/ Recepty /

Slivkový koláč s pistáciami a kardamómom

image 23826 25 v1

Výborná sezónna špecialita s pistáciami. Koláč je dochutený kardamómom, ktorý posúva úroveň chutí minimálne o jeden stupeň vyššie.

Ingrediencie:

175g masla
175g práškového cukru
3 vajcia (veľkosť L )
175 g polohrubej muky
75 g mletých pistácií (nesolených)
1 KL prášku do pečiva
8 – 10 strukov kardamómu
6 – 8 väčších sliviek do koláča
4 slivky na vrch koláča

Ozdoba: podľa vlastného uváženia

Moja ozdoba:

8 mini masrhmallow cukríkov namočených v roztopenej bielej čokoláde (asi 3 malé kocky) a obalené v mletých pistáciách
8 ks mätových lístkov
1 PL mletých pistácií na posyp
(tuto ozdobu môžeme vynechať, stačí, ak upečený koláč jemne poprášime cukrom)

Postup:

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kocky. Odložíme stranou. V mažiariku si potlčieme kardamómové struky. Šupky odstránime a zrniečka pridáme k presiatej múke. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kardamómovými semiačkami a mletými pistáciami. Premiešame, kým sa nám obe hmoty nespoja. Ak je cesto veľmi husté, možno pridať 2 – 3 PL mlieka. Ja som nepridávala.

Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Uložíme na kocky pokrájané slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta. Na vrch uložíme rozpolené slivky (vnútornou stranou hore). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 40 – 50 minút.

Kontrola špajľou. Cesto a nesmie lepiť na špajľu. Vyberieme z rúry a necháme mierne ochladiť. Koláč vyberieme z tortovej formy, preložíme na mriežku a necháme úplne vychladiť. Odstránime papier na pečenie a preložíme na podnos, na ktorom koláč (tortu) budeme podávať. Možno dozdobiť alebo iba poprášiť práškovým cukrom. Výborné sa k tomuto koláču hodí creme fraiche alebo kopček vanilkovej zmrzliny. Prajem vám dobrú chuť!

slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč

adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

  1. pre presnosť – kardamón neexistuje, existuje iba kardamóm

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.