Višňová torta s príchuťou rumu a škorice
Výborná kombinácia višní, šľahačky a kakaového cesta. Naozaj chutná torta s jemnou rumovou príchuťou a škoricou vo višňovo-pudingovej plnke, nenáročná na prípravu.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis na 1 korpus (pečieme 3 korpusy), tortová forma s priemerom 24 cm
2 vajcia
80 g jemného kryštálového cukru
60 g polohrubej múky
20 g kakaa
2 PL vody
2 PL oleja
1/2 KL prášku do pečiva
štipka soli
na plnku:
700 ml višňový kompót (vykôstkované višne)
2 vanilkové cukry
1 KL mletej škorice
1 vanilkový puding
trochu rumu, príp. rumovej arómy
500 ml šľahačkovej smotany
2 – 3 PL práškového cukru (množstvo si regulujte podľa svojej chuti)
na ozdobu:
250 ml šľahačkovej smotany
16 kusov kokteilových čerešní
80 g horkej čokolády
Postup:
Upečieme korpusy. Postup si pozrite tu.
Korpusy si môžeme upiecť aj deň vopred. Bielka šľaháme so štipkou soli. Keď sú našľahané, pridáme postupne cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Keď sú bielka pekné, biele a lesklé (metličky zanechávajú stopu), pridáme žĺtka a prešľaháme mixérom na najnižších obrátkach.
Pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme olej, prešľaháme. Nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatym kakaom.
Pečieme v tortovej forme na dne vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 12 – 15 minút. Kontrola špajlou. Postupne upečieme ešte dva rovnaké korpusy. Korpus môžeme piecť aj naraz a potom rozrezať, ale mne to takto vyhovuje lepšie a korpusy sú rovnaké. Necháme dobre vychladnúť.
Vykôstkované višne scedíme. Z kompótovej šťavy si odoberieme 100 ml a ochutíme troškou rumu, príp. rumovej arómy.
Odložíme bokom na polievanie korpusov. Zvyšnú šťavu odmeriame a doplníme vodou tak, aby sme mali 400 ml tekutiny. Rozmiešame v nej vanilkový puding, mletú škoricu a vanilkové cukry. Nie každý z nás ma rovnako sladký jazýček, ak to niekomu nie je dostatočne sladké, dochutí višňovo-pudingovú plnku pridaním cukru.
Keď zovrie, pridáme vykôstkované višne a necháme iba krátko zabublať a odstavíme z ohňa. Dochutíme rumom. Za občasného premiešania necháme plnku vychladiť.
Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu. (V Británii je šľahačková smotana veľmi tuhá a nepoužívam smetaxif. Pre lepšiu trvácnosť šľahačky môžete použiť smetafix.)
Zostavenie torty:
Z vychladnutého korpusu odstránime papier a vrátime ho do čistej, umytej tortovej formy. Dostatočne pokvapkáme šťavou z višňového kompótu, do ktorého sme pridali trochu rumu. Pripravíme si dve jednorazové cukrárenské vrecká a naplníme višňovým pudingom, a druhé naplníme vyšľahanou šľahačkou.
Konce sáčkov odstrihneme na požadovanú veľkosť. Nanesieme kruhy zo šľahačky a medzi ne vyplníme kruhmi z višňového kompótu. Priložíme druhý korpus a opäť dostatočne pokropíme (polejeme) višňovo-rumovou šťavou.
Opäť nanesieme šľahačkové a višňové kruhy. Posledný korpus pokropíme višňovo-rumovou šťavou (spodnú stranu) a priložíme pokropenou stranou na plnku. Obalíme fóliou a odložíme do chladničky, nech trochu stuhne. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu (u mňa bez cukru, ale môžete pridať práškový cukor, ak chcete sladkú šľahačku) a omažeme ňou celú tortu. Obsypeme čokoládovými hoblinkami, urobíme 16 šľahačkových ružičiek, a do každej zasadíme jednu čerešňu. Prajem vám dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk
–>
suprová
može to byť užasná ja tak to robím lesnú zmes