Je váš trávnik zarastený machom? Vráťte ho naspäť do formy pomocou týchto tipov
V prvom rade treba spomenúť, že na trávniku je pekné všetko okrem starostlivosti oň. Celá jeho údržba nespočíva len v jednom prevzdušnení a hnojení, najmä ak chcete, aby mal sviežu zelenú farbu a hustý vzhľad bez machu po celý rok.
Mach je niečo ako indikátor starostlivosti, pretože či už je to správne hnojenie, kosenie, alebo zalievanie, všetky tieto úkony starostlivosti v konečnom dôsledku bojujú proti tvorbe machu, ktorý by sa inak v zdravom trávniku nemal šancu šíriť a ako väčšina burín by ho vitálny rast trávy jednoducho vytlačil. To znamená, že s príchodom prvých predjarných a jarných dní by ste sa oň mali začať intenzívnejšie starať. Alebo sa uspokojiť s nie až takým hustým a dokonalým trávnikom s niekoľkými defektmi.
Zavlažovanie: Jeden štvorcový meter trávnika dokáže absorbovať až 4 litre vody denne. Ideálne je zalievať ho čo najskôr ráno nielen počas leta.
Prevzdušňovanie: Dobre udržiavaný trávnik stačí na jar len vyčistiť od machu a poctivo prevzdušniť.
Mach: strašiak trávnika
Mach sa zvyčajne spája s tieňom, pretože dokáže rásť tam, kde iné rastliny nie. Nepotrebuje slnko a dokonca ani veľa živín. Takéto podmienky má najmä pod korunami stromov. Stromy nielenže na trávnik vrhajú tieň, ale z pôdy odčerpávajú živiny a trávnik postupne nahrádza mach.
Príčiny vzniku machu
- Nedostatok dusíka – trávnik je jednoducho hladný
- Zriedkavé kosenie s hlbokým rezom
- Nekvalitné osivo
- Neúrodná/chudobná pôda
- Nesprávne pH pôdy
Riedky trávnik: Mach nemá korene, rastie iba medzi steblami trávy, preto trávnik vytláča.
Skontrolujte pH
Hodnota pH určuje príjem živín. Ak je hodnota príliš nízka, dôležité živiny sa viažu v pôde a sú pre trávnik neprístupné. Bez ohľadu na to, koľko trávnik za takýchto podmienok hnojíte, stále bude hladovať. A aj preto nebude schopný zvíťaziť nad machom. V takomto prípade najskôr skontrolujte pH pôdy a až potom doplňte vápnik podľa potreby. Trávnik treba vápniť až vtedy, keď je hodnota pH pri piesčitých pôdach pod 5,5 a pri hlinitých pod 6,5.
Text: Redakcia
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre