/ Chalupa /

Med, peľ a propolis – tri zázraky zo včelieho košíčka

Včelárstvo by nemalo byť chápané iba ako spôsob získavania medu. Okrem medu totiž včely tvoria aj mnoho ďalších zaujímavých a zdravých produktov, ktoré môžu bilanciu včelára podstatne zlepšiť.

Stále väčšiu popularitu si získava napríklad peľ, či už  ako potravinový doplnok pre ľudí, alebo i v kozmetickom priemysle. Rovnako stúpa aj záujem o včelí vosk.

Osobitnou oblasťou je získavanie a využívanie propolisu, ktorý donedávna včelári pociťovali iba ako obtiažny tmel, čo im komplikuje prácu v úli. Dnes je významnou zložkou viacerých liekov a kozmetických prípravkov.

Hospodársky význam včelárstva

Bolo by načase, aby si aj záhradníci a poľnohospodári uvedomili, že sa včelár na nich nepriživuje, ale naopak, niekoľkonásobne im zvyšuje výnosy. Opeľovanie včelami je najpotrebnejšie najmä oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom, kde sa pestuje pohánka, slnečnica, horčica, ďatelina, lucerna, ovocné stromy, tekvicová zelenina a bavlna. Veď včasné a kvalitné opelenie, spojené s dobrou agrotechnikou, zvyšuje napríklad výnosy ovocia o 25-30 %, pohánky o 40-60 %, slnečnice o 40-50 %, ďateliny lúčnej o 50-75 %.  Opeľovanie včelami, okrem zvýšenej úrodnosti, pozitívne ovplyvňuje aj kvalitu plodov a semien: napríklad slnečnicové semená majú vyšší obsah oleja.

Optimálny počet včelstiev potrebných na opelenie 1 ha niektorých úžitkových rastlín:

Druh porastuVčelstvá na 1 ha
Marhule, čerešne, višne, broskyne5
Ríbezle, egreše5
Jablone, hrušky4
Slivky, slivy, ringloty3
Vika ozimná, bob, sója5
Ostatné strukoviny3
Repka olejná, horčica3 – 4
Slnečnica3
Ďatelina lúčna a biela, vičenec3
Lucerna siata5 – 8
Facélia4

Využitie včelích produktov

Prišla doba, keď sa včelár nemôže uživiť len z predaja medu, ale musí získavať aj iné včelie produkty: med z obsahom materskej kašičky, peľ, vosk, propolis.

Energetický med

Med je pre človeka nevyčerpateľným a veľmi kvalitným zdrojom energie. Priaznivo pôsobí pri rôznych chorobách žalúdka, obličiek, prostaty, srdcovo-cievnych chorobách, ochoreniach priedušiek. Nie je vhodný pre ľudí chorých na cukrovku.

Výskumníci zistili v mede až dvesto rôznych zlúčenín, napríklad: hroznový cukor – glukóza 30-35 %, ovocný cukor – fruktóza 35-45 %, repný cukor – sacharóza 2-3 %, agátový med 6-10%, iné cukry 7-10 %. Obsahuje rôzne enzýmy, minerálne látky, vitamíny, kyseliny. Živiny v mede sa nachádzajú v tej najprijateľnejšej forme pre ľudský organizmus, pretože sa priamo vstrebávajú do krvi. Krvným obehom sa dostávajú do všetkých tkanív tela, najmä do svalov a do pečene, kde sa pri nadbytku ukladajú ako glykogén. Pre ťažko fyzicky pracujúcich, no i  pre športovcov, je med najlepším zdrojom  energie.

Okrem toho, med priaznivo pôsobí pri rôznych chorobách žalúdka, obličiek, prostaty, srdcovo-cievnych chorobách, ochoreniach priedušiek. Nie je vhodný pre ľudí chorých na cukrovku.

Výživný peľ

Včely vyletujú za peľom od skorej jari, pretože je významnou zložkou potravy pre včelí plod. Peľ z kvetov obsahuje bielkoviny, mastné kyseliny, vitamíny i stopy prvkov: železo, meď, draslík, sodík, horčík, vápnik, kremík a iné látky, ktoré sú veľmi cenné pre ľudský organizmus. Človek ich však nedokáže spracovať jednoduchým prehltnutím peľu. Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.

Užívanie peľu tlmí rast niektorých mikróbov, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, upokojuje a potláča nervové napätie. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti. Preto je vhodné, aby ho užívali rekonvalescenti po ťažkých chorobách alebo operáciách, ale aj zdraví ľudia, a to najmä po zvýšenej psychickej záťaži. Starší ľudia si, vďaka nemu, udržia do vysokého veku fyzickú i duševnú kondíciu a dobrú pamäť.

Liečivý propolis

Podľa jednej z hypotéz je propolis  špeciálna živica, ktorú včely zbierajú z kvetných púčikov stromov topoľov, briez, gaštanov, vŕb, ale aj z ihličnatých stromov – borovice a smreka.

Veľkú časť propolisu vytvárajú včely ako vedľajší produkt, a to pri spracovaní peľu. V obaloch peľových zŕn sa nachádzajú balzamové oleje a živicové látky, ktoré chránia obsah peľových zŕn pred znehodnotením,  napríklad pri zlom počasí. Na kŕmenie lariev musia včely peľové zrnká rozbiť a obal odstrániť. Kvapky balzamových a živicových látok potom rozmiestňujú tam, kde je to v úli potrebné. Je nepochybné, že včely vytvárajú propolis oboma spôsobmi, pritom ho navyše obohacujú tráviacim enzýmom a podrobujú mliečnej fermentácii v tráviacich ústrojoch.

V úli má propolis široké využitie: včely propolisom, ako stavebným materiálom, utesňujú škáry, dezinfikujú vnútorné priestory úľa, ale aj mumifikujú veľkých votrelcov (motýľa smrtihlava, myšku, piskora…), ktorých dokážu zneškodniť, ale nevládzu ich z úľa vyniesť.

Najväčšiu výťažnosť propolisu dosahujú včelári, ak položia čisté nepoužité zemiakové vrece na mriežku nad hornými latkami rámikov. Vrece po zatmelení vložíme do chladničky a potom propolis vymrvíme.

Propolis obsahuje vzácne antiseptické látky, ktoré sa s úspechom využívajú aj na liečenie ľudí. Osvedčil sa pri hojení drobných poranení a pri zmierňovaní bolesti. Propolisová tinktúra v kloktadle zmierňuje zápal hrtanu a horných dýchacích ciest, pomáha predchádzať infekčným ochoreniam…

Pozor!

Alergici musia každý prostriedok s obsahom propolisu pred začatím použitia najprv otestovať: stačí si natrieť malé množstvo tinktúry na citlivú pokožku vnútornej strany zápästia. Ak sčervená, alebo inak nevhodne zareaguje, nemôžeme propolis odporúčať.

Dobrá rada

Každé ráno pred raňajkami si nakvapkáme do 1 dcl vlažnej vody 30 kvapiek 30 % propolisovej tinktúry (1 kávová lyžička). Emulzia má protizápalové a antibakteriálne účinky. Časťou emulzie si najskôr dôkladne vykloktáme ústnu dutinu a hrdlo. Zvyšok vypijeme. Propolis v zažívacom ústrojenstve predchádza zápalom žalúdka a čriev i bakteriálnej črevnej nákaze. Liečebný efekt sa umocní, ak do emulzie pridáme 1 lyžičku nektárového medu.

Medovo – propolisová emluzia tíši aj bolesti hlavy pri migréne. Ako profylaxia pred migrénou sa odporúča trikrát denne užívať nektárový včelí med zmiešaný s kvetovým peľom a včelou materskou kašičkou.

Propolisová tinktúra výborne tlmí a hojí zápaly kože (vyrážky, zádery, drobné poranenia), tíši akútnu bolesť zubov a dezinfikuje.

Recept na propolisovú tinktúru

10 g zomletého a preosiateho propolisu (najlepšie sa melie silno zmrazený) zalejeme 100 ml alkoholu. Odporúča sa 70 – 96 %, pretože výťažky z alkoholu s nižšou koncentráciou sú, podľa názoru niektorých odborníkov, menej účinné.

Zmes necháme 10 – 14 dní (niektorí odborníci odpor.účajú až 4 – 5 týždňov) postáť v tmavej sklenenej nádobe. Denne ňou 2 až 4- krát poriadne zatrepeme. Potom tinktúru prefiltrujeme, alebo ju po odstáti a usadení zlejeme.

Dušan Brindza
Foto: archív Urob si sám

Komentáre

  1. Ján Obert says:

    Je to výborné človek ani nevie čo ,všetko mu príroda poskytuje.Treba,len veriť a skúšať.

  2. dobry den ako sa ma pel uživat dakujem

    1. Jozef Kocák, Komenského 122/1, Mezdilaborce says:

      Peľ môžte dať čajovú lyžičku do 1 dl vody alebo džúsu rozmiešať a vypiť je to dobré aj na pečeň

  3. Dobrý deň , narazil som na problém pri spracovaní propolisu , problém spočíva v tom že neviem ako by sa dal oddeliť od vosku , za vašu odpoveď vopred ďakujem.

  4. Prosím, akú dobu spotreby má peľ? Suseda našla v špajzi, v malom uzavretom pohári peľ, kúpený asi pred 6-7 rokmi. Môže ešte použiť? Ďakujem

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.