Štyri osvedčené recepty na chutné vianočné punče
Prvé mrazy i kalendár nám ukazujú, že Vianoce sa blížia a s nimi i čas chutných dobrôt. Okrem navareného a napečeného je v mnohých rodinách tradíciou podávanie domácich sviatočných nápojov. Nepridáte sa?
Galéria
Prinášame recepty na štyri chutné nápoje – ovocné punče, ktoré nielen chutia, ale aj voňajú slávnostne. Navyše, nič vám nebráni urobiť si predpremiéru už teraz!
Vianočná sangria
Rozmarín, brusnice a jablko robia z tejto sangrie perfektný vianočný nápoj. Hodí sa k akémukoľvek slávnostnému jedlu.
Potrebujete:
2 x 750 ml Rulandského sivého vína alebo Chardonnay
3/4 šálky perlivého jablčného muštu
1/4 šálky cukru
1/4 šálky brusníc, prekrojených na polovicu
3/4 šálky celých brusníc
1 jablko Granny Smith, očistené a nakrájané
3 vetvičky rozmarínu
Ako na to?
Všetky ingrediencie skombinujte vo veľkom džbáne. Premiešajte veľkou drevenou lyžičkou, aby sa rozpustil cukor. Pred podávaním chlaďte najmenej 4 hodiny. Poháre ozdobte rozmarínovými vetvičkami. Nezabudnite do každého pohára pridať nejaké ovocie!
* * *
Tmavý čarovný punč
Potrebujete:
750 ml suchého červeného vína
2 šálky tmavej ovocnej šťavy (černicová, čučoriedková, brusnicová, ríbezľová, malinová)
1/4 šálky brandy
1/3 šálky bazového alebo malinového likéru
1 šálka černíc + ďalšie na ozdobu
1 šálka fialového hrozna, nakrájaného na plátky
2 sliviek, nakrájané na plátky
vyrezaná špirála z pomarančovej šupy na ozdobu
Ako na to?
Vo veľkom džbáne zmiešajte červené víno, ovocnú šťavu, brandy, likér, ostružiny, hrozno a slivky. Nechajte dve hodiny v chladničke. Potom nalejte do pohárov a ozdobte ostružinami a pomarančovou kôrou.
Šumivý hruškový punč s Proseccom
Potrebujete:
2 šálky hruškového nektáru
1 šálku brusnicovej šťavy
1 šálku Prosecca alebo šumivého vína
plátky hrušiek na ozdobenie
Ako na to?
V nádobe na punč zmiešajte hruškový nektár a brusnicovú šťavu. Doplňte Prosecco alebo šumivé víno. Ozdobte plátkami hrušiek a podávajte vychladené.
* * *
Mätový zmrzlinový punč-nepunč
Potrebujete:
2 litre studeného mlieka
1 balenie instantného vanilkový pudingu
pár kvapiek stévie – podľa chuti
1 čajovú lyžičku muškátového orecha
3/4 čajovej lyžičky škorice
1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového alebo rumového extraktu
1/2 čajovej lyžičky mätového extraktu
1/2 šálky šľahačky
300 ml zázvorového piva
1 l mätovej zmrzliny, môžete použiť aj vanilkovú
2 až 4 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
1/2 šálky rumu
čokoláda na ozdobu
Ako na to?
Zmrzlinu nechajte rozmraziť 30 minút pri izbovej teplote. Puding rozšľahajte s mliekom do zhustnutia. Vmiešajte škoricu, muškátový oriešok, extrakty a stéviu. Pridajte zázvorové pivo a tuhú šľahačku. Potom doplňte zmrzlinu a zmes rozšľahajte. Nakvapkajte farbivo a dobre premiešajte. Zmes nalejte do pohárov na šampanské a ozdobte čokoládou alebo drobnými cukrovinkami, prípadne lístočkom mäty.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre