/ Recepty /

Višňová torta s príchuťou rumu a škorice

Višňová torta s príchuťou rumu a škorice

Výborná kombinácia višní, šľahačky a kakaového cesta. Naozaj chutná torta s jemnou rumovou príchuťou a škoricou vo višňovo-pudingovej plnke, nenáročná na prípravu.

Ingrediencie:
rozpis na 1 korpus (pečieme 3 korpusy), tortová forma s priemerom 24 cm

2 vajcia
80 g jemného kryštálového cukru
60 g polohrubej múky
20 g kakaa
2 PL vody
2 PL oleja
1/2 KL prášku do pečiva
štipka soli

na plnku:
700 ml višňový kompót (vykôstkované višne)
2 vanilkové cukry
1 KL mletej škorice
1 vanilkový puding
trochu rumu, príp. rumovej arómy
500 ml šľahačkovej smotany
2 – 3 PL práškového cukru (množstvo si regulujte podľa svojej chuti)

na ozdobu:
250 ml šľahačkovej smotany
16 kusov kokteilových  čerešní
80 g horkej čokolády

Postup:
Upečieme korpusy. Postup si pozrite tu
Korpusy si môžeme upiecť aj deň vopred. Bielka šľaháme so štipkou soli. Keď sú našľahané, pridáme postupne cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Keď sú bielka pekné, biele a lesklé (metličky zanechávajú stopu), pridáme žĺtka a prešľaháme mixérom na najnižších obrátkach.

Pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme olej, prešľaháme. Nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatym kakaom.

Pečieme v tortovej forme na dne vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 12 – 15 minút. Kontrola špajlou. Postupne upečieme ešte dva rovnaké korpusy. Korpus môžeme piecť aj naraz a potom rozrezať, ale mne to takto vyhovuje lepšie a korpusy sú rovnaké. Necháme dobre vychladnúť. 
Vykôstkované višne scedíme. Z kompótovej šťavy si odoberieme 100 ml a ochutíme troškou rumu, príp. rumovej arómy.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Odložíme bokom na polievanie korpusov. Zvyšnú šťavu odmeriame a doplníme vodou tak, aby sme mali 400 ml tekutiny. Rozmiešame v nej vanilkový puding, mletú škoricu a vanilkové cukry. Nie každý z nás ma rovnako sladký jazýček, ak to niekomu nie je dostatočne sladké, dochutí višňovo-pudingovú plnku  pridaním cukru.

Keď zovrie, pridáme vykôstkované višne a necháme iba krátko zabublať a odstavíme z ohňa. Dochutíme rumom. Za občasného premiešania necháme plnku vychladiť.

Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu. (V Británii je šľahačková smotana veľmi tuhá a nepoužívam smetaxif. Pre lepšiu trvácnosť šľahačky môžete použiť smetafix.)

Zostavenie torty:
Z vychladnutého korpusu odstránime papier a vrátime ho do čistej, umytej tortovej formy. Dostatočne pokvapkáme šťavou z višňového kompótu, do ktorého sme pridali trochu rumu. Pripravíme si dve jednorazové cukrárenské vrecká a naplníme višňovým pudingom, a druhé naplníme vyšľahanou šľahačkou.
Konce sáčkov odstrihneme na požadovanú veľkosť. Nanesieme kruhy zo šľahačky a medzi ne vyplníme kruhmi z višňového kompótu. Priložíme druhý korpus a opäť dostatočne pokropíme (polejeme) višňovo-rumovou šťavou.

Opäť nanesieme šľahačkové a višňové kruhy. Posledný korpus pokropíme višňovo-rumovou šťavou (spodnú stranu) a priložíme pokropenou stranou na plnku. Obalíme fóliou a odložíme do chladničky, nech trochu stuhne. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu (u mňa bez cukru, ale môžete pridať práškový cukor, ak chcete sladkú šľahačku) a omažeme ňou celú tortu. Obsypeme čokoládovými hoblinkami, urobíme 16 šľahačkových ružičiek, a do každej zasadíme jednu čerešňu. Prajem vám dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

–>

Komentáre

  1. može to byť užasná ja tak to robím lesnú zmes

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.