/ Recepty /

Štyri osvedčené recepty na chutné vianočné punče

vianočný nápoj
Zdroj: istock

Prvé mrazy i kalendár nám ukazujú, že Vianoce sa blížia a s nimi i čas chutných dobrôt. Okrem navareného a napečeného je v mnohých rodinách tradíciou podávanie domácich sviatočných nápojov. Nepridáte sa?

Prinášame recepty na štyri chutné nápoje – ovocné punče, ktoré nielen chutia, ale aj voňajú slávnostne. Navyše, nič vám nebráni urobiť si predpremiéru už teraz!

Vianočná sangria

Rozmarín, brusnice a jablko robia z tejto sangrie perfektný vianočný nápoj. Hodí sa k akémukoľvek slávnostnému jedlu.

vianočný nápoj
Zdroj: istock

Potrebujete:

2 x 750 ml Rulandského sivého vína alebo Chardonnay
3/4 šálky perlivého jablčného muštu
1/4 šálky cukru
1/4 šálky brusníc, prekrojených na polovicu
3/4 šálky celých brusníc
1 jablko Granny Smith, očistené a nakrájané
3 vetvičky rozmarínu

Ako na to?

Všetky ingrediencie skombinujte vo veľkom džbáne. Premiešajte veľkou drevenou lyžičkou, aby sa rozpustil cukor. Pred podávaním chlaďte najmenej 4 hodiny. Poháre ozdobte rozmarínovými vetvičkami. Nezabudnite do každého pohára pridať nejaké ovocie!

* * *

Tmavý čarovný punč

Potrebujete:

750 ml suchého červeného vína
2 šálky tmavej ovocnej šťavy (černicová, čučoriedková, brusnicová, ríbezľová, malinová)
1/4 šálky brandy
1/3 šálky bazového alebo malinového likéru
1 šálka černíc + ďalšie na ozdobu
1 šálka fialového hrozna, nakrájaného na plátky
2 sliviek, nakrájané na plátky
vyrezaná špirála z pomarančovej šupy na ozdobu

vianočný nápoj
Zdroj: istock

Ako na to?

Vo veľkom džbáne zmiešajte červené víno, ovocnú šťavu, brandy, likér, ostružiny, hrozno a slivky. Nechajte dve hodiny v chladničke. Potom nalejte do pohárov a ozdobte ostružinami a pomarančovou kôrou.

Šumivý hruškový punč s Proseccom

Potrebujete:

2 šálky hruškového nektáru
1 šálku brusnicovej šťavy
1 šálku Prosecca alebo šumivého vína
plátky hrušiek na ozdobenie

vianočný nápoj
Zdroj: istock

Ako na to?

V nádobe na punč zmiešajte hruškový nektár a brusnicovú šťavu. Doplňte Prosecco alebo šumivé víno. Ozdobte plátkami hrušiek a podávajte vychladené.

* * *

Mätový zmrzlinový punč-nepunč

Potrebujete:

2 litre studeného mlieka
1 balenie instantného vanilkový pudingu
pár kvapiek stévie – podľa chuti
1 čajovú lyžičku muškátového orecha
3/4 čajovej lyžičky škorice
1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového alebo rumového extraktu
1/2 čajovej lyžičky mätového extraktu
1/2 šálky šľahačky
300 ml zázvorového piva
1 l mätovej zmrzliny, môžete použiť aj vanilkovú
2 až 4 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
1/2 šálky rumu
čokoláda na ozdobu

vianočný nápoj
Zdroj: istock

Ako na to?

Zmrzlinu nechajte rozmraziť 30 minút pri izbovej teplote. Puding rozšľahajte s mliekom do zhustnutia. Vmiešajte škoricu, muškátový oriešok, extrakty a stéviu. Pridajte zázvorové pivo a tuhú šľahačku. Potom doplňte zmrzlinu a zmes rozšľahajte. Nakvapkajte farbivo a dobre premiešajte. Zmes nalejte do pohárov na šampanské a ozdobte čokoládou alebo drobnými cukrovinkami, prípadne lístočkom mäty.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.