Voňavé varené víno, ako ho nepoznáte
Varené víno je skvelým nápojom na zahriatie, ale aj na spríjemnenie spoločných chvíľ s partnerom či blízkymi. Navyše, nádherne prevonia celú domácnosť.
Príprava vareného vína nie je náročná. V našich končinách do vína pridávame väčšinou škoricu a klinčeky, ale existujú aj zaujímavejšie recepty s ešte plnšou chuťou.
Ingrediencie
1 pomaranč nakrájaný na plátky
¼ lyžičky kardamónu
½ koriandra
1 lyžička mletej škorice
½ lyžičky mletého fenikla
½ lyžičky mletého zázvoru
3 celé klinčeky
60 g hrozienok – nemusia byť
mandle
750 ml červeného vína
250 ml portského vína alebo cherry
2 lyžice cukru
125 ml destilovaného nápoja aquavit
tyčinky škorice na servírovanie
Postup prípravy
Do hrnca dajte 750 ml vody, nakrájaný pomaranč, kardamón, koriander, škoricu, fenikel, zázvor, klinčeky. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 5 minút. Pridajte mandle a hrozienka (nie je to nevyhnutné). Odstavte z platničky a nechajte 15 minút odstáť pod pokrievkou.
Uvarenú zmes preceďte do čistého hrnca, mandle a hrozienka odložte bokom, aby ste ich mali po ruke pri servírovaní. Pridajte víno, portské a cukor. Miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Pozor, víno by nemalo dosiahnuť bod varu! Na záver pridajte destilát. Hotový nápoj nalejte do pohárov. Ozdobte mandľami, hrozienkami, celou škoricou.
Náš tip: Varené víno na nealko spôsob si pripravíte z kvalitnej hroznovej šťavy, podľa rovnakého postupu.
Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com
No velmi jednoduche :-))
Z tych ingrediencii mam doma iba to vino a cukor.
Takze pre mna recept o nicom.
clickbait aj ja mám doma len to víno – a vôbec by som ho nevaril