December v záhrade: Ako odobrať vrúble a ako ich uskladniť?
Vďaka vrúbľovaniu ovocných stromov môžeme skombinovať odrezok z obľúbeného ušľachtilého stromu a podpník alebo konár iného ovocného stromu. Takto vyrastie genetická kópia stromu, z ktorého sme vrúbeľ odobrali. Samozrejme, je dôležité vhodne odobrať vrúbeľ a potom strom správne zaštepiť.
Ako odobrať vrúble
Hoci je najvhodnejším obdobím na vrúbľovanie apríl a začiatok mája, vrúble odoberáme už počas zimy, optimálne v decembri alebo v januári. Vždy odoberáme jednoročné letorasty, optimálne z južnej strany stromu. Teplota vzduchu pri strihaní odrezkov by mala byť okolo 0 stupňov, ak sú silné mrazy, počkajte na oteplenie. Dôsledne skontrolujte, či je konárik, ktorý chcete odrezať skutočne zdravý, silný a nepoškodený. Mal by mať aspoň hrúbku ceruzky.
Na strihanie používajte ostré záhradné nožnice. Pri strihaní dbajte o to, aby ste nepoškodili púčiky. Ideálne je, aby ste mali na ruke rukavicu, ktorá zabráni tepelnému šoku a poškodeniu kôry.
Náš tip: Pozor na to, aby odrezané vrúble mali rastové púčiky – tie sa najlepšie ujmú. Ak však odrežete vrúbeľ s púčikmi kvetov, neraz po odkvitnutí uschne, i keď sa najprv ujal. Aby sa do vrúbľov nedostali nežiaduce mikroorganizmy, rezné rany zakonzervujte voskom.
Ako a kde uskladniť vrúble
Počas celého obdobia treba vrúble udržať vo fáze spánku, a to až do samotné štepenia. Každý jeden odrezok, ktorý chcete použiť na vrúbľovanie, uskladnite na chladné tmavé miesto tak, že vrúble zapichnete do vlhkého piesku alebo drevených pilín. Zapichnutá časť by nemala byť dlhšia ako 2-3 centimetre.
Optimálna je na skladovanie pivnica s teplotou dva až šesť stupňov Celzia alebo parenisko. Pozor však na mráz. Ak si všimnete, že piesok alebo piliny sú suché, jemne ich polejte.
Aby sa vrúble nevysušili, môžete konce konárikov obaliť do mokrého papiera, na ktorý dáte novinový papier a navrch ešte igelit. Takto zabalené vrúble môžete skladovať aj v chladničke. Nezabudnite si označiť, z ktorého stromu ich máte.
Kedy a aké vrúble nezbierať
Niektorí záhradkári režú vrúble až koncom januára či dokonca vo februári. Takéto odrezky však majú často problém zrásť s podpníkom, pretože živiny sú už presunuté v ich vrchnej časti. Vrúble sa neoplatí odoberať ani zo starých stromov či stromov, ktoré boli poškodené chorobou alebo škodcom – zdravý strom si vyberte už rok vopred a sledujte jeho stav počas celého roka, aby ste mali skutočne kvalitné vrúble. Slabé a tenké vrúble majú vyššie riziko vyschnutia alebo zmrznutia. Môžu tiež začať predčasne pučať.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre