cukor – fruktóza 35-45 %, repný cukor – sacharóza 2-3 %, agátový med 6-10%, iné cukry 7-10 %. Obsahuje rôzne enzýmy, minerálne látky, vitamíny, kyseliny. Živiny v mede sa nachádzajú v tej najprijateľnejšej forme pre ľudský organizmus, pretože sa priamo vstrebávajú do krvi. Krvným obehom sa dostávajú do všetkých tkanív tela, najmä do svalov a do pečene, kde sa pri nadbytku ukladajú ako glykogén. Pre ťažko fyzicky pracujúcich, no i  pre športovcov, je med najlepším zdrojom  energie.

Okrem toho, med priaznivo pôsobí pri rôznych chorobách žalúdka, obličiek, prostaty, srdcovo-cievnych chorobách, ochoreniach priedušiek. Nie je vhodný pre ľudí chorých na cukrovku.

Výživný peľ

Včely vyletujú za peľom od skorej jari, pretože je významnou zložkou potravy pre včelí plod. Peľ z kvetov obsahuje bielkoviny, mastné kyseliny, vitamíny i stopy prvkov: železo, meď, draslík, sodík, horčík, vápnik, kremík a iné látky, ktoré sú veľmi cenné pre ľudský organizmus. Človek ich však nedokáže spracovať jednoduchým prehltnutím peľu. Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.

Užívanie peľu tlmí rast niektorých mikróbov, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, upokojuje a potláča nervové napätie. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti. Preto je vhodné, aby ho užívali rekonvalescenti po ťažkých chorobách alebo operáciách, ale aj zdraví ľudia, a to najmä po zvýšenej psychickej záťaži. Starší ľudia si, vďaka nemu, udržia do vysokého veku fyzickú i duševnú kondíciu a dobrú pamäť.

Liečivý propolis

Podľa jednej z hypotéz je propolis  špeciálna živica, ktorú včely zbierajú z kvetných púčikov stromov topoľov, briez, gaštanov, vŕb, ale aj z ihličnatých stromov – borovice a smreka.

Veľkú časť propolisu vytvárajú včely ako vedľajší produkt, a to pri spracovaní peľu. V obaloch peľových zŕn sa nachádzajú balzamové oleje a živicové látky, ktoré chránia obsah peľových zŕn pred znehodnotením,  napríklad pri zlom počasí. Na kŕmenie lariev musia včely peľové zrnká rozbiť a obal odstrániť. Kvapky balzamových a živicových látok potom rozmiestňujú tam, kde je to v úli potrebné. Je nepochybné, že včely vytvárajú propolis oboma spôsobmi, pritom ho navyše obohacujú tráviacim enzýmom a podrobujú mliečnej fermentácii v tráviacich ústrojoch.

V úli má propolis široké využitie: včely propolisom, ako stavebným materiálom, utesňujú škáry, dezinfikujú vnútorné priestory úľa, ale aj mumifikujú veľkých votrelcov (motýľa smrtihlava, myšku, piskora…), ktorých dokážu zneškodniť, ale nevládzu ich z úľa vyniesť.

Najväčšiu výťažnosť propolisu dosahujú včelári, ak položia čisté nepoužité zemiakové vrece na mriežku nad hornými latkami rámikov. Vrece po zatmelení vložíme do chladničky a potom propolis vymrvíme.

Propolis obsahuje vzácne antiseptické látky, ktoré sa s úspechom využívajú aj na liečenie ľudí. Osvedčil sa pri hojení drobných poranení a pri zmierňovaní bolesti. Propolisová tinktúra v kloktadle zmierňuje zápal hrtanu a horných dýchacích ciest, pomáha predchádzať infekčným ochoreniam…

Pozor!

Alergici musia každý prostriedok s obsahom propolisu pred začatím použitia najprv otestovať: stačí si natrieť malé množstvo tinktúry na citlivú pokožku vnútornej strany zápästia. Ak sčervená, alebo inak nevhodne zareaguje, nemôžeme propolis odporúčať.

Dobrá rada

Každé ráno pred raňajkami si nakvapkáme do 1 dcl vlažnej vody 30 kvapiek 30 % propolisovej tinktúry (1 kávová lyžička). Emulzia má protizápalové a antibakteriálne účinky. Časťou emulzie si najskôr dôkladne vykloktáme ústnu dutinu a hrdlo. Zvyšok vypijeme. Propolis v zažívacom ústrojenstve predchádza zápalom žalúdka a čriev i bakteriálnej črevnej nákaze. Liečebný efekt sa umocní, ak do emulzie pridáme 1 lyžičku nektárového medu.

Medovo – propolisová emluzia tíši aj bolesti hlavy pri migréne. Ako profylaxia pred migrénou sa odporúča trikrát denne užívať nektárový včelí med zmiešaný s kvetovým peľom a včelou materskou kašičkou.

Propolisová tinktúra výborne tlmí a hojí zápaly kože (vyrážky, zádery, drobné poranenia), tíši akútnu bolesť zubov a dezinfikuje.

Recept na propolisovú tinktúru

10 g zomletého a preosiateho propolisu (najlepšie sa melie silno zmrazený) zalejeme 100 ml alkoholu. Odporúča sa 70 – 96 %, pretože výťažky z alkoholu s nižšou koncentráciou sú, podľa názoru niektorých odborníkov, menej účinné.

Zmes necháme 10 – 14 dní (niektorí odborníci odpor.účajú až 4 – 5 týždňov) postáť v tmavej sklenenej nádobe. Denne ňou 2 až 4- krát poriadne zatrepeme. Potom tinktúru prefiltrujeme, alebo ju po odstáti a usadení zlejeme.

Dušan Brindza
Foto: archív Urob si sám
  1. Ján Obert says:

    Je to výborné človek ani nevie čo ,všetko mu príroda poskytuje.Treba,len veriť a skúšať.

  2. eva says:

    dobry den ako sa ma pel uživat dakujem

    1. Jozef Kocák, Komenského 122/1, Mezdilaborce says:

      Peľ môžte dať čajovú lyžičku do 1 dl vody alebo džúsu rozmiešať a vypiť je to dobré aj na pečeň

  3. Ján says:

    Dobrý deň , narazil som na problém pri spracovaní propolisu , problém spočíva v tom že neviem ako by sa dal oddeliť od vosku , za vašu odpoveď vopred ďakujem.

  4. Ria says:

    Prosím, akú dobu spotreby má peľ? Suseda našla v špajzi, v malom uzavretom pohári peľ, kúpený asi pred 6-7 rokmi. Môže ešte použiť? Ďakujem

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.