/ Recepty /

Tvarohový zákusok s mascarpone a višňami

image 34485 25 v1

Neobyčajný tvarohový zákusok, ktorý sa hodí aj na sviatočné príležitosti.

Ingrediencie:

rozpis na plech 30 x 40cm

Cesto:

300 g polohrubej múky
210 g masla
120 g práškového cukru
1 vajce

Tvarohová vrstva:

1000 g tvarohu
250 g kryštálového cukru
250 ml šľahačkovej smotany
250 g kyslej lahôdkovej smotany
5 vajec
3 PL hladkej múky
1 PL Solamylu
a vanilkový cukor (príp. 1 KL vanilkového extraktu)

Višňová vrstva:

500 g mascarpone
2-3 PL práškového cukru (podľa chuti)
450 g višňového džemu

okrem toho:

cca 300 g sušienok (napr. Bebe a pod.)
100 – 150 g bielkových pusiniek

Postup:

Zo surovín spracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa netrúsilo. Ak je potrebné, môžeme pridať 1 – 2 PL kyslej smotany alebo vody (ja som nepridávala nič). Plech vymažeme tukom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a prenesieme do plechu. Na niekoľkých miestach prepichneme cesto vidličkou a odložíme do chladničky schladiť aspoň na 30 minút. Cesto predpečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 12 – 15 minút. Cesto vyberieme a necháme schladiť. Rúru stíšime na 140 stupňov.

Tvaroh rozmixujeme s cukrami a dvoma vajíčkami. Pridáme smotany a zvyšné tri vajcia. Opäť premixujeme. Pridáme múku a solamyl, dobre premiešame. Cesto je riedke, ale také ma byť. Vylejeme na vychladený predpečený spodok a pečieme 60 – 70 minút. Necháme vychladnúť pri pootvorených dvierkach na rúre.

Na vychladnutú tvarohovú vrstvu rozotrieme višňový džem (môže byť aj s kúskami višní). Asi 3 PL odložíme bokom. Na džem uložíme sušienky.

Mascarpone vymiešame s cukrom a pridáme odložený višňový džem. Vymiešame, a višňový krém natrieme na sušienky. Odložíme do chladničky zachladiť. Vrch posypeme pomrvenými snehovými pusinkami.

Pozn.
Snehové pusinky odporúčam posypať až pred podávaním, ak ich chceme mať pri konzumácii chrumkavé. Pri dlhšom pôsobení krému nasiaknu vlhkosť a veľmi zmäknú, čím strácajú na chrumkavosti.

adkas-tastyfood.blogspot.sk 

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.