Úvod Záhrada Stránka 23

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Okrasné trávy pridávajú vonkajším záhradám a dvorom na atraktivite – avšak vedeli ste, že z nich môžete mať aj krásne izbové rastliny? Dnes bez problému zoženiete rôzne tvarované a sfarbené druhy tráv, ktoré sú vhodné aj do interiérov, či už chcete väčšiu alebo menšiu prírodnú dekoráciu.

Uvažujete nad tým, ako dať vlastnej záhradke alebo dvoru trvalú krásu počas chladných a pochmúrnych zimných mesiacov? Pridajte tam zopár stálozelených okrasných rastlín. Vždyzelené rastliny fungujú počas celého roka, na jar a v lete oživia kvetinové záhony, cez jeseň a v zime si zachovajú lístie a nevadí im dážď, mráz ani sneh.

Ak chcete mať bohatú úrodu, musíte svoje ovocné stromy pravidelne rezať. A práve v zimných mesiacoch je najvhodnejší čas na rez jadrovín, ako sú jablone, hrušky a duly. Správny rez nie je až taký náročný, ak poznáte niekoľko základných pravidiel. S týmito tipmi to zvládnete.

Pestovanie amarylky (amarylis, amaryllis) v interiéri vám umožní vychutnať si jej krásne kvety počas zimných mesiacov. Vďaka rýchlemu rastu je to ideálna okrasná rastlina na zoznámenie detí so záhradkárstvom. Všetko, čo potrebujete, je trochu pôdy, vody a slnečný parapet. Cibuľky amaryliek sú vhodné aj ako darček pre priateľa, ktorý má blízko k pestovaniu rastlín.

Aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá, december je stále vhodný na výsadbu niektorých plodín. Výsev niektorých odolnejších plodín znamená skoršiu úrodu – objaví sa už na jar. Napríklad v zime zasiata fazuľa je pripravená na zber koncom apríla a v máji, odolné jednoročné kvety zasiate v decembri budú kvitnúť o niekoľko týždňov skôr, ako keď ich vysejete na jar.

Každý, kto na sviatok svätej Barbory (4. decembra) odreže konáre s nasadenými kvetnými pukmi a vloží ich do vázy, môže sa tešiť na svieže jarné kvety práve v období Vianoc. Viete však, ktoré konáriky obzvlášť krásne rozkvitnú?

Jana Komadelová -

Či už pripravujete kuracie mäso, dusenú zeleninu, fašírky, marinádu alebo dresing – cesnak urobí každé jedlo ešte chutnejším. Nehovoriac o tom, že je plný zdraviu prospešných látok. Jediný problém je jeho lúpanie. Tenké vrstvy šupiek sa neodstraňujú najľahšie, našťastie aj na to vymysleli šikovní kuchári zjednodušenie.